[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
唔知樓主會唔會講騎樓建築 和昌大押 同德大押

呢種處於轉角位既騎樓好有香港Feel
圖中呢一幢已經被重建為新式大樓
長沙灣仲有一幢,大家要睇就要快了

知你講邊度 洪慶燒臘飯店

呢種樓好似叫廣州式騎樓

通俗的確咁多
不過廣州既騎樓建築係由香港傳過去
而香港既騎樓建築就係南洋傳嚟
我個人最鍾意就係一排騎樓,然後睇到一排柱有正體中文字介紹騎樓下既商店賣乜
全世界應該香港獨大

呢種樓好似叫廣州式騎樓

好鍾意呢種style
除咗顏色靚,密集式既'廣告柱'亦帶出一種港式既繁華感
大埔巴打留名

要數泰亨文氏既名人

一定係大埔谷烈女Mandy Man

烈女?烈口女咋

btw 相處過發現mandy份人其實唔錯

呢種樓好似叫廣州式騎樓

好鍾意呢種style

依種近近地,曼谷唐人街就有

呢種樓好似叫廣州式騎樓

好鍾意呢種style

依種近近地,曼谷唐人街就有

南洋都好多
應該油返藍白色

exactly

咁先顯示到佢作為舊警署既歷史價值

咁要講返幾時開始用藍色,係咪一開始就藍色白色
有趣既題外話,油蔴地依個地方係喺1877年既地圖先開始出現

依個地方既得名,傳說就係因為當時天后廟前面既海灣停泊咗好多漁船,咁附近就自然會有鋪頭售賣漁船所需要既桐油、捕魚會用到既蔴線同蔴纜

天后廟南方既街道,被命名為「廟南街」;北方就係「廟北街」;最終兩條街合併成為街知巷聞既「廟街」

咁去到20世紀,住喺油麻地既華人越來越多,對於中醫既需求都越來越大

當時如果居民有病,係需要搭船去港島先至有得醫

港英政府就聯絡東華醫院果邊,問下佢地可唔可以去油麻地果邊開返間醫院幫助下九龍既居民

東華:「哪有錢,你老x?」

唉怕咗你,港英政府1911年就推出《1911東華醫院擴展法例》,規定地皮就免費、起醫院就撥30000港元、營運就每年撥6500港元;當然錢都仲未夠,就由有錢既總理補貼

咁總理都唔夠錢又點算?得!既然油麻地天后廟賺錢,就用果度既香油錢補貼醫院既營運啦!

解決咗最關鍵既錢既問題,廣華醫院終於可以投入服務

為咗方便攞錢,天后廟都喺1916年交咗畀廣華負責管理

屌你老味都唔知邊個諗岀黎,
一見到就諗起醜男屌靚女

呢棟冇得賴英政府拆,呢棟係1998年董垃圾下令拆除嘅 香港唯一一棟花崗岩巴洛克建築冇咗啦 之前見對普通話情侶專登嚟影相,唔夠一分鐘就失望而去 屌你老母

一見到就諗起醜男屌靚女

呢棟冇得賴英政府拆,呢棟係1998年董垃圾下令拆除嘅 香港唯一一棟花崗岩巴洛克建築冇咗啦 之前見對普通話情侶專登嚟影相,唔夠一分鐘就失望而去 屌你老母

係堅𨑬行落嚟見到另一邊,會諗到棟嘢好靚......
一轉角呢.......
當時大樓既構造好簡單,如圖分成5份

點解果時有展覽室?

一見到就諗起醜男屌靚女

咩醜男屌靚女?
最鍾意二十世紀初維多利亞城同半山區嘅面貌 可惜宜家一去不復返

其實依家都有啲剩架,畀啲幻想就好似置身嗰時咁

邊個位

法定古蹟

笑左
但其實唔係整體去留 高樓 mix 古蹟
都係難代入當日風采 宜家都係睇四環九約個類書緬懷

同感
當時大樓既構造好簡單,如圖分成5份

點解果時有展覽室?

我有諗過係咪書錯

但如果係講而家既話,應該兩邊都係展覽廳
樓主會否推介埋地區搞既歷史導賞團?

一見到就諗起醜男屌靚女

咩醜男屌靚女?

康文署屬下古物古蹟辦事處有時會搞

唔駛錢仲有唔少故事聽

利申去過

唔駛錢仲有唔少故事聽

利申去過

噢,原來康文署都有搞?呢個唔知。係咪要定期去網頁度check?

我join過長春社搞嘅土瓜灣團,而家長春社嘅團,都唔平呀

一見到就諗起醜男屌靚女

高街鬼屋真係巴洛克式咩?
去到1928年,華人廟宇委員會索性成個天后廟正式送埋畀廣華醫院,反正錢都係要用嚟補助醫院,留嚟好似無乜用

1931年,東華醫院、廣華醫院、東華東院正式三合一,變成而家既「東華三院」;天后廟連同鄰近既油麻地福德祠都由東華三院接管

去到1969到1972年,東華三院開始有錢既時間,就進行咗天后廟既重修

工程裏面,城隍廟併入咗廟群建築,連同其他既廟一齊,最終達致今日所見、樓上巴打話好大既建築群,一共有5座廟,各自供奉不同既神明

正中既係天后娘娘、千里眼、順風耳、包公

兩側有廟各拜不同觀音

城隍廟拜城隍、謝、范大將軍(即黑白無常)

另外仲有油麻地書院,而家做咗講述中國祭祀文化既展覽廳
留名

唔駛錢仲有唔少故事聽

利申去過

噢,原來康文署都有搞?呢個唔知。係咪要定期去網頁度check?

我join過長春社搞嘅土瓜灣團,而家長春社嘅團,都唔平呀

係,不定時會搞,可遇不可求

我果次咁啱係撞正文物復修相關既研討會順手搞埋
樓主加深左我對舊時香港既認識
香港最美好既時代

你鐘意同講多幾句會係小弟寫文既動力
咁就講多少少天后廟特別既地方

首先同一般中式四合院一樣
中間都係會開有天井

1. 加強採光效益
2. 通風,燒香既味道易d 散

入到廟,大家仲可以見到頭頂有d蚊香狀既野,咁其實果d 係祈福香

寫咗自己個名上去,就可以得到天后娘娘既保祐
至於點解係蚊香形,純粹係為咗可以燒耐d
鄭一 張保仔 鄭一嫂

av
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞