[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
push
Push
最靚果啲已經拆晒 sosad

https://lihkg.com/thread/330412/page/1

https://lihkg.com/thread/330412/page/1

Push
皇后像廣場戰前周邊格局
世界級
樓主講多d舊上環街市ok?

上環街市南座
皇后像廣場戰前周邊格局
世界級

皇后像廣場戰前周邊格局
世界級

別再說了 個空間感大到 好有皇氣 宜家成堆賓賓
皇后像廣場戰前周邊格局
世界級

別再說了 個空間感大到 好有皇氣 宜家成堆賓賓

他日香港有幸立國嘅一定要重建
Push
今日好忙,啱啱先收工

而家開始打文

sor

上環街市南座

香港保留歷史建築剩係留一細棟
上環街市南座其實冇拆嘅必要
大可以好似贊育醫院咁全座保留做巿政綜合大樓
點解當年啲港豬精英係都要認為兩棟只能留一棟
人地新加坡古蹟少但係留低嘅都大大棟好有睇頭
香港古蹟多啲但係留低嘅都係細細棟冇睇頭
當年書信館(舊驛站大樓/郵政總局)都係細但勝在有三四層,你keep到做博物館定咩都叫有得行下
所以我覺得西港城都算保育失敗

舊喇沙書院

瑪利諾修院學校

回不去了 已經唔係講梗話重新起翻啲樓,係條海港已經無法復原 以前咁闊真係好正

香港歷史建築嚟講,騎樓已經所剩無幾
雖然張保仔已經招安

但香港開埠海盜依然猖獗,其中出名既就有盤踞港島南區既徐亞保同十五仔

之但係開埠初期,香港水警只可以喺一間叫約翰史當斯既木屋度扮工,都係未有一個常設既水警總部

係去到1880年代,因為香港既轉口貿易突飛猛進,總督軒尼詩先至決定興建一座水警總部

雖然因爲而家酒店個名,大家都會以為水警總部係喺1881年啟用,但係計哂成個建築群既話,其實係1884年9月先至正式啟用

建築群內包括水警總部主樓、與尖沙咀警署共用既馬廄、報時塔、船塢同工場

到1898年,英國同清朝簽咗《展拓香港界址專條》,水警既負責範圍擴展到1800平方公里既水域、244個離島,依個時候先至大量買入水警輪
Push
咁喺二戰日軍侵略香港期間,水警既主要責任變咗做運送軍用物資同協助離島居民撤離,戰爭當中大多水警輪都被日本皇軍擊沉

去到日治時期,水警輪被日軍改編並派去珠江流域執行巡邏任務,到戰後至返到香港

而水警亦都會因應英國立場執行政治任務,1950年6月韓戰爆發,英國響應對中國實施禁運,但係香港依然有大量商人偷運物資,當時水警就要肩負起打擊香港走私活動既責任;60年代中共搞文革,每日以千計既難民偷渡到香港,柏立基總督就責成水警負責統籌加以堵截;70年代南越失去美帝保護,大量越南難民搭船到香港,水警亦都係處理既最前線

之但係去到1984,尖沙咀警署移咗去而家彌敦道既高層大樓,尖沙咀既舊水警總部建築群就正式由水警獨立使用(之前都係水警、普通警察共用)

一路去到1996年11月26日,水警總部都要搬去西灣河,尖沙咀水警總部正式停止運作
高質
即係南座係舊
北座係新建?
唔知有無最原始嘅舊街市照片睇呢?

話時話,我睇過書講舊街市嘅衛生情況極度惡劣,係其中一個瘟疫嘅起源
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞