好鍾意睇舊時香港既相

324 回覆
829 Like 4 Dislike

真諷刺

珠海學院嘅前身;原址已變成亞皆老街113號商業大廈(現稱恆生113)
點解個路牌「飛機場」係右至左,「香港」係左至右🙈

傳統中文係由右至左寫過去
為方便政府文書
由70年代開始中英文統一由左至右
香港果塊牌應該新過飛機場果塊
所以用新格式
好靚😍
真係好靚
真係好有殖民地既感覺
D人既衣著同老夫子裡面既一樣
唔好對嗰陣既香港有太大幻想 六七年代既香港既生活水平其實幾差下 一張碌架床可以訓到一家大細 又冇冷氣 又要制水 小學喺天台 冇天花板 日曬雨淋 中學又未普及 有颱風黎可以死成幾十人
叫我返去真係不了 你話歐美日本都可以
pish
以前30層已經係全港最高大廈!
好掛住以前ge香港,宜家香港真係好陌生

真係有九號風球喎大佬

依加都有囉

近呢十年有掛過9號

帶定頭盔先 好似冇

對上一次係2012年,仲上埋10號添

真係有九號風球喎大佬

依加都有囉

近呢十年有掛過9號

帶定頭盔先 好似冇

對上一次係2012年,仲上埋10號添

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B9%9D%E8%99%9F%E7%83%88%E9%A2%A8%E6%88%96%E6%9A%B4%E9%A2%A8%E9%A2%A8%E5%8A%9B%E5%A2%9E%E5%BC%B7%E4%BF%A1%E8%99%9F%E5%88%97%E8%A1%A8
輕輕一推
推返上嚟 若然他日香港有幸立國,一定要重建成昔日樣貎,中文路版、建築名寫法回復右至左。今日香港一式一樣納米屏風樓,不但無助美觀,仲會形成熱島效應,損害健康,所以一定要消滅 80年代香港人豬狗不如,死無全屍 剩係識讀死書搵死錢懶崇尚高級中環精英,任由最後嘅書信館、匯豐、歷山大廈拆埋,然後再話香港唔靚冇嘢睇移民歐美 昔日香港咋粵洋折衷主義建築優秀過今日香港,今日香港已經唔係正常城市規劃
中環
騎樓
書信館 地標嚟㗎
歷山大廈
香港會 唯一英-印-粵式建築
香港大會堂
抬頭可見天日嘅年代
正式宣報1990年之後出生先係正統大粵-中原子民,之前出世嗰班只係豬狗不如、垃圾、畜生、類人猿、假洋鬼子、賤種、物質主義上腦嘅馬嬲 摧毀香港文化遺產,荼毒後代生活環境,逼使香港步大粵廣州後塵 立國後誅殺呢班畜生,同時重建美好香港市觀
Facebook page舊時香港好多嘢睇,由於國情唔同,他日大粵國香港自治共和國或香港共和國必須要仿效昔日儒家先賢,抑制商人 新自由主義經濟,極致資本主義權貴係香港之禍,所以必須要抑商,同時按照舊時香港市貌復建重塑,重建可以居住嘅香港而非今夕
1954年嘅香港比2017年嘅香港先進、優秀、宜居、美麗、迷人,鐵一般嘅事實
Push
Push
重建香港
香港/大粵要成為自日本後另一傲視全球、大東亞最強最優秀嘅國家
push
推下先 懷舊jj
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞