lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
Bullet 連運費幾錢HK$ ?

@studiocaffeine
其實點解啲姿整咖啡都係用玻璃容器去裝?
我最憎玻璃杯飲熱咖啡/茶
幾好 比較light 同fruity,佢介紹個兩個杯 酸杯明亮d,後繼唔叫好勁

利申 新手,有朋友介紹一路電話講解 再自己試。
想問各位巴打

如果我想買個認真嘅入門半自動機

筆直大約二千樓下

Krups 5280 係咪好選擇?
唔好....
佢個自動壓粉.....垃圾黎......
覺得佢地啲野點 ?
其實佢地 ok架
我俾佢地既評分都高
求推介
都有店舖會用陶瓷既容器去裝
但玻璃方便嘛
透明一眼睇哂
執野都方便啲
飲靚啡
一係意式厚陶瓷杯
一係日式薄陶瓷杯
我自己都係用陶瓷杯

但上面果個分享壺黎之嘛
倒出黎飲
早餐好好食夠大份 價錢好合理 一個full american breakfast 加個 pour over coffee $130。

service一般 除左個位妹妹過黎介紹杯咖啡同杯都有講下野 其他都各有各忙,冇可避免。

環境就ok,間鋪有d細就真,排隊落order連入都入唔倒去。

咖啡就真係唔錯 friend冇介紹錯。
我覺得佢地如果可以同客人有多啲交流
咁就可以再加分

但都無辦法
佢地個 setting 本身都難做到呢樣野

可唔可以幫我係條 list 到幫佢打少少評語呀
我1個人好難打到咁多間
謝謝推薦~ 長知識
感謝無私分享
另外求賜教
1. 3千內espresso 磨豆機有咩選擇?
本身用緊小飛馬+篩粉器做手沖
爬過文一般好少少既都過3k呢個價
2. 其實espresso 平刀定鬼齒好?
3. 有無可能一部磨機一雞兩味照顧曬手沖同espresso?
1) 2) 搵其他人答
不過 espresso磨以我所知好似好少會用鬼齒

3) 以相機為例, 個鏡影到近景就好難同時兼顧到遠景
又或者貴幾倍既價錢
都可以有個兩者兼顧既鏡
係有d coffee shop 用酒杯serve
有個講法係用酒杯方便聞香氣,同飲紅酒原理一樣
另外試過一間係俾哂玻璃杯同陶瓷杯,佢介紹話玻璃杯會酸味出d, 陶瓷杯就甜味出d
新手啱啱買咗部aeropress嚟留個名
因為杯既形狀
會影響到咖啡液入口既形狀
咖啡液會因此而首先接觸到舌頭既不同部位
感受就會有差別

有啲鋪頭會同 威士忌 既聞香杯去裝咖啡
咁樣就可以進一步集中咖啡既香氣
令到客人更容易分辨到香氣

#其實我地飲咖啡
可以大力向咖啡液啜入口
快速霧化咖啡液
令佢平均咁進入舌頭
個味道就會再準確啲
aeropress正呀

都有好多唔同既技巧可以玩
師兄有冇心德分享?
都係果句啦

如果隔住個 moon 都教到你

我就上左神檯啦
btw 你個名

呢到有沖啡21
又有四分衛
諗起以前我打美式足球既時光
Sor
啱啱買新屎坑所以心急咗啲
上網爬下文先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞