[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
寫得幾好 可以講多啲建築同人既關係
諾士佛台
好靚

張愛玲都住過諾士佛臺架

張愛玲有嚟過九龍住咩

sorrr
應該係蕭紅,唔係張愛玲,我mix up左
自隊

btw真。張愛玲住過既北角春園街(我無記錯??)既建築都非常獨特,我去過一次,駐足好耐先捨得走
我都唔係好識,不過揾揾啲相同資料再講
呢棟個騎樓仔都幾特別咁

有幸拆之前見過呢棟野
諾士佛台
好靚

張愛玲都住過諾士佛臺架

張愛玲有嚟過九龍住咩

sorrr
應該係蕭紅,唔係張愛玲,我mix up左
自隊

btw真。張愛玲住過既北角園街(我無記錯??)既建築都非常獨特,我去過一次,駐足好耐先捨得走
我都唔係好識,不過揾揾啲相同資料再講

HKU - Faculty of Law (started at a former Police Headquarters at Caine Road )

HKU - Alberose

靚撚到癲

Faculty of law靚到
個人對八文樓果種氣勢同味道情有獨鍾

以前行幾步就係碼頭
上網睇好多佐敦道碼頭舊照片成日見到佢地

以前行幾步就係碼頭
上網睇好多佐敦道碼頭舊照片成日見到佢地

變咗無乜人用既austin station
皇都
HKU - Faculty of Law (started at a former Police Headquarters at Caine Road )

其實點解law faculty要拆,拆完依家都係公園空地嚟

屌 諗住學校建築容易keep到
估唔到Kong u都咁撚樣

因為法學院唔夠地方用

因為法學院唔夠地方用

圖右個教堂忡喺度
仲好靚

因為法學院唔夠地方用

圖右個教堂忡喺度
仲好靚

唔夠用唔係改建加建而係重建 英國鬼對自己同我地嘅古蹟咁double standard 支那應該快手啲拆英國佬啲靚嘢

屌 諗住學校建築容易keep到
估唔到Kong u都咁撚樣

現存港大古蹟其實佔從前唔夠三份一(有啲古蹟仲要後期先購入 ),仲有本部大樓嘅粉紅色真係好娘,人地最高學府係中世紀味濃嘅石頭建築,好似Cambridge Kings College咁,我地就一棟pussy本部大樓
河樂童天 留名
見到火車站真係好感嘆 香港真係要參考德國重建柏林城市宮嘅經驗,呢楝建築嘅歷史意義實在太大

之前討論過重建成忽area咁?
我覺得隻planet coaster真係可以一試
見過有大神將一隻game內嘅城市幾乎全還原
最緊要係可以用入場遊客身份嘅視點睇建築
sorry

幾好

地標建築物好多都由大神逐小逐小用部件組成
如果有心可能連內籠都起到

ex
想問下,油尖旺有咩歴史建築?

利申:有台灣fd黎香港,想令佢地覺得香港唔係一式一樣

大把之前我都介紹過

舊火車站鐘樓、英童、1881

油:
天后廟

不過你想介紹fd認識下香港既,行開一定要睇埋駿發花園講重建、油麻地警署、新填地街之類

我想嘗試幫手帶下,實習下睇下可唔可以令遊客覺得有趣

唔該巴打,其實我諗過先帶佢地去美都,用食物吸引左佢地,食飽夠力就慢慢行同去介紹影相

講起美都

依種角位騎樓設計上真係一流

天然採光同通風一定好過現代d 四方樓

可惜之前部古董收銀機已經畀老闆扔咗

btw個蝦多士唔錯

好貴啲野食

我覺得唔好食
寫得幾好 可以講多啲建築同人既關係

可唔可以具體少少舉下例?

八文樓 設計充分反映當年 1956年「建築物(規劃)規例」的特色,以體積及街闊限制建築大小...及容許臨街露台伸出....

但引起過高密度問題,其地積比可達17-19倍....嚴重影響衛生交通基建設施.....

所以政府參考紐約1961年的規劃規管,1962年引入新「建築物(規劃)規例」,以地積比率同總樓面面積限制建築大小,住宅建築地積比限於10,非住宅則15,由1966年起使用,沿用至今....

高而瘦的建築風格由1966年到今日都係咁....

其實歷史建築設計與建築物條例變化息息相關,有興趣可以再探討....
呢個post真係好正

八文樓 設計充分反映當年 1956年「建築物(規劃)規例」的特色,以體積及街闊限制建築大小...及容許臨街露台伸出....

但引起過高密度問題,其地積比可達17-19倍....嚴重影響衛生交通基建設施.....

所以政府參考紐約1961年的規劃規管,1962年引入新「建築物(規劃)規例」,以地積比率同總樓面面積限制建築大小,住宅建築地積比限於10,非住宅則15,由1966年起使用,沿用至今....

其實歷史建築設計與建築物條例變化息息相關,有興趣可以再探討....

文華新邨同同期嘅美孚新邨應該可以話係
華人同洋人對高密度住宅嘅終極演繹

行外人嘅我覺得文華新邨只係巨型唐樓...
無論外觀同內裡都同當時嘅唐樓接近

估計當年美孚新邨推出嘅時候應該幾震撼

差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多
有商場 食店 街市 戲院 學校 社區設施 交通樞紐 停車場 綠化空間

差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多
有商場 食店 街市 戲院 學校 社區設施 交通樞紐 停車場 綠化空間

不過兩度都係同期起架
可以睇得出華人同洋人嘅價值觀

洋人嘅建築無論係邊個年代咩風格都有經典
華人建築似乎清朝後都冇乜喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞