[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
呢棟近幾年拆,好靚,可惜

佐敦道志和街唐樓

好可惜
其實係我心目中,香港既建築特色應該係有港英既西式建築同埋香港既唐樓混合

呢種adaptation可算係民間智慧!

另外而家全球化盛行,以新型現代建築黎講,風格唔知能唔能夠話趨向相同呢?至少無以前咁樣,唔同國家、文化有自己獨特嘅建築風格

中國玩既就係千城一貌,香港本身有條件創造出自己既特色
一個城巿需要有自己既性格同風味,要吸引高消費同高端遊客就係靠呢樣

啱阿,利基旅遊
入面d相好靚

http://chinenlightenment.blogspot.hk/2014/05/blog-post.html

真係木球會,嘩背景好壯觀

柏拱行 (宜家嘅長江集團中心)

咦咁似第一代香港大會堂嘅 個噴水池
呢棟近幾年拆,好靚,可惜

佐敦道志和街唐樓

見親呢d都覺得,有業主肯翻新同維修(當然實好多錢啦)
做hostel冇得頂

中上環仲有呢一段有騎樓,不過...感覺保養得唔太好

哈,呢個好例子
騎樓、露台有特色,但比四周摩登建築包圍令佢只成為一塊歷史碎片

香港既騎樓都差唔多絕種
好難多得成群
唯一一段應該係旺角花墟果一排

呢棟騎樓就陰功,真係得一棟
(深水埗黃金電腦對面)
https://www.google.com.hk/maps/@22.3324805,114.1616818,3a,75y,310.81h,103.95t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYc0dZQ71a9gdK5uWurrgkA!2e0!7i13312!8i6656

一級歷史建築,我親眼睇過
上面好似見到有巴/絲講皇后像廣場一帶
唔知樓主會唔會講多少少呢

補充
發放人 : 陳聯新代行
相片年份 : 不詳
相片介紹 : 早於1869年6月28日,香港政府已於中環首座香港匯豐銀行總行大廈現址旁設立香港的第一座大會堂。這是一座兩層高的文藝復興式建築物,設有圖書館、劇院及博物館等設施。建築物正門外更有一個噴水池,而當時噴水池於香港是很罕見的。惟到了1932年,由於第三代香港匯豐銀行總行大廈拆卸重建並擴展,這座大會堂需要拆卸,提供部分原址予匯豐重建之用,另於1950年中國銀行大廈於餘下之土地上開幕。

呢棟經典,1893年香港落雪個噴水池結曬冰,拆咗真可惜
上面好似見到有巴/絲講皇后像廣場一帶
唔知樓主會唔會講多少少呢

x2
指尖上的導賞團
入面d相好靚

http://chinenlightenment.blogspot.hk/2014/05/blog-post.html

真係木球會,嘩背景好壯觀

好鐘意屋頂兩座圓頂塔,歐洲見唔少,而家香港冇曬呢類建築

1963年彌敦道,座塔係咩建築

火車站舊照

yes 大會堂對面就係柏拱行

1963年彌敦道,座塔係咩建築

中間個塔好似係咩相見過咁

btw而家我地變左掌故post

堅道洋房

約瑟臺,梅艷芳係到拍過MV

拆剩右邊嗰棟,明明呢啲舊樓仲好住過而家啲新樓

以前成條半山堅道都好正,好恬靜
而家起埋d幾十層高既樓...真係.....劣...

和平紀念碑原來有改動過

以前成條半山堅道都好正,好恬靜
而家起埋d幾十層高既樓...真係.....劣...

香港需要重建特色平房區,而家嘅都市設計完全失控

前九廣鐵路鐘樓

而家睇到既鐘樓,其實只係昔日九廣鐵路尖沙咀火車總站既一部分

咁又講下歷史先啦
之前大埔墟站果陣都講過下起火車係為咗保護英國喺大清既貿易利益

成個英段九廣鐵路去計,個造價係130萬英鎊

雖然依個叫做「總站」,出奇既係總站竟然係最後一個開始營運既站
1910年,油麻地、沙田、大埔旗、大埔墟、粉嶺5站都已經啟用;不過要過咗成6年之後,1916年3月28,尖沙咀站先正式啟用

至於點解要等咁耐?
識得歷史既巴絲應該都會記得依幾年發生咗一件大事

半島酒店唔知又幾時加左棟野係後面,同原本style格格不入

1942年日軍係德輔道中遊行

1945年九龍半島,可見油成迷彩色嘅半鳥洒店同不知名建築,迷彩要去到1949年先完全抺去

二戰粉嶺

1945年港島
前九廣鐵路鐘樓

咁又講下歷史先啦
之前大埔墟站果陣都講過下起火車係為咗保護英國喺大清既貿易利益

雖然依個叫做「總站」,出奇既係總站竟然係最後一個開始營運既站
1910年,油麻地、沙田、大埔旗、大埔墟、粉嶺5站都已經啟用;不過要過咗成6年之後,1916年3月28,尖沙咀站先正式啟用

至於點解要等咁耐?

又係嚴迅奇
前九廣鐵路鐘樓

咁又講下歷史先啦

至於點解要等咁耐?

又係嚴迅奇

條撚屌正好證明咗現代建築係垃圾
前九廣鐵路鐘樓

咁又講下歷史先啦

至於點解要等咁耐?

又係嚴迅奇

1995 :香港建築師學會銀牌獎(半島酒店擴建工程)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞