[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
個人對八文樓果種氣勢同味道情有獨鍾

八文樓 設計充分反映當年 1956年「建築物(規劃)規例」的特色,以體積及街闊限制建築大小...及容許臨街露台伸出....

但引起過高密度問題,其地積比可達17-19倍....嚴重影響衛生交通基建設施.....

所以政府參考紐約1961年的規劃規管,1962年引入新「建築物(規劃)規例」,以地積比率同總樓面面積限制建築大小,住宅建築地積比限於10,非住宅則15,由1966年起使用,沿用至今....

高而瘦的建築風格由1966年到今日都係咁....

其實歷史建築設計與建築物條例變化息息相關,有興趣可以再探討....

文華新邨同同期嘅美孚新邨應該可以話係
華人同洋人對高密度住宅嘅終極演繹

行外人嘅我覺得文華新邨只係巨型唐樓...
無論外觀同內裡都同當時嘅唐樓接近

估計當年美孚新邨推出嘅時候應該幾震撼

差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多
有商場 食店 街市 戲院 學校 社區設施 交通樞紐 停車場 綠化空間

不過兩度都係同期起架
可以睇得出華人同洋人嘅價值觀

洋人嘅建築無論係邊個年代咩風格都有經典
華人建築似乎清朝後都冇乜喇

東方建築其實都好正,20世紀初有啲華洋、和洋折衷主義建築好正 睇下沙頭角發達堂,客家+南洋風格
高汁post留名

八文樓 設計充分反映當年 1956年「建築物(規劃)規例」的特色,以體積及街闊限制建築大小...及容許臨街露台伸出....

但引起過高密度問題,其地積比可達17-19倍....嚴重影響衛生交通基建設施.....

所以政府參考紐約1961年的規劃規管,1962年引入新「建築物(規劃)規例」,以地積比率同總樓面面積限制建築大小,住宅建築地積比限於10,非住宅則15,由1966年起使用,沿用至今....

其實歷史建築設計與建築物條例變化息息相關,有興趣可以再探討....

差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多
有商場 食店 街市 戲院 學校 社區設施 交通樞紐 停車場 綠化空間

不過兩度都係同期起架
可以睇得出華人同洋人嘅價值觀

洋人嘅建築無論係邊個年代咩風格都有經典
華人建築似乎清朝後都冇乜喇

係文華新
文華新邨係半山豪宅
https://zh.wikipedia.org/wiki/文華新村
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/文華新邨
唔知樓主會唔會講騎樓建築 和昌大押 同德大押

呢種處於轉角位既騎樓好有香港Feel
圖中呢一幢已經被重建為新式大樓
長沙灣仲有一幢,大家要睇就要快了

邊度?
HKU - Faculty of Law (started at a former Police Headquarters at Caine Road )

HKU - Alberose

其實點解law faculty要拆,拆完依家都係公園空地嚟

因為法學院唔夠地方用

圖右個教堂忡喺度
仲好靚

可以認岀舊照中現存嘅地方,再對比,慨嘆個種感覺
HKU - Faculty of Law (started at a former Police Headquarters at Caine Road )

因為法學院唔夠地方用

圖右個教堂忡喺度
仲好靚

可以認岀舊照中現存嘅地方,再對比,慨嘆個種感覺

睇返啲相,真係有無盡既滄桑
差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多

你搵唐樓定位同豪宅定位比較配套唔太公平wor
差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多

吓 兩個都係中產住多喎
差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多

吓 兩個都係中產住多喎

文華新村用美孚一開始都係中產樓黎喎
巴打以為文華一入伙就好似依家咁?
差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多

吓 兩個都係中產住多喎

文華新村用美孚一開始都係中產樓黎喎
巴打以為文華一入伙就好似依家咁?

sor 而家個差距先大

文華而家都仲係中產唐樓,尺價7-8k
美乎而家越來越貴,已經11k+
差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多

要小心d,依家「唐樓」呢個term錯晒.....

本身戰前有柱落地那d先係唐樓,文華有升降機咁大座根本叫洋房架喇....唔係舊就叫唐樓

2個屋苑咁大分別,原因正正一個跟新例,一個跟舊例

唔關華人洋人事
差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多

本身戰前有柱落地那d先係唐樓,文華有升降機咁大座根本叫洋房架喇....唔係舊就叫唐樓

巴打啱
叫佢做大唐樓只係我既主觀感受
算係柒咗
差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多

巴打啱
叫佢做大唐樓只係我既主觀感受
算係柒咗

唐樓冇"車立"
洋樓有"車立"
應該係咁分
差好遠喇
美孚新邨規劃完善好多

單邊樓呢?
文華呢種設計, 除左角位外
基本上每個單位都會有採唔到光嘅房

屌 諗住學校建築容易keep到
估唔到Kong u都咁撚樣

現存港大古蹟其實佔從前唔夠三份一(有啲古蹟仲要後期先購入 ),仲有本部大樓嘅粉紅色真係好娘,人地最高學府係中世紀味濃嘅石頭建築,好似Cambridge Kings College咁,我地就一棟pussy本部大樓

主要問題係政府無好積極咁將港大附近既地皮撥俾港大
反而港府一直係建議係新界搵地俾港大搬過去
但港大管理層唔想搬,只好由拆舊建築落手....

唔關華人洋人事

明白鳥
因為當初文華真係華資發展商
美孚就好似真係美資
想參加導賞團 樓主會唔會搞?

唔關華人洋人事

明白鳥
因為當初文華真係華資發展商
美孚就好似真係美資

明白!當年有段時間新舊例同時存在,要睇返美孚幾時入則,就知佢發展商係咪故意跟新唔跟舊例...!
想參加導賞團 樓主會唔會搞?

https://t.me/forensiclihkg
lm
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留

變咗做jelly
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦

咪係 英國佬又唔諗下西敏宮拆剩鐘樓會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞