[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
香港其實除咗石屎森林之外,喺唔同既時代都有唔少既歷史建築

小弟開依個post 係希望介紹下1d 歷史建築
(同之前個法證post 一樣,希望拋磚引玉,最後反而係自己學到野)

咁目前歷史建築主要就分咗兩類:
1. 原住民所起既宗祠、廟宇;
2. 港英殖民時代既建築物/公共設施

不過開始講之前,都要先介紹一下香港現行對於歷史建築既政策

1. 法定古蹟
所謂法定古蹟,即係受到《古物及古蹟條例》保護既建築物

簡單d 講就即係未經當局准許一定唔畀拆除建築物既任何部分

但係法定古蹟某程度上係會對發展帶黎限制,所以評選門檻極高

2. 三個行政評級

行政評級就係由古物諮詢委員會負責,無法律約束力既,即係就算評咗,業主/一樣有權拆

一級歷史建築
具特別重要價值而可能的話須盡一切努力予以保存的建築物

(基本上,只有一級歷史建築先至有機會被升呢做法定古蹟)

二級歷史建築
具特別價值而須有選擇性地予以保存的建築物

三級歷史建築
具若干價值, 並宜於以某種形式予以保存的建築物; 如保存並不可行則可以考慮其他方法
大家應該都聽過之前清拆皇后碼頭既爭議,其實就可以說明到個關係

皇后碼頭未被評定為法定古蹟,所以法律上係可以拆

但佢作為一級歷史建築,所以行政上,政府都要諗辦法保存碼頭組件同重置碼頭

講下活化既概念
喺物理上保存歷史建築係必須,但咁樣係唔夠

我諗除咗我依d痴線佬之外,無乜巴絲會因為一個地方係法定古蹟/歷史建築就走去睇下

所以對歷史建築進行活化,令到佢可以有「人氣」,亦都係保育工作既一大重點

活化就即係當歷史建築失去原有功能既時候加以善用,透過進行改造加入新既功能

按活化後既用途舉下例:
商業: 前水警總部 > 1881 Heritage (酒店)
政務: 九龍英童學校 > 古物古蹟辦事處總部
博物館: 舊大埔墟火車站 > 香港鐵路博物館
模式轉型: 舊上環街市 > 西港城(商場)
美利樓

角位既塔斯卡尼柱式
我講既古蹟都係根據《建人建智:香港歷史建築解說》既介紹,再自己按圖索驥親身去現場睇

大家有興趣既可以自己買書睇
公共圖書館都有得借
美利樓

佢都係一級歷史建築

所以有得留低
舊上環街市

話說英國喺南京條約(1841)之後佔領香港島之後無耐,大清既東南方就發生咗太平天國起義(1850末開始)

果度既商人為咗逃避戰禍,走難落到香港島並且喺上環定居同繼續做返老本行,喺香港開展貿易

當上環既人口越來越多果陣,港英政府就起咗第一座既上環街市,為上環居民提供食材同日用品

之但係往後既日子裏面,滿清政府同外國列強既戰爭更加頻繁,令到走落上環既人口越來越多,搞到本身既街市唔夠用

1903年,港英政府開始擴建上環街市,起多一座新建築(舊上環街市北座,即係而家既西港城),於1906年正式落成啟用

北座主要分為兩層
地下: 12間家禽店,屠宰房間、儲物室、電機房、辦公室、公廁各一
一樓: 67間海鮮檔、14間其他店鋪、2間活魚儲存室

隨住時代發展,街市都開始要講質素、講衛生

1910年開始港英政府開始重建上環街市舊翼,工程喺1913年完成,並且正式命名為「上環街市南座」(已拆)

南座街市主樓分兩層:
地下: 74間海鮮檔
一樓: 84間菜檔、20間其他店鋪

街市主樓前面建築分三層:
地下: 飲水間、廁所、廚房、浴室
一樓: 2間工人宿舍、廁所、廚房、浴室、通往街市主樓既天橋
二樓: 管理員宿舍(三間房、廚房、儲物室、浴室)

舊時打工真係好,做苦力都可以包住
而家得返北座係有圖睇

lauming

呢個真係
高贊
域多利監獄都正
我諗除咗我依d痴線佬之外,無乜巴絲會因為一個地方係法定古蹟/歷史建築就走去睇下

我會架
去到日治時期,上環街市被日軍徵用咗攞嚟做米倉,同配給白米畀香港市民,一路直到1945年8月香港重光之後先至恢復返原有既用途

事過境遷

南座喺1981年被拆,原址重建咗多層既上環市政大廈,用嚟取代舊既街市
向高空發展甚至可以做埋體育館、劇院、展覽廳

上環市政大廈喺1989年落成之後,北座既檔口都搬咗入去,建築物有一段短暫時間係空置既

之後土地發展公司(市建局前身) 開波活化舊上環街市北座,用5500萬進行翻新、重修,工程喺1991年完成,並且正式命名為「西港城」

舊上環街市本身樓底夠高,所以西港城有足夠既空間可以加建成4層,可以容納更多既商鋪

經活化後西港城變成一個傳統行業同手工藝中心,而家4層分別以「鋪」、「布」、「食」、「藝」作為主題,分別賣唔同既野

原本既結構

咁講下少少建築藝術方面啦

西港城雖然只係作為華人社區既街市,但係建築既時候都花盡心思,亦都有唔少花巧裝飾
(唔似得而家d 大樓咁千篇一律)

首先佢同當時既豪華西方建築一樣,講究對稱美,成棟無論係從東、西定係南、北方向睇都係對稱

另外佢既部分牆身用上咗紅白間條既結構彩繪效果

窗身採用愛德華時期既吉布斯飾邊

正門就有文藝復興時期既塔斯卡尼柱式

更加難得既係,西港城亦都同唔少殖民地建築一樣,加入中式元素嚟一個crossover

屋頂係中式、外牆既紅磚採用廣東紅磚同廈門紅磚
樓主對曾大屋結構/活化/特色有咩意見
留名
樓主對曾大屋結構/活化/特色有咩意見

我搵時間實地行下再討論
高贊

可惜我低質

我會架

歡迎加入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞