[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
咁以前變白色嗰陣呢

唔太明你問題
咁以前變白色嗰陣呢

唔太明你問題

用油漆油白色?定直接用水泥重建?
咁以前變白色嗰陣呢

唔太明你問題

就咁油上去嫁咋

咁以前變白色嗰陣呢

唔太明你問題

應該只係油白
如果重建左就應該唔係咁嘅樣喇
巴打有冇興趣搞下相關活動
寓工作於娛樂
有既留個 tg 比我傾傾
咁以前變白色嗰陣呢

唔太明你問題

就咁油上去嫁咋

睇起上嚟唔似磚建築
會唔會港大啲歷史建築 日日返學都覺得好靚

以前仲靚 唔少靚嘢都拆咗
巴打有冇興趣搞下相關活動
寓工作於娛樂
有既留個 tg 比我傾傾

https://t.me/forensiclihkg
咁以前變白色嗰陣呢

唔太明你問題

就咁油上去嫁咋

睇起上嚟唔似磚建築

放大張圖望真d 左邊,仲有痕跡

香港已冇靚嘢
btw希望樓主黎緊會講多D中上環一帶建築同街道,每次去中西區半山一帶漫步都感受到寧靜舒暢又富有香港味嘅氣氛,同外面行色匆匆既環境好大對比

以前讀hku無野做就會放學係半山區遊走,行下睇下已經覺得好享受

HKU呢個網都有唔少資料
https://www.estates.hku.hk/campus-information/hku-buildings-and-developments

羅富國科學大樓

學生會大樓

化學大樓

HKU呢個網都有唔少資料
https://www.estates.hku.hk/campus-information/hku-buildings-and-developments

羅富國科學大樓

學生會大樓

化學大樓

呢種工業風現代建築要古典建築襯托先靚,不過都正過而家嗰啲
咁以前變白色嗰陣呢

唔太明你問題

就咁油上去嫁咋

睇起上嚟唔似磚建築

放大張圖望真d 左邊,仲有痕跡

其實點做到睇唔出磚頭接駁位?st john Cathedral 都係油到睇唔出係磚建築
btw希望樓主黎緊會講多D中上環一帶建築同街道,每次去中西區半山一帶漫步都感受到寧靜舒暢又富有香港味嘅氣氛,同外面行色匆匆既環境好大對比

以前讀hku無野做就會放學係半山區遊走,行下睇下已經覺得好享受

我係沿薄扶林道行落香港仔多
個風景夠正
想問下,油尖旺有咩歴史建築?

利申:有台灣fd黎香港,想令佢地覺得香港唔係一式一樣

大把之前我都介紹過

舊火車站鐘樓、英童、1881

油:
天后廟

不過你想介紹fd認識下香港既,行開一定要睇埋駿發花園講重建、油麻地警署、新填地街之類

我想嘗試幫手帶下,實習下睇下可唔可以令遊客覺得有趣

大把之前我都介紹過

油:
天后廟

不過你想介紹fd認識下香港既,行開一定要睇埋駿發花園講重建、油麻地警署、新填地街之類

唔該巴打,其實我諗過先帶佢地去美都,用食物吸引左佢地,食飽夠力就慢慢行同去介紹影相

大把之前我都介紹過

油:
天后廟

唔該巴打,其實我諗過先帶佢地去美都,用食物吸引左佢地,食飽夠力就慢慢行同去介紹影相

講起美都

依種角位騎樓設計上真係一流

天然採光同通風一定好過現代d 四方樓

可惜之前部古董收銀機已經畀老闆扔咗

btw個蝦多士唔錯
同埋我會帶佢地瀝源邨行下,感受下香港生活既味道

巴打都係有品味既人
會諗到同遊客去食玩買之外既地方
好想認識下你

巴打都係有品味既人
好想認識下你

,其實都係諗多一步,當然食玩買都好重要,透過食玩買當中慢慢滲下香港文化丶特色。而介紹當中亦可以作比較。比世界其他人了解香港依家有幾仆街同前路茫茫

巴打都係有品味既人
好想認識下你

,其實都係諗多一步,當然食玩買都好重要,透過食玩買當中慢慢滲下香港文化丶特色。而介紹當中亦可以作比較。比世界其他人了解香港依家有幾仆街同前路茫茫

how to show
依家有幾仆街同前路茫茫

巴打都係有品味既人
好想認識下你

how to show
依家有幾仆街同前路茫茫

例如以囍帖街為例,為左起樓可以唔理保育,而當中可以講下時下香港人的價值觀,功利主義為上

雷生春
油麻地警署 戲院
尖沙咀多啲既
天文台 上面講英童學校 半島酒店 1881
仲有土地審裁署?呢棟靚 不過無乜人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞