[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
當年4570計返通脹即係依家4億5000萬

通漲得咁勁

家下起一棟公屋大概係兩億
Tg左樓主,我都想知多d同香港發展有關係既歷史建築
留名 對呢方面有興趣
樓主對曾大屋結構/活化/特色有咩意見

我搵時間實地行下再討論

介唔介意開個tg gp 一齊傾下&約埋出嚟實地睇
我都好想玩下啲實地調查團

我而家就算去過
都係用網上圖片
我都需要識影相既人

傾下

tg:
https://t.me/forensiclihkg

樓主
影相差 但想搞團去 會唔會搞得成
不過西港城變到一個好沒趣嘅地方,外邊睇落有feel,入面就......

由兩層變四層
為咗開多d 鋪
逃唔出現代果種矮樓底、壓縮空間、唯利是圖既感覺
會唔會講下尖沙咀個舊水警總署,即係而家個1881

喺咁多個活化case 裏面,佢算係最有爭議既一個

一定要講

不過西港城變到一個好沒趣嘅地方,外邊睇落有feel,入面就......

冇咩好行

覺得裏面d 野太貴?
巴打影d 書既相影到好似落左filter 咁
前水警總部建築群(1881 Heritage)

(特此聲明以下關於警察史既討論只限港英政府時代)

英國人佔領香港既其中一個目的係要透過香港轉口同大清之間既往來貨物,其中一個途徑係經水路

香港一開埠已經被定位做一個轉口港,海事頻繁,海上既保安甚到比陸上既更加緊急

所以,喺1845年1月,開埠既好早期,梅理警司已經建議挑選18名警員出任水警,終於喺1846年買咗第一艘三桅帆船巡邏海港同維持治安

早期既香港一直都受到海盜威脅,題外話,係咁意介紹下依位江湖中人

張保仔(1786-1822),應該係香港人最熟悉既一位海盜
佢其實本身只係一個樸實既漁民子弟,15歲果陣畀海盜鄭一拐走咗
不過鄭一就好like佢
仲教佢做一個海盜

最搞笑既甚至係鄭一嫂都好like佢
三人於是形成一個和諧既三角關係

鄭一死咗之後,鄭一嫂改嫁咗畀佢老公昔日拐帶既兒童

於是張保仔就繼承咗鄭一既艦隊,甚至夠膽走去郁英國既領海,喺香港都有佢地駐紮既遺留

去到最後金盆洗手,被兩廣總督招安加入清朝水師
鄭一 張保仔 鄭一嫂
樓主對曾大屋結構/活化/特色有咩意見

我搵時間實地行下再討論

介唔介意開個tg gp 一齊傾下&約埋出嚟實地睇
我都好想玩下啲實地調查團

我而家就算去過
都係用網上圖片
我都需要識影相既人

傾下

tg:
https://t.me/forensiclihkg

樓主
影相差 但想搞團去 會唔會搞得成

目前4個,今晚開group
甚至夠膽走去郁英國既領海

佢既時期香港都未成為英國一部分
sor 未訓醒
巴打影d 書既相影到好似落左filter 咁

留名學野
利申 建築系學生
留名學野
利申 建築系學生

係都我跟你學野啦
1881的保育模式絕對不能接受
https://lihkg.com/thread/330412/page/13
巴打難得有興趣開依啲post
留個名,陣間得閒我又嚟講下
終審法院係宜家少數可以留返低嘅古建築,雖然知道唔係最靚嘅古建築,但都覺得幾靚啦
香港大學座主樓同埋古蹟城堡又幾靚
btw樓主有冇去過龍躍頭文物徑?
龍躍頭文物徑老圍起咗成千年至今仍保存良好
之前去嗰陣熱得濟剩係專登去睇老圍

想去,但我冇用,好怕圍村地方有惡狗
最鍾意二十世紀初維多利亞城同半山區嘅面貌 可惜宜家一去不復返

無辦法,人越來越多
只可以移山填海同向高空發展

事實上係唔關事
1970年代清拆英式建築係政治仼務,意識形態
本來可以好似葡澳咁保留到(雖然一.二三事件之後葡澳已經放手馬交)

https://lihkg.com/thread/330412/page/1
靚到 現代建築屏風效應損害太大
他日必須重建上面條link嘅建築

想去,但我冇用,好怕圍村地方有惡狗

地方好大,冇單車行到想死

舊喇沙書院

瑪利諾修院學校
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞