[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike

又要油到白雪雪 點解古蹟翻就一定要油到白雪雪 我而家行過大館都想夜欄人靜自己搵油漆油返藍線

一定要repaint
因為人地舊時起好都係咁既色
大館就衰緊架喇,前期做得好個d, 好似而家越做越差

維修維到樓都冧埋點會唔衰

呢個係管理問題姐,邊有可能鍾意開洞就開架
不過聽聞金x搵左人頂,話有人放多左物料所以咁嘛
Anyway, 成單野都好多問題,仲亂鳩咁封路,d路牌都錯,垃圾金x真係多撚謝

之前睇過王鴻強篇訪問佢屌哂鬼…

google咗佢喺明報篇訪問

正苦而家玩復修又係玩價低者得,
中標嗰個慳budget時間就偷工減料
棟古蹟唔爛都偷笑

正苦中人都係覺得打份工...

其實上一代Amo 堅係識做,不過好似換左班後成班都唔係好識
有次得閒無野做同女朋友去左馬場大火個公墓上香呢啲地方真係幾有故事
香港真係好多野睇

其實好多話愛香港既人,都無乜意慾去了解香港
單單跑馬地墳墓都可以睇最少半日
幾個墳場連埋一齊,睇墳場先可以睇到歷史
而且,我幾buy一個說法,墳場本身就係俾人去行
但d人怕鬼怕遠怕辛苦而唔去....其實係miss左好多嘢....

用心睇一磚一瓦一草一木都可以有野睇
而且唔需要係咩專家
有心去認識呢個地方
根本就咁睇到任何野都可以有聯想

墳場正呀
好值得去
最近行過一個昭遠墳場,啲墳超大個
睇番先知都係何氏家族嘅前人

昭遠墳場平時會開?

唔開
但佢係向上斜,而下面個牆好矮
所以抬頭都睇到好多

好似幾正下次去行下先

又要油到白雪雪 點解古蹟翻就一定要油到白雪雪 我而家行過大館都想夜欄人靜自己搵油漆油返藍線

一定要repaint
因為人地舊時起好都係咁既色
大館就衰緊架喇,前期做得好個d, 好似而家越做越差

維修維到樓都冧埋點會唔衰

呢個係管理問題姐,邊有可能鍾意開洞就開架
不過聽聞金x搵左人頂,話有人放多左物料所以咁嘛
Anyway, 成單野都好多問題,仲亂鳩咁封路,d路牌都錯,垃圾金x真係多撚謝

之前睇過王鴻強篇訪問佢屌哂鬼…

google咗佢喺明報篇訪問

正苦而家玩復修又係玩價低者得,
中標嗰個慳budget時間就偷工減料
棟古蹟唔爛都偷笑

正苦中人都係覺得打份工...

其實上一代Amo 堅係識做,不過好似換左班後成班都唔係好識

當年去過景賢里,見到啲復修做得幾足
啲料都揀過晒,盡量還原
唔知新果啲會整成點
9.12.2017  (星期六下午3時至5時Saturday, 3 - 5pm) 

香港基督宗教百年建築 

講者: 
陳天權先生 歷史建築研究者 

地點:九龍尖沙咀海防道九龍公園香港文物探知館演講廳 

110個座位;先到先得,額滿即止,無須預先報名。除特別註明外,講座均以粵語進行。 
費用全免。 

撮要 
香港開埠不久,不同基督宗派的傳教士紛至沓來,他們首先在中環建立教堂, 
後來擴展至其他地區。今天在港九新界各地仍可見到不少古老教堂留存下來, 
有些更早自19世紀下半葉至20世紀初。講者將介紹一些有代表性的教堂,回 
顧香港百年來的教堂建築特色。 
香港中央書院

間唔中貼下圖,唔好俾呢個POST沉先
香港中央書院

喺皇仁書院校史館facebook 見到佢哋模擬返個校舍出嚟,靚到 但係其實當年用唔用到咁大間校舍,有冇咁多學生

全東亞收生的
其實大家回想一下,其實民初嘅中國都有好多呢啲「西式古典」類型嘅建築,而且仲有好多「中式文藝復興」嘅建築,即係以古代中國房屋嘅建築模式打造嘅政府機關建築,嗰時全中國主要城市應該成條街都有好多類似嘅中西古典建築 ,只係後來日本侵華,實行著名嘅「三光政策」,加上再後來嘅國共內戰,長期戰亂摧毀咗大量中西古典建築
香港就係自己拆曬自己咁靚嘅建築
香港中央書院

喺皇仁書院校史館facebook 見到佢哋模擬返個校舍出嚟,靚到 但係其實當年用唔用到咁大間校舍,有冇咁多學生

全東亞收生的

呢啲建築氣派先叫學校
香港中央書院

全東亞收生的

呢啲建築氣派先叫學校
其實大家回想一下,其實民初嘅中國都有好多呢啲「西式古典」類型嘅建築,而且仲有好多「中式文藝復興」嘅建築,即係以古代中國房屋嘅建築模式打造嘅政府機關建築,嗰時全中國主要城市應該成條街都有好多類似嘅中西古典建築 ,只係後來日本侵華,實行著名嘅「三光政策」,加上再後來嘅國共內戰,長期戰亂摧毀咗大量中西古典建築

華洋折衷主義 大清帝國資政院 大清帝國諮議局 名又型,建築又型 可惜回不去了
lm

華洋折衷主義 大清帝國資政院 大清帝國諮議局 名又型,建築又型 可惜回不去了

咪住……資政院只係打完地基就停建啦喎

咁可能我記錯咗,我記得有棟諮議局圓頂建築好正

應該唔係,清末的確有起到資政院

呢座冇記錯只係借住財經定係法律學堂校舍嘅臨時議場
原本計劃建成嘅資政院就係咁
http://www.we-xh.com/admin/open_lsyj.asp?id=296

http://www.cn1n.com/history/mcn/20171108/1013373089.htm

資政院同諮議局兩回事嚟

北京大理院先陰功
49年後拆咗
變咗做人民大會堂

btw
唔好介意
中央圖書館有本《北京近代建築史》借
入面好多清末民初嘅建築相片好珍貴

我借咗足足3次

資政院同諮議局兩回事嚟

資政院等同國會
諮議局等同區議會

好靚,揉合咗東方同西方之美

北京大理院先陰功
49年後拆咗
變咗做人民大會堂

btw
唔好介意
中央圖書館有本《北京近代建築史》借
入面好多清末民初嘅建築相片好珍貴

我借咗足足3次

有冇大理院相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞