[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
高質
即係南座係舊
北座係新建?
唔知有無最原始嘅舊街市照片睇呢?

話時話,我睇過書講舊街市嘅衛生情況極度惡劣,係其中一個瘟疫嘅起源

所以鼠疫之後南座咪要重建

上環街市南座

香港保留歷史建築剩係留一細棟
上環街市南座其實冇拆嘅必要
大可以好似贊育醫院咁全座保留做巿政綜合大樓
點解當年啲港豬精英係都要認為兩棟只能留一棟
人地新加坡古蹟少但係留低嘅都大大棟好有睇頭
香港古蹟多啲但係留低嘅都係細細棟冇睇頭
當年書信館(舊驛站大樓/郵政總局)都係細但勝在有三四層,你keep到做博物館定咩都叫有得行下
所以我覺得西港城都算保育失敗

高質
即係南座係舊
北座係新建?
唔知有無最原始嘅舊街市照片睇呢?

話時話,我睇過書講舊街市嘅衛生情況極度惡劣,係其中一個瘟疫嘅起源

舊座相
btw希望樓主黎緊會講多D中上環一帶建築同街道,每次去中西區半山一帶漫步都感受到寧靜舒暢又富有香港味嘅氣氛,同外面行色匆匆既環境好大對比
最鍾意二十世紀初維多利亞城同半山區嘅面貌 可惜宜家一去不復返

其實依家都有啲剩架,畀啲幻想就好似置身嗰時咁

邊個位

法定古蹟

笑左
但其實唔係整體去留 高樓 mix 古蹟
都係難代入當日風采 宜家都係睇四環九約個類書緬懷

Agger 得返一幢半幢根本好難去代入
btw希望樓主黎緊會講多D中上環一帶建築同街道,每次去中西區半山一帶漫步都感受到寧靜舒暢又富有香港味嘅氣氛,同外面行色匆匆既環境好大對比

放心,會,但返工忙只可以應承每日一景點
1881的保育模式絕對不能接受

最pk係叫1881搞到人以為係1881年起
二級歷史建築到返過工留名

邊棟
講真未睇樓主介紹過西港城建築特色之前,行過出面根本就wfc唔知道係寶

舊喇沙書院

瑪利諾修院學校

好在瑪利諾仲保留到
其實早喺1994年11月23,尖沙咀水警總部已經被列為法定古蹟,但係水警撤出之後,建築群一直空置,直到2003年5月,長實集團以3.5億投得地段發展權,將果度活化成為文物酒店,即係而家既1881 heritage

活化之後,樓下變哂名店,除咗主建築之外其他野都拆哂
主樓屬於酒店範圍唔會畀人入
一般人都人到既地方就得返主樓前面既花園,同主樓附設一個有昔日模型、播片既房間可以畀公眾入(星期日特登親身入去睇完

所以1881既活化成果都係最受到爭議

上環街市南座

當年書信館(舊驛站大樓/郵政總局)都係細但勝在有三四層,你keep到做博物館定咩都叫有得行下

西港城有個地鐵通風樓擋住個門口唔知想點
高街鬼屋得返度石牆
其實早喺1994年11月23,尖沙咀水警總部已經被列為法定古蹟,但係水警撤出之後,建築群一直空置,直到2003年5月,長實集團以3.5億投得地段發展權,將果度活化成為文物酒店,即係而家既1881 heritage

一般人都人到既地方就得返主樓前面既花園,同主樓附設一個有昔日模型、播片既房間可以畀公眾入(星期日特登親身入去睇完

拆咗咩 唔係剩係擋土牆同樹林冇咗咩

上環街市南座

西港城有個地鐵通風樓擋住個門口唔知想點
高街鬼屋得返度石牆

高街鬼屋真係
香港嘅現存英治古蹟狗也不屌

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派
二級歷史建築到返過工留名

邊棟

頭先睇返已經升左一級
如果樓主會講再補充

估唔到
今年我記得剩係升咗永和堂做一級歷史建築
其實有無其他方法記錄下呢啲歷史建築物,唔好實體保留,保育重要但發展同樣重要

而且古蹟大部分時候都係wfc,搞左好多活法都使用率低,好多古蹟都唔知有無10份1香港人去過,香港人人口裏說保育,身體卻很誠實,根本唔係真心。

拆咗咩 唔係剩係擋土牆同樹林冇咗咩

馬廊已經拆咗

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

唉,80年代班死港燦真係冇諗過向英國爭取保留,嗰個年代嘅香港人真係落十八層地獄都未夠贖罪

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

唉,80年代班死港燦真係冇諗過向英國爭取保留,嗰個年代嘅香港人真係落十八層地獄都未夠贖罪

果陣港豬淨係識搵錢

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

仲有大堂個天花板好似用馬賽克砌
又係好撚靚
其實有無其他方法記錄下呢啲歷史建築物,唔好實體保留,保育重要但發展同樣重要

而且古蹟大部分時候都係wfc,搞左好多活法都使用率低,好多古蹟都唔知有無10份1香港人去過,香港人人口裏說保育,身體卻很誠實,根本唔係真心。

發展重要
講到歐洲發展之餘冇保育過咁,歐洲正在會起翻拆咗嘅建築(eg普魯士人民大會堂)
最撚憎聽到班港豬講發展發展 咁樣發展有閪用咩

依個係事實

70號巴士未取消果陣無人問津

取消當日先嚟排隊

想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞