[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike

大家覺得咁既「保育」算唔算係攞到發展同文化之間既平衡?

個人覺得1881 算係最大爭議既一環

兩個重點:
後人行過經過,會唔會聯想到往日既歷史?

長實有無提供一個可行方法可以令唔清楚後人入到去都知道段歷史?
btw,以前既舊水警總部,用既都係警署常用既藍白色

報時塔

星期日現場啱啱影既換咗色

馬廄對比

建築復修既一個重要原則係所有舊有元素都盡量保存

好似九龍英童學校曾經用作街坊福利會,改哂d 野,後來都要一磚一瓦跟當年重塑

個人覺得1881已經唔係果回事

1881好多台狗韓狗鐘意 佢地覺得靚同浪漫
馬廄對比

建築復修既一個重要原則係所有舊有元素都盡量保存

好似九龍英童學校曾經用作街坊福利會,改哂d 野,後來都要一磚一瓦跟當年重塑

個人覺得1881已經唔係果回事

應該油返藍白色

以前既主體建築都係依個style

想睇返依個style唯有去油麻地警署
1881好多台狗韓狗鐘意 佢地覺得靚同浪漫

我反而見得多大陸人同賓賓
應該油返藍白色

exactly

咁先顯示到佢作為舊警署既歷史價值
應該油返藍白色

exactly

大館嘅色水都改哂
應該油返藍白色

exactly

大館嘅色水都改哂

白雪雪
油麻地天后廟

基本上因為香港本身多漁民同水上人,佢地為咗祈求風調雨順、出海平安,喺香港各地都建立咗大小不一既天后廟,參拜天后娘娘

至於點解我要講油麻地依間呢

因為依間可以講下殖民政府同華人領袖之間既協商

油麻地一開始就無乜人住,係喺北京條約之後,英國人佔領埋九龍半島,想將尖沙咀一帶列為軍事要塞,咁本身就喺度既人可以點算?

答案好簡單,就係將佢地向北移,好多都搬哂去油麻地一帶居住

多人住就自然有拜神既需求,1865年當地既居民喺而家既北海街起咗一座天后廟,不過果座就真係喺海邊,亦都只係一間簡陋既屋仔,唔似得今日咁富麗堂皇

去到1870年代,旺角同油麻地都開始多人、多商店,於是居民就有錢修葺一下天后廟

可惜修完無耐,1874年香港就打大颱風,咁當時既中式建築物就好脆弱,天后廟完全摧毀

咁中國人就迷信既,對自己可以野都唔食,但對神明就唔能夠怠慢

當地既商家同居民諗住籌旗重建
點知英國佬話一定要收返塊地作其他用途

為咗對居民作出補償,港英政府就批出咗更大塊既地皮畀居民起廟,不過就稍微遠離海邊,亦即係現址
油麻地天后廟

基本上因為香港本身多漁民同水上人,佢地為咗祈求風調雨順、出海平安,喺香港各地都建立咗大小不一既天后廟,參拜天后娘娘

至於點解我要講油麻地依間呢

因為依間可以講下殖民政府同華人領袖之間既協商

油麻地一開始就無乜人住,係喺北京條約之後,英國人佔領埋九龍半島,想將尖沙咀一帶列為軍事要塞,咁本身就喺度既人可以點算?

答案好簡單,就係將佢地向北移,好多都搬哂去油麻地一帶居住

多人住就自然有拜神既需求,1865年當地既居民喺而家既北海街起咗一座天后廟,不過果座就真係喺海邊,亦都只係一間簡陋既屋仔,唔似得今日咁富麗堂皇

去到1870年代,旺角同油麻地都開始多人、多商店,於是居民就有錢修葺一下天后廟

可惜修完無耐,1874年香港就打大颱風,咁當時既中式建築物就好脆弱,天后廟完全摧毀

咁中國人就迷信既,對自己可以野都唔食,但對神明就唔能夠怠慢

當地既商家同居民諗住籌旗重建
點知英國佬話一定要收返塊地作其他用途

為咗對居民作出補償,港英政府就批出咗更大塊既地皮畀居民起廟,不過就稍微遠離海邊,亦即係現址

不過現址好大棟
不過現址好大棟

依個牽涉更多沿革,擴建同合併,今晚會再打文講
政府山

騎樓建築 愈睇愈可惜
仲有維多利亞城建築
九龍港島,一中一英
俱往矣
留名
真正既保育係保留建築物之餘仲保留到其功用,
英國首相府用左成百年都繼續用緊,最多有其他分局
我唔明點解香港政府成日都話舊野唔夠用

發展發展發展

1950年代彌敦道

1960年代駱克道

1960年代香港會

唔知樓主會唔會講騎樓建築 和昌大押 同德大押
何止係拆,1881嗰到根本連座山仔都挖埋

btw其實歐式設計嘅私人大宅嚟講除咗除咗何東花園之外仲有景賢里 西摩道嘅紅行 遮打爵士嘅干德道Marble Hall 譚雅士大宅 余東璇嘅幾座古堡 干德道 同埋顏成坤大宅,佢地都起得好靚

紅行

莫幹生大宅

Marble Hall

仲有呢個網好多余東璇古堡嘅彩色內部相,比較罕有
http://www.wongwobik.com/galleryeu/

btw 有冇興趣講下art deco甚至係戰後現代主義建築,個人心水係甘洺嘅AIA building同木下一嘅怡和大廈
樓主加深左我對舊時香港既認識
香港最美好既時代

btw其實歐式設計嘅私人大宅嚟講除咗除咗何東花園之外仲有景賢里 西摩道嘅紅行 遮打爵士嘅干德道Marble Hall 譚雅士大宅 余東璇嘅幾座古堡 干德道 同埋顏成坤大宅,佢地都起得好靚

紅行

莫幹生大宅

Marble Hall

http://www.wongwobik.com/galleryeu/

btw 有冇興趣講下art deco甚至係戰後現代主義建築,個人心水係甘洺嘅AIA building同木下一嘅怡和大廈

準確嚟講好多都係殖民地式,自膠

紅行

莫幹生大宅

Marble Hall

哇屌
三棟余氏古堡真係最可惜
Keep到求其一棟已經贏曬其他亞洲國家
最憎現代建築 零設計零美感又唔實用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞