lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
lm
我係咪應該轉過部正路啲嘅機先算開始入門
咖啡因太刺激,我連飲最 cheap 嘅罐裝咖啡半罐都會心跳得好勁同血壓升得勁
但我鍾意咖啡陣味,所以間中會喺連鎖叫 decaf 飲
你話佢味道唔好,係因為佢咖啡豆唔好,定係因為一早磨定?

其實如果同係連鎖嘅,俾杯 regular 同 decaf 你從味道上分唔分到?
我試過中伏,叫咗 decaf 但職員冇俾 decaf
飲完心跳咗兩日
從此以後order咗都會望實佢沖

唔好意思,我對咖啡冇乜認識,但對 decaf 好奇
罐裝先多咖啡因呀傻豬
都仲係豆種問題
Arabica vs Robusta
有興趣自己追 post
由尾開始向上睇
2~3頁應該就追到

decaf 點解唔好飲
因為佢個處理方法問題
最基本果隻方法佢地點做 decaf 呢
就係首先將啲豆 浸入水
咁入面啲成分咪會出哂黎
然後 keep 啲水, 掉左啲豆
同化學方法將水中咖啡因抽走

之後再將新豆放入呢盤水到
因為差異透性關係(唔記得係咪咁叫, 有錯請補充)
新既豆只會將咖啡因浸左出黎
其他味道理論上會留低

然後又 keep 返盤水, 抽走咖啡因
再 loop
同一盤水唔知用幾多次
一片朱唇萬人嚐 既概念啦

另外宜家都會有 天然低因咖啡
個品種本身就比一般咖啡更低咖啡因
不過又係數量唔多
難搵
磨豆機開光
cheap雞家用嘢

[black]新手想問return同% 入唔入到圍?[/black]
當然入到
醒唔起姐
不過自己加

[black]雖然%我中過伏, 但佢地應該係好咖啡店黎, 我黑仔姐[/black]
希望各位巴絲都可以share一d心水優質咖啡店

[black]
香港島 :

Fuel IFC
跳樓之前都要去飲一杯嘅意式咖啡
味道偏濃列,奶泡打得好細緻,水準穩定

Amber Cafe 中環
Barista 前年先攞完獎,用豆熟練
大熱豆好快賣哂,要去就早D
係有時老細唔響度想吹多兩句

BrewBros 上環
真心好飲,用marketlane 既豆沖
水準穩定,如果嫌cupping room 太行就飲依間

Why 50
用The Barn 豆,有次去飲columbia 唔知係豆問題定點
有少少鍊喉,但barista 好明白個豆特色,可以吹下

Cupping Room 上環
意式手沖都有玩,兩樣都做得好好,最好玩係可以黎個幾款豆,or 一款豆三種做法嘅coffee trial

Barista Jam 上環
Barista Jam 應該係香港頭果幾間玩精品既 coffee shop, 元老級
意式手沖冰滴都有玩, 我個人覺得勁抵玩係佢個 冰滴 set
1個價錢可以試 3種唔同產地既冰滴, 店員會引導你應該會飲到咩味道, 由邊隻開始飲起
樓上仲有勁多咖啡用品賣, 你講得出講唔出既野都有

Hazel & Hershey Coffee Roasters 上環
(賣gear 一特價就狗衝)

brew note 北角
呢間係出色既
佢沖既手沖比例應該係全香港最高, 接近1:20
同時烘焙度係全港最低
口味岩唔岩就睇個人啦

九龍 :

Knockbox 旺角
呢間我諗係人都知,位置方便,水準都穩定,最大缺點係超級多人

Black Sugar 旺角東

Hay Fever 太子

瘋鳥 長沙灣

Sausalito 深水埗

studio caffeine 佐敦

Craft 大角咀

Brew Job 大角咀

Laluz 奧運站果頭

Green door 尖沙咀

N1 尖沙咀
方便得黎又唔太多人,鋪仔細細,幾舒適。
意式咖啡風味平衡,有少少輕食

新界 :
Accro coffee 元朗
2013世界虹吸咖啡大賽冠軍, 講完
世界冠軍世界冠軍世界冠軍

Dear coffee 大圍
入面既麵包幾好食
每日限量人手制作(好似係)

Browny Cafe 荃灣

Lucy coffee 荃灣

Out of cafe 火炭

Moni stand 西貢
呢間飲意式絕對會中伏
手工未試過,可以俾次機會佢

有無人仲想加名 ?
可以隨便

永久 black list : my little coffee
[/black][black]新手想問return同% 入唔入到圍?[/black]當然入到
醒唔起姐
不過自己加

[black]雖然%我中過伏, 但佢地應該係好咖啡店黎, 我黑仔姐[/black]
咖啡發燒友LM
沖啡21

你個名好正
想問下邊度買小富士最平呀?睇過樂天$3500左右 但係電又點搞呀?
樂天應該是最平了
你宜家呢個價無記錯係減緊價 ?

電又點搞
一樣咁樣搞無分別
但你要買個變壓器 220>100
唔知邊款既話可以 pm我
多謝
利申沖衝21 我唔知睇過幾多次了
之前都有野開 美式足球
咁巴打真係剛柔並重 又啡又運動
巴打
我有個變壓器
轉頭影上黎
想問下有無人聽過Listcup咖啡app,係未真係好多咖啡迷用緊?
想買過個手沖壺
爬過文 係咪月兔印比較好?
知唔知香港方度有得買
想買過個手沖壺
爬過文 係咪月兔印比較好?
知唔知香港度有得買

月兔雖然靚又多色選擇
個壺咀又易控制水流
但除左個手把之外 一加熱水就成個壺都好熱
逼住要單手沖拎住個壺沖手沖
Suggest巴打買電子壺 好似bonovita 帝國壺等
又可以自己煲水
其實都唔會呀
定係你會成日不間斷連續沖 3壺
沖1壺無事的

如果係咁既話就真係要搵野包住啦
係可以搵到好多咖啡資訊既
不過條友從中都賺唔少
佢成個壺身都係同一物料 一熱就成個壺身都熱 除左手把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞