[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
有冇巴斯同我一樣中意大會堂嘅風格?

邊一代先

依家個代

即係包浩斯?

邊一代先

依家個代

即係包浩斯?

應該係modernism?

邊一代先

依家個代

即係包浩斯?

簡潔大方實用又低調
有冇人可以探討下甘洺(Eric Cumine)啲建築
有佢自己一套風格 但又好似冇乜出色之處咁
唔知點解咁多佢嘅作品
部份例子:

希慎道壹號

富麗華酒店(已拆)

北角邨(已拆)
有冇人可以探討下甘洺(Eric Cumine)啲建築
有佢自己一套風格 但又好似冇乜出色之處咁
唔知點解咁多佢嘅作品
部份例子:

希慎道壹號

富麗華酒店(已拆)

北角邨(已拆)

甘洺同希慎好老友,以前希慎好多樓都揾佢做,除咗希慎道一號之外仲有使舘大廈同舊嘉蘭大廈

佢喺香港起得最多樓嗰陣就係五十至七十年代嗰陣,打完仗唔係太耐又經濟起飛,好多新建築落成,所以咪見到好多佢嘅樓,加上佢係Eurasian,識講流利廣東話英文同上海話,自然對揾客有幫助

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

唉,80年代班死港燦真係冇諗過向英國爭取保留,嗰個年代嘅香港人真係落十八層地獄都未夠贖罪

果陣港豬淨係識搵錢

係80年代, 傳統=老舊=老土=out 嘛

4-50歲班撚屌全部都係老舊老土,等被誅殺啦 中式建築又想拆埋
不過西港城變到一個好沒趣嘅地方,外邊睇落有feel,入面就......

由兩層變四層
為咗開多d 鋪
逃唔出現代果種矮樓底、壓縮空間、唯利是圖既感覺

1990年代保留到已經算偷笑..
尖沙咀火車站好似嘈到去事頭婆度都無濟於事
中環郵局又冇乜人出聲

與其去起文化中心同太空館

我個人認為可以透過改裝尖沙咀火車站嚟提供展覽同表演場地

其實一舉兩得

舊火車站其實象徵意義好大
留棟古典建築做文化中心仲好過而家嚿啫喱啦
現代主義建築真係咩狗屎垃圾都話靚正
而家棟文化中心會俾班現代主義大師鳩吹到乜乜象徵意義、乜乜風格,屌返你轉頭唔識欣賞
現代建築根本上就係垃圾,咩象徵意義咩風格咩自然光真係仼佢吹
不過西港城變到一個好沒趣嘅地方,外邊睇落有feel,入面就......

由兩層變四層
為咗開多d 鋪

中環郵局又冇乜人出聲

其實一舉兩得

而家棟文化中心會俾班現代主義大師鳩吹到乜乜象徵意義、乜乜風格,屌返你轉頭唔識欣賞

參考德國拆除共和國宮重建柏林城市宮經驗,其實文化中心同共和國宮定位相同,有朝一日尖沙嘴火車站終會重生
第二代歷山大廈其實都幾靚
可惜短命

如果第二代歷山大廈屹立係古典主義建築群,好似上海外灘咁

邊一代先

其實現存大會堂都幾正嘅 工業風格,如果上一代同今代共存幾好

由兩層變四層
為咗開多d 鋪

中環郵局又冇乜人出聲

其實一舉兩得

啫喱
有人話似公廁添
如果當年冇拆 改做藝術館或歷史博物館都好
文化中心起喺尖東科學館/歷史博物館位置
科學館/太空館喺沙田起
咁都幾好
而家先發現早期殖民地建築真係華麗好多,又比較有睇頭,後期反而偏向簡樸,裝飾唔多,唔知有冇原因?(單論古典建築)

時代唔同固然係重要因素,後期(大約1920年代?)現代主義開始興起所以建築上一啲裝飾會越嚟越少

除此以外,都關座樓係邊個起嘅事。當年嘅樓同而家一樣都係分政府樓同私人樓,唔同嘅係仲會有教堂。教堂因為係敬拜神嘅地方所以一定會做得華麗啲,-私人樓就好睇業主嘅取向,有啲做得簡單啲有啲好似余園咁樣風格強烈。

而政府入面都有分個則係由咩人畫,由軍方兼任嘅工程師跟住模式手冊畫嘅話自然會簡樸啲,好似有旗杆屋(1846),天文台(1883)咁樣,而外判出去嘅就有前高等法院(1912)

當然,本身座建築物嘅用途亦都會影響佢嘅設計,司法相關嘅一般都會莊嚴啲grand啲,軍部嘅會簡潔啲,而民政嘅就唔同風格都有

旗杆屋

天文台

舊高等法院

點解馬拉新加坡同印度嗰啲又寧捨大棟華麗有睇頭 印度總督府、馬來西亞總督府、新加坡總督府同香港總督府完全係兩個層次

由兩層變四層
為咗開多d 鋪

中環郵局又冇乜人出聲

其實一舉兩得

啫喱
有人話似公廁添
如果當年冇拆 改做藝術館或歷史博物館都好
文化中心起喺尖東科學館/歷史博物館位置
科學館/太空館喺沙田起
咁都幾好

拆咗棟歷史意義深厚嘅古典建築,原地起棟文化中心,本來就唔使拆都得。英國佬固然仆街,但係當年班港燦仲仆街 當年所謂香港發展黃金時代根本不知所謂,當年就係導致今日苦境嘅導火線
有冇其他建築post 可以屌下啲現代建築架
外行人想屌下中港城

粉嶺龍躍頭五圍六村好多古積
住緊
粉嶺龍躍頭五圍六村好多古積
住緊

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%BE%8D%E8%BA%8D%E9%A0%AD
大館,司法體制一體化
外行人想屌下中港城

樓上做乜重複
中港城設計真係幾劣
呢種密不透風嘅設計
應該係因為當年九龍有高度限制
所以起到盡就要密密麻麻 樓望樓
樓底整矮啲 可以放多層
中港城更加用土豪金外牆 (不過其實幾有先見之明 )
第二代歷山大廈其實都幾靚
可惜短命

諗起利舞臺 又係斜角

邊一代先

依家個代

即係包浩斯?

灣仔街市
外行人想屌下中港城

文化中心起得劣俾人屌其實唔係第一日嘅事,座嘢其實一路都俾人屌佢樣衰同埋冇窗

Quote from wiki:
香港文化中心(連同香港藝術館)由當時香港政府建築署署長李銘根負責設計。其設計意念是令建築物從天上俯瞰像展開的翅膀;從地上仰望像風帆,並運用光線和曲線,配合尖銳硬朗的角形。

香港文化中心的建築設計被個別文化界人士批評外觀醜陋,甚至形容像公廁。這座位處維多利亞港海旁,面向舉世聞名五彩繽紛的繁華夜景,被曾參與設計的西班牙畢爾包古根漢博物館 (Bilbao Guggenheim Museum)的香港建築師陳日榮批評居然「一隻窗也沒有」,糟蹋了美麗的維港海景。他倡議文化中心重建,以玻璃作建築材料,在文化中心內的人,不會像困在盒子般。[4]對於文化中心的外觀,香港導演趙良駿表示:「多年都看不順,甚至不介意年青人噴漆塗鴉,反正都是難看。」室內設計工作者木子評論稱:「沒空間、密不透風的,文化中心最沒文化。」[5]文化倡議者黃英琦曾撰文指文化中心建築設計醜陋,代表不了香港的國際形象,令香港蒙羞多年。[6]但李銘根在接受香港建築師學會50週年專訪時,解釋沒窗戶的設計是基於其實用性及成本控制。
外行人想屌下中港城

文化中心起得劣俾人屌其實唔係第一日嘅事,座嘢其實一路都俾人屌佢樣衰同埋冇窗

香港文化中心(連同香港藝術館)由當時香港政府建築署署長李銘根負責設計。其設計意念是令建築物從天上俯瞰像展開的翅膀;從地上仰望像風帆,並運用光線和曲線,配合尖銳硬朗的角形。

香港文化中心的建築設計被個別文化界人士批評外觀醜陋,甚至形容像公廁。這座位處維多利亞港海旁,面向舉世聞名五彩繽紛的繁華夜景,被曾參與設計的西班牙畢爾包古根漢博物館 (Bilbao Guggenheim Museum)的香港建築師陳日榮批評居然「一隻窗也沒有」,糟蹋了美麗的維港海景。他倡議文化中心重建,以玻璃作建築材料,在文化中心內的人,不會像困在盒子般。[4]對於文化中心的外觀,香港導演趙良駿表示:「多年都看不順,甚至不介意年青人噴漆塗鴉,反正都是難看。」室內設計工作者木子評論稱:「沒空間、密不透風的,文化中心最沒文化。」[5]文化倡議者黃英琦曾撰文指文化中心建築設計醜陋,代表不了香港的國際形象,令香港蒙羞多年。[6]但李銘根在接受香港建築師學會50週年專訪時,解釋沒窗戶的設計是基於其實用性及成本控制。

砍掉重練把啦
外行人想屌下中港城

砍掉重練把啦

重建火車站
文化中心建築署自己搞,個設計基本上冇人讚過,因為個建築係同四周唔配合,藝術館翻新緊,之後應該唔錯
文化中心建築署自己搞,個設計基本上冇人讚過,因為個建築係同四周唔配合,藝術館翻新緊,之後應該唔錯

離晒題了
唔係講緊歷史建築
係想佢成為歷史嘅建築
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞