[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike

張保仔(1786-1822)

好得意嘅人像
幼稚園同小學都係古蹟留名

邊間?睇下我可唔可以介紹下
btw 我揀景點既準則係

1. 被評為法定古蹟
2. 可以講到香港史(唔單止係果棟建築本身既史)
btw 我揀景點既準則係

1. 被評為法定古蹟
2. 可以講到香港史(唔單止係果棟建築本身既史)

我諗起譚公廟

邊間?睇下我可唔可以介紹下

唔係d咩勁古蹟啦 算歷史建築多d
幼稚園前身係港島一間寄宿學校
小學係中山史蹟徑其中一站

山頂港督別墅

同港督府唔同?

呢棟本黎係山頂公園 依家得返幾舊磚係度

呢棟都鐸式建築又係好正,可惜俾日軍炸爛咗
香港現存靚嘅都鐸式建築肯定係中環會督府

其實都鐸式有咩特徵?我睇wiki 話呢棟係歌德 + 都鐸,好靚

唔記得post

U-Hall時不時都有tour可以去睇吓
九龍英童學校

先講下佢有咩特別原因要講佢
1. 見證英國工業革命既成果
2. 依棟野曾經被改到面目全非,事後先還原、重塑回原來既樣
3. 會煮糖水,又會煲粥

二十世紀初,當時遮打爵士建議尖沙咀由軍事基地轉型為住宅區

咁就唔同油麻地、旺角果邊既華人社區
尖沙咀當時都係鬼佬住多既

大家如果有玩過SimCity 都知道,起一個城市,未有罪案問題可以唔需要警局、未有火警發生可以唔需要消防

不過有一樣野係居民未開始搬入就已經要有: 學校

港府1900年7月已經喺尖沙咀撥地準備起學校,10月7日就開始動工

錢從何來?就係當時既香港企業首富捐出萬五蚊

介紹何東先生之前,dem下beat先
https://youtu.be/dIjInis6QQY
每日花粒半鐘先出到既法證、考古無人理

講下臭雞講下痕大小圈子就叫好叫座

搞到我都心淡

預咗有位畀人入我孤芳自賞、無料扮四條,我唔介意

你寫得好好呀 支持你

多啲好似呢啲有料嘅post,咪吸引到多啲有料嘅讀者囉
作為有名既forum 小學雞post係在所難免

巴打不如返高登開post 連登班打壞後生剩係識情情愛愛自我中心,咁難得有高汁post真係唔想沉

唔好啦,我keep住有睇㗎
我一向都好留意香港舊建築,支持樓主講多啲開眼界

好多謝大家,有心

通宵唔訓等出文

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

唉,80年代班死港燦真係冇諗過向英國爭取保留,嗰個年代嘅香港人真係落十八層地獄都未夠贖罪

果陣港豬淨係識搵錢

係80年代, 傳統=老舊=老土=out 嘛

好多人都以為何東先生係中國人
其實佢係一個以中國人自居既混血兒

爸爸何仕文係英國人
媽媽施氏係廣東人

果陣既混血兒唔似得而家咁受港女歡迎,喺當時既社會就比較保守,兩邊不是人

華人社會排擠佢
英國既社交圈都唔容納佢

咁可以點?乜人都好,唯有有錢人一定唔會受到歧視
想人睇得起,又無父幹,何東唯有自己努力

一開始佢只係喺渣甸洋行做初級助理
慢慢就越升越高
最後索性自己做生意,又畀佢賺到
35歲已經成為香港首富

有錢就有特權
以前山頂淨係准英國人住
佢就成為史上第一位可以住喺山頂既「華人」
留名學野
不過西港城變到一個好沒趣嘅地方,外邊睇落有feel,入面就......

由兩層變四層
為咗開多d 鋪
逃唔出現代果種矮樓底、壓縮空間、唯利是圖既感覺

1990年代保留到已經算偷笑..
尖沙咀火車站好似嘈到去事頭婆度都無濟於事
中環郵局又冇乜人出聲

與其去起文化中心同太空館

我個人認為可以透過改裝尖沙咀火車站嚟提供展覽同表演場地

其實一舉兩得
U-Hall時不時都有tour可以去睇吓

薄扶林有班男孩子💪🏻💪🏻
而家先發現早期殖民地建築真係華麗好多,又比較有睇頭,後期反而偏向簡樸,裝飾唔多,唔知有冇原因?(單論古典建築)

時代唔同固然係重要因素,後期(大約1920年代?)現代主義開始興起所以建築上一啲裝飾會越嚟越少

除此以外,都關座樓係邊個起嘅事。當年嘅樓同而家一樣都係分政府樓同私人樓,唔同嘅係仲會有教堂。教堂因為係敬拜神嘅地方所以一定會做得華麗啲,-私人樓就好睇業主嘅取向,有啲做得簡單啲有啲好似余園咁樣風格強烈。

而政府入面都有分個則係由咩人畫,由軍方兼任嘅工程師跟住模式手冊畫嘅話自然會簡樸啲,好似有旗杆屋(1846),天文台(1883)咁樣,而外判出去嘅就有前高等法院(1912)

當然,本身座建築物嘅用途亦都會影響佢嘅設計,司法相關嘅一般都會莊嚴啲grand啲,軍部嘅會簡潔啲,而民政嘅就唔同風格都有

旗杆屋

天文台

舊高等法院
而家先發現早期殖民地建築真係華麗好多,又比較有睇頭,後期反而偏向簡樸,裝飾唔多,唔知有冇原因?(單論古典建築)

每個年代嘅潮流, 審美同價值觀唔同嘛
有冇巴斯同我一樣中意大會堂嘅風格?

邊一代先
第二代歷山大廈其實都幾靚
可惜短命

邊一代先

依家個代
有冇其他建築post 可以屌下啲現代建築架
外行人想屌下中港城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞