[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
最鍾意二十世紀初維多利亞城同半山區嘅面貌 可惜宜家一去不復返

無辦法,人越來越多
只可以移山填海同向高空發展

事實上係唔關事
1970年代清拆英式建築係政治仼務,意識形態
本來可以好似葡澳咁保留到(雖然一.二三事件之後葡澳已經放手馬交)

https://lihkg.com/thread/330412/page/1
靚到 現代建築屏風效應損害太大
他日必須重建上面條link嘅建築

係因為67暴動之後既去政治化?
最鍾意二十世紀初維多利亞城同半山區嘅面貌 可惜宜家一去不復返

無辦法,人越來越多

事實上係唔關事
本來可以好似葡澳咁保留到(雖然一.二三事件之後葡澳已經放手馬交)

https://lihkg.com/thread/330412/page/1

應該係67暴動後,港英意識到中共始終有意收返香港
係往後主權談判入面,一定要強化香港既價值同地位,咁先可以增加英方既談判籌碼
所以為咗谷經濟,將唔少中環既舊建築都無特別保留
加上以前香港根本無乜保育想法
我諗起香港會所,同已拆卸嘅舊消防局,齋睇相已經被建築物彪悍嘅氣派震懾到無野講

他日必須重建

sry....講錯,係舊郵政局,呢個真係癲

其實第一代大會堂都好正,至於太子行、皇后行同皇帝行都應該要保留
不過可惜都係1969年左右就拆咗...

發展、發展、發展

對當代人來講保育概念根本未成形。如果比著我同你活係70年代,係社會嘅主流意識下都會支持發展新野而放棄舊物,新事物先至係邁向文明進步嘅象徵,而鮮有顧及舊建築物嘅內在價值同歷史意義,舊物根本唔值得留痕。而且,拆卸->重建嘅傾向某程度上同當時政治意識型態都有關

但當社會經濟高度發展過後,有部分人(既得利益者以外既人)會反思不斷拆卸重建呢種模式是否依然係文明進步必須既手段?

我諗保育呢個概念建立都需要經歷一個過程嘅。又好難完全怪責果一代人有短視嘅態度
我諗起香港會所,同已拆卸嘅舊消防局,齋睇相已經被建築物彪悍嘅氣派震懾到無野講

他日必須重建

郵政總局以前叫驛站大樓

試想像下假如而家舊郵局仲存在會係點
係條街對面望過去一定嘩一聲
一定係個好受歡迎既attraction
舊中環郵政總局最靚
舊中環郵政總局最靚

而家成為左賓印商店熱點

無辦法,人越來越多

事實上係唔關事

Exactly
btw 同預期既一樣

好似之前我開既法證post咁

低質資訊引嚟高質討論

反而係我學到野

絕對唔係低質資訊,真係學到新野

他日必須重建

郵政總局以前叫驛站大樓

試想像下假如而家舊郵局仲存在會係點
係條街對面望過去一定嘩一聲
一定係個好受歡迎既attraction

你啱

無辦法,人越來越多

事實上係唔關事

應該係67暴動後,港英意識到中共始終有意收返香港
係往後主權談判入面,一定要強化香港既價值同地位,咁先可以增加英方既談判籌碼
所以為咗谷經濟,將唔少中環既舊建築都無特別保留
加上以前香港根本無乜保育想法

最靚果啲已經拆晒 sosad

左面香港黎? 立下眼同歐洲一樣

呢張痴L線

左面係倫敦
右邊係瑞士

左面係1952年德輔道中
右面係1953年太子道西
其實除咗我哋成日聽到既或者睇到既舊建築
仲有唔少香港西方建築都好靚.
包括名人大宅
包括名人大宅

虎豹別墅
何東花園

其實大家話第三代匯豐靚
其實第二代匯豐都好靚下

19世紀末期嘅畢打街鐘樓
包括名人大宅

虎豹別墅
何東花園

講起何東

除咗為人所知何東堂既女仔都識煲粥之外

其實佢都係一個傳奇人物

19世紀末期嘅畢打街鐘樓

1871年畢打街鐘樓
其實有無其他方法記錄下呢啲歷史建築物,唔好實體保留,保育重要但發展同樣重要

而且古蹟大部分時候都係wfc,搞左好多活法都使用率低,好多古蹟都唔知有無10份1香港人去過,香港人人口裏說保育,身體卻很誠實,根本唔係真心。

發展重要
講到歐洲發展之餘冇保育過咁,歐洲正在會起翻拆咗嘅建築(eg普魯士人民大會堂)
最撚憎聽到班港豬講發展發展 咁樣發展有閪用咩

普魯士人民大會堂?

其實大家話第三代匯豐靚
其實第二代匯豐都好靚下

呢棟仲靚
其實有無其他方法記錄下呢啲歷史建築物,唔好實體保留,保育重要但發展同樣重要

而且古蹟大部分時候都係wfc,搞左好多活法都使用率低,好多古蹟都唔知有無10份1香港人去過,香港人人口裏說保育,身體卻很誠實,根本唔係真心。

發展重要
講到歐洲發展之餘冇保育過咁,歐洲正在會起翻拆咗嘅建築(eg普魯士人民大會堂)

普魯士人民大會堂?

我唔記得叫咩名 普魯士18世紀起嘅國會建築,東德時期嫌太重軍國主義味拆咗起人民大會堂,早幾年德國先決定重建
有個瘋狂嘅諗法
白種黑鬼巴嘅諗法現實難以實現
但喺遊戲重現有冇得諗

發展重要

普魯士人民大會堂?

我唔記得叫咩名 普魯士18世紀起嘅國會建築,東德時期嫌太重軍國主義味拆咗起人民大會堂,早幾年德國先決定重建

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/柏林城市宮
搵到啦,共和國宮前身柏林城市宮,而家重建返,所以我覺得香港應該仿效歐洲重建舊建築
有個瘋狂嘅諗法
白種黑鬼巴嘅諗法現實難以實現
但喺遊戲重現有冇得諗

始終實物好過虛擬
我寧願重起到好似中環碼頭咁
最靚果啲已經拆晒 sosad

左面香港黎? 立下眼同歐洲一樣

呢張痴L線

左面係倫敦
右邊係瑞士

左面係1952年德輔道中
右面係1953年太子道西

有巴打話用遊戲重現
如果可以重現呢張圖咁
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞