lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
做緊特價 $200 呀, 我見佢咁平咪用住先
你好快會換磨

粗幼唔知幾多格
沙糖咁上下再微調啦
咖啡係咪有丙烯醯胺致癌物
食少啲薯片好過
請教下我日日都飲UCC 117會唔會有事
化驗所咩
鬼知呀

我都係岩岩幫你 Google 架咋
日本嘅藍山咖啡商雄霸中東、歐洲嘅luxury market. (廿幾年前睇書講的) 佢哋(同歐美咖啡公司一樣) 喺coffee (bean) market 同時係買家、投資者、農業貸款者、農業教育捐助者、亦係投機者。

日本自80年代救助中美州咖啡生產國既風災,由嗰陣衍生出嚟嘅貸款計劃,到宜家都有運作緊。
睇過bialetti 既片, 都有d 興趣想玩
始終成本唔高 又唔洗用好多地方
佢係咪都算係意式
有無師兄玩開可以講下
再講多啲呀巴打
留名等聽故
想買個aeropeess 同 熱水壺, 邊度買好?
肯比比多少少買好用d 既
bialetti 其實都唔算係意式
只有用咖啡機出既 得濃咖啡先係意式
佢係摩卡壺
又係上一個世紀既產物黎
煲出黎既咖啡濃度會比較高
但同時亦好易會 over extraction
即係變得苦澀唔順口
咁大鑊
Btw cwb某間手沖果陣我見個咖啡師沖完最尾落熱水,咁係咪會溝淡咗
可能係因為佢炒左
溝淡啲無咁覺
...
...
...
又或者可能係佢個人風格
手沖咖啡好有趣
可以好有自己風格
都係留返黎做裝飾啦
做左兩日功課
都係決定留返d budget買磨,得出兩部心水平dd既機種

1. Rancilio Silvia 應該都易搵行貨,
貪佢網上好多教學,但要加PID /錶就要d心機時間diy
見到有間野做package 連埋個rocky磨$8860好似好抵玩咁

2. Slivano evo 有錶有PID果部,發現香港有間野有賣但係無PID版(網址一),加上機面牌子同上網睇既有d 出入(網址二)
有人寫steam 係thermo block . 出啡係boiler ..
搵搵下又有人寫係thermo block ..
有無巴打知道邊樣真?

其實想要 Slivano evo多d ,有無大大知道邊度有行貨買?

網址(一)
http://www.glorycoffee.com/store/index.php?route=product/product&path=175_179&product_id=289

(網址二)
https://youtu.be/3bwrVZY6h_0?t=2m8s
Slivano evo 好似香港冇代理
咁計即係日本d 藍山咖啡商賺好多
ucc 黎
一年賺成 百億港紙架
咁岩我最近都有個朋友試新沖法

朋友 :
我今日試左磨1 92度水 沖3分鐘 1:7水粉比
之後直接加水稀釋到1:14
出來好乾淨 而且味道都好足

應該聽日會見到佢
叫佢即場試沖一杯先
Glory cofffe 唔係就賣緊行貨咩?
Btw ,喺佐敦coffee store 見過有Quickmill 機
手磨買咩好呀
新手唔識咩係好野買左hario結果磨出黎粗幻不一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞