[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
始創中心前身係咪都好靚?

始創中心前身係咪都好靚?

痴撚線
樓主同一眾巴打都好高質
九龍英童學校最終喺1902年4月19日開幕並投入服務,由何東同加士居少將主持儀式

一開始依間就係小學,只收5到15歲既小朋友;校長一家可以住喺校內既宿舍,老師就全部都係外籍人士

去到1916年九龍起咗新既官立小學,英童學校就逐步升呢轉型為中學

咁搞中學當然就需要更加多資源
1918年英童擴建,喺原來既校舍後面加建兩排平房作為課室

擴建之後可以收120人,同時辦中、小學課程,原校升班要考60分

升咗呢當然都要改過個名,就叫「中央英童學校」

不過擴建始終都追唔上需求,1936年9月14日,成間學校終於都要搬去何文田既新校舍,原校舍暫時空置

1948年新校舍再改過個名,要霸氣
「英皇佐治五世學校」

棟野起到咁靚,一路空置好似有少少浪費

終於喺1957年,尖沙咀街坊福利會租咗舊校舍
咁依個街坊福利會其實都係攞嚟搞學校,開興趣班同成人教育課程,服務附近既居民

之但係依間野就著重實用多過文物保護,話咁快就改到咁既死款,毀咗一座維多利亞時期建築

咁依個街坊福利會其實都係攞嚟搞學校,開興趣班同成人教育課程,服務附近既居民

之但係依間野就著重實用多過文物保護,話咁快就改到咁既死款,毀咗一座維多利亞時期建築

其實幾正 呢棟舊舊地嘅感覺唔錯,而家翻新完太新淨少咗陣古蹟味

其實幾正 呢棟舊舊地嘅感覺唔錯,而家翻新完太新淨少咗陣古蹟味

依個一陣會講
飲醉咗,聽日先
飲醉咗,聽日先

飲醉咗,聽日先

飲醉咗,聽日先

衰口痕,好wing
留名支持

歷史建築最吸引除左外觀 仲有背後嘅故事
咁樣先令人有代入其中嘅感覺
加油
諾士佛台
好靚
一日百幾個reply仲要唔係鳩推個個有內容
追得好辛苦
一日百幾個reply仲要唔係鳩推個個有內容
追得好辛苦

同意
但好高質,追耐D 都值得
不過有時諗如果而家香港仲有呢類建築,肯定好撚多自由行衝過去
不過有時諗如果而家香港仲有呢類建築,肯定好撚多自由行衝過去

咁我寧願香港有靚歷史建築可以吸引遊客
起碼有自豪感
諾士佛台
好靚

呢棟真係

第一代佑寧堂,仲堅過聖約翰座堂
諾士佛台
好靚

呢棟真係

好靚
諾士佛台
好靚

唔似尖沙咀既

第一代佑寧堂,仲堅過聖約翰座堂

歐洲
街坊福利會都喺後面起成咗新既大樓使用之後,亦喺1991年遷出
但係已經搞到唔似原來既外貌

古物古蹟辦事處就用咗依度嚟做office,並且做咗一個徹底既復修,希望可以回復昔日既外觀

首先,拆哂後期先加建既部分
之後還原同復修返課室既壁爐同木地板
外牆變返以前既紅磚
但當時紅磚都少不了要靠油漆冚上去

正如樓上巴打話齋,太新淨無咗浸古舊味道
文物復修除咗要翻新,有一個大原則係:「修舊如舊

於是2014年就終於採用先進既脫漆技術,能夠將磚塊上既現代油漆完全去除之餘,又可以唔對磚塊構成損害

但係一咁做,本身已經有既裂縫即刻現形,於是復修人員可以做既都係逐塊修補/更換,最後d磚就變成而家咁既樣

咁就再講多少少建築特色啦

依棟就係維多利亞時代特色(1837-1901)既建築
當時英國既工業革命取得重大既成果,全球殖民地得到天然資源都運到英國進行加工生產,國力喺當前達到頂峰、人民既生活水平都高,自然就對於建築物既精美度有要求

另外當時已經成功由家庭手工製作轉型到工廠生產,包括前九龍英童學校既建築物都大量採用工廠既預制組件(真係會有人認為預制組件係而家香港新型公屋先有既野)

欄杆、窗花、屋檐下既托架都係預制

英童主樓前方有寬闊既遊廊同殖民地常見既百葉窗,但始終作為一間學校都要保持樸素,唔會有雕琢既裝飾物
街坊福利會都喺後面起成咗新既大樓使用之後,亦喺1991年遷出
但係已經搞到唔似原來既外貌

古物古蹟辦事處就用咗依度嚟做office,並且做咗一個徹底既復修,希望可以回復昔日既外觀

首先,拆哂後期先加建既部分
之後還原同復修返課室既壁爐同木地板
外牆變返以前既紅磚
但當時紅磚都少不了要靠油漆冚上去

正如樓上巴打話齋,太新淨無咗浸古舊味道
文物復修除咗要翻新,有一個大原則係:「修舊如舊

於是2014年就終於採用先進既脫漆技術,能夠將磚塊上既現代油漆完全去除之餘,又可以唔對磚塊構成損害

但係一咁做,本身已經有既裂縫即刻現形,於是復修人員可以做既都係逐塊修補/更換,最後d磚就變成而家咁既樣

咁以前變白色嗰陣呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞