[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
前九廣鐵路鐘樓

而家睇到既鐘樓,其實只係昔日九廣鐵路尖沙咀火車總站既一部分

咁又講下歷史先啦
之前大埔墟站果陣都講過下起火車係為咗保護英國喺大清既貿易利益

成個英段九廣鐵路去計,個造價係130萬英鎊

雖然依個叫做「總站」,出奇既係總站竟然係最後一個開始營運既站
1910年,油麻地、沙田、大埔旗、大埔墟、粉嶺5站都已經啟用;不過要過咗成6年之後,1916年3月28,尖沙咀站先正式啟用

至於點解要等咁耐?
識得歷史既巴絲應該都會記得依幾年發生咗一件大事

半島酒店唔知又幾時加左棟野係後面,同原本style格格不入

又係嚴迅奇

1995 :香港建築師學會銀牌獎(半島酒店擴建工程)

就係因為呢棟嘢,半島酒店先升唔上法定古蹟

半島加左新座之後啲人成日話好似山墳

喺附近睇正面都ok, 以為係後面啲新大廈
新翼起碼同舊翼一樣對稱,個tone差唔多
好過成棟拆咗重建,私人物業留得返都偷笑
前九廣鐵路鐘樓

咁又講下歷史先啦
之前大埔墟站果陣都講過下起火車係為咗保護英國喺大清既貿易利益

雖然依個叫做「總站」,出奇既係總站竟然係最後一個開始營運既站
1910年,油麻地、沙田、大埔旗、大埔墟、粉嶺5站都已經啟用;不過要過咗成6年之後,1916年3月28,尖沙咀站先正式啟用

至於點解要等咁耐?

又係嚴迅奇

東京帝國飯店就冇咁好彩

lm
前九廣鐵路鐘樓

咁又講下歷史先啦

至於點解要等咁耐?

又係嚴迅奇

東京帝國飯店就冇咁好彩

東京前駐日盟軍司令部呢個做法都有啲似半島咁
前座保留,後面以近似風格加建

不過呢個似得滯,唔講都唔知
留名
無人講下啱啱升做一級嘅皇都戲院嘅

皇都可以叫做近十年揾到嘅hidden gem
上面個飛扶壁同埋幅蟬迷董卓嘅浮雕,仲有佢係現存最舊嘅戰後戲院建築 (雖然已經冇乜淨)。個人認為單憑建築特色同埋歷史意義已經夠做法定古蹟,但係因為佢係戰後先起先得一級

不過皇都戲院個狀況實要整都好有難度

前九廣鐵路鐘樓

咁又講下歷史先啦

至於點解要等咁耐?

又係嚴迅奇

都係嘅
有時啲野要折衷
讀書時代我都成日屌啲古蹟保育點差點差
但呢啲野受好多因素影響
不如由啲人去入手
當連大家對自己嘅地方都無興趣
空有一大堆古蹟又點
根本搵唔到理由去保護佢地

又係嚴迅奇

都係嘅
有時啲野要折衷
讀書時代我都成日屌啲古蹟保育點差點差
但呢啲野受好多因素影響
不如由啲人去入手
當連大家對自己嘅地方都無興趣
空有一大堆古蹟又點
根本搵唔到理由去保護佢地

巴打帶嘅導訪團一般係咩人?
好奇
留名
無人講下啱啱升做一級嘅皇都戲院嘅

皇都可以叫做近十年揾到嘅hidden gem
上面個飛扶壁同埋幅蟬迷董卓嘅浮雕,仲有佢係現存最舊嘅戰後戲院建築 (雖然已經冇乜淨)。個人認為單憑建築特色同埋歷史意義已經夠做法定古蹟,但係因為佢係戰後先起先得一級

不過皇都戲院個狀況實要整都好有難度

今日903 Urban Touch就係講皇都保育,有興趣可以搵黎聽吓
上水講返

講返鐘樓既建築特色

首先可以比對返四面既建築裏面,只係得向維港果一面有窗

咁個原因就係舊火車站未拆果陣,鐘樓本身就真係得有窗個方向係望得到既

至於另外果三個立面都係同大樓連接,即係話從外面係睇唔到。既然睇唔到,當然就無需要作太多既修飾

整幢建築最為人注目既部分應用都係圓穹頂閣樓,個頂由八枝塔斯卡尼柱式支撐

留名待睇
但已經好難揾返對上一篇正文喺邊個位置??

又係嚴迅奇

東京帝國飯店就冇咁好彩

點解新起都好似好舊咁既
留名待睇
但已經好難揾返對上一篇正文喺邊個位置??

好事,大家都好活躍討論而且唔係9推

小弟學到野
今日得閒行下會督府,古典優雅嘅建築,配合藍天白雲同埋秋花錄意,成個畫面真係好令人興奮 隔離嗰座外國記者協會都保留得好靚
樓主高質post一定要廣傳
無追post
唔知有無人提過
1881個時球塔上面粒波係後尾加番落去
報時個功能一早去左附近大包米山(即訊號山)
大家可以上訊號山花園睇下都叫原汁原味嘅報時塔(原來已經做埋法定古積)

訊號塔個樓梯設計
之前去個陣有對情侶影相
條女著短裙
落樓梯個陣差少少
今日得閒行下會督府,古典優雅嘅建築,配合藍天白雲同埋秋花錄意,成個畫面真係好令人興奮 隔離嗰座外國記者協會都保留得好靚

聖公會建築群

應該有唔少
最佳既做法係將遮打道唔行車
中間放返后座而唔係單單放個皇后像露天曬

我反而覺得維持現狀好啲
而家嘅格局、噴水池有五、六十年代特色
都好值得保留

皇后像廣場無皇后像我覺得係特色黎
呢樣係我同人介紹果陣引起左佢地興趣嘅方法之一
仲可以帶番嘅朋友去聽二次大戰香港嘅情況
仲可以順手講埋昃臣

匯豐對銅獅仲多嘢講啦

終審法院大樓亦有唔少嘢講
1912年1月15日,最高法院由港督盧吉主持揭幕。當時的首席按察司皮葛表示:「即使他日維多利亞城不復存在,海港被淤泥壅塞,香港會所坍塌湮沒,這座大樓仍將如金字塔般巍然矗立,為遠東的睿智留下見證。」
今日
維多利亞城真的不復存在
海港幾近被淤泥壅塞
香港會所亦已坍塌湮沒

這座大樓仍將如金字塔般巍然矗立
只可惜法治已被中共及賣港賊破壞得幾無完膚

你咁講我驚會嚇走啲人

我帶過一班湖南朋友,黨員背景,好鍾意聽呢d

個地鐵站出口

加返相,行過真係好舒服

會督府

外國記者協會
應該仲有另外一半,不過維修緊所以冇影,下次得閒再去行下

加返相,行過真係好舒服

會督府

外國記者協會

會督府影得好靚
冇咩人知呢棟建築

加返相,行過真係好舒服

會督府

外國記者協會

條街呢一忽嘅古建築保存得幾好,所以行過呢到好舒服

打擊五毛名人都留名
前九龍寨城衙門(今 公園辦事處)

講建築之前,小弟又鐘意講返少少香港史

自從清朝簽咗南京條約、割讓咗香港島之後
英國人見到對面岸九龍竟然仲有大炮對住自己既新國土,當然係會好不安

最後逼到清朝要拆咗尖沙咀炮台同官涌炮台,之但係為咗好似美國金仔咁要保持區內實力平衡,清政府決定另外再搵地方起返個軍事基地

1846年,兩廣總督耆英奏請道光皇上喺九龍搵個地方建城,下一年就已經起好咗城牆同衙門

依個地方,就係九龍寨城

「石城一座,周圍一百八十丈,高連垛嬙一丈八尺,內東、西、南三面城牆厚一丈四尺,北面城牆厚七尺」

咁喺寨城裏面,有衙門、兵營、火藥倉、軍械庫之餘,仲有少少民居

之但係所謂既防禦都好豆腐渣,先唔好講話英軍,1854年8月19日,一日之內寨城已經被廣東惠州「天地會」起義軍攻佔,過程之中只有12人戰死沙場

之後起義軍內部出現內閧,清朝先喺同月31日收返寨城

1856年亞羅號事件發生,英國以依個為藉口,襲擊九龍寨城

咁憑藉強大防禦工事可惜連天地會都打唔贏既大清軍隊,當然打唔贏英軍,副將張玉堂更加被英軍俘虜
今日試下由山頂行落去中環
想去政務司官邸睇睇,順便去埋白加道纜車站
其實今日天氣都幾好行,行咗20分鐘左右就到

1. 白加道纜車站

2. 政務司司長官邸

三層高的產科大樓以新古典主義建築風格設計,亦受意大利文藝復興建築風格及喬治亞風格所影響。正面的紅磚及仿石外牆為大樓帶來優雅的外觀,地下的拱形柱廊、拱心石是新古典主義建築的典型特徵,二、三樓的威尼斯式窗戶、建築物正中的拱形石雕及突出的屋簷則展現出優美的意大利建築風格。(維基百科)

3. Former Chatham English School
經過政務司官邸後,見到Chatham Path嘅入口,記得條路可以去到另一棟舊建築 ,所以就行落去睇下。

私家路 - 古典得嚟有少少陰森

到咗 1Chatham Path

1 Chatham Path以前係Chatham English School,而家係信和嘅物業,見到信和有係網上放租。有關呢座建築嘅資料其他巴打都可以補充下

沿著電車路行落去,都係一d大家都成日見嘅建築,包括母親的抉擇、St.Paul Co ed,梅夫人果d。
行落山最傷嘅都係腳關節
今日試下由山頂行落去中環
想去政務司官邸睇睇,順便去埋白加道纜車站
其實今日天氣都幾好行,行咗20分鐘左右就到

1. 白加道纜車站

2. 政務司司長官邸

三層高的產科大樓以新古典主義建築風格設計,亦受意大利文藝復興建築風格及喬治亞風格所影響。正面的紅磚及仿石外牆為大樓帶來優雅的外觀,地下的拱形柱廊、拱心石是新古典主義建築的典型特徵,二、三樓的威尼斯式窗戶、建築物正中的拱形石雕及突出的屋簷則展現出優美的意大利建築風格。(維基百科)

3. Former Chatham English School
經過政務司官邸後,見到Chatham Path嘅入口,記得條路可以去到另一棟舊建築 ,所以就行落去睇下。

私家路 - 古典得嚟有少少陰森

到咗 1Chatham Path

1 Chatham Path以前係Chatham English School,而家係信和嘅物業,見到信和有係網上放租。有關呢座建築嘅資料其他巴打都可以補充下

沿著電車路行落去,都係一d大家都成日見嘅建築,包括母親的抉擇、St.Paul Co ed,梅夫人果d。
行落山最傷嘅都係腳關節

居然會有人同我一樣會去行啲冷門嘅古蹟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞