[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
等睇第三代郵政總局
好正呀
不得了 留名
當年4570計返通脹即係依家4億5000萬

通漲得咁勁
經過2年既維修工作,舊大埔墟火車站喺1985年活化成為香港鐵路博物館,保留住舊式車卡、訊號槓桿、售票處、制服等等

其他最初既火車站都收哂皮,連尖沙咀總站都只係拆淨個鐘樓
剩係得佢有得留低

佢既特別之處,係香港唯一一個採用唔少中式元素既火車站,除咗用中式金字型瓦頂同青磚牆之外,更加有廟宇常見既鰲魚同寶珠屋脊裝飾

屋脊有翹角末端同花草圖案裝飾

山牆頂部蝙蝠裝飾

留名
樓主對曾大屋結構/活化/特色有咩意見

我搵時間實地行下再討論

介唔介意開個tg gp 一齊傾下&約埋出嚟實地睇
我都好想玩下啲實地調查團
樓主對曾大屋結構/活化/特色有咩意見

我搵時間實地行下再討論

介唔介意開個tg gp 一齊傾下&約埋出嚟實地睇
我都好想玩下啲實地調查團

我而家就算去過
都係用網上圖片
我都需要識影相既人

傾下

tg:
https://t.me/forensiclihkg
巴打有冇研究過沙頭角支線火車?

禁區無得入去睇,純文字討論

起咗無耐就已經因為沙頭角公路起好收咗皮

歷史價值唔算高
最鍾意二十世紀初維多利亞城同半山區嘅面貌 可惜宜家一去不復返
最鍾意二十世紀初維多利亞城同半山區嘅面貌 可惜宜家一去不復返

無辦法,人越來越多
只可以移山填海同向高空發展

無辦法,人越來越多
只可以移山填海同向高空發展

係 香港唔似外國咁多地

其實依家都有啲剩架,畀啲幻想就好似置身嗰時咁

邊個位

法定古蹟

其實依家都有啲剩架,畀啲幻想就好似置身嗰時咁

邊個位

法定古蹟

笑左
但其實唔係整體去留 高樓 mix 古蹟
都係難代入當日風采 宜家都係睇四環九約個類書緬懷
咁講下少少建築藝術方面啦

西港城雖然只係作為華人社區既街市,但係建築既時候都花盡心思,亦都有唔少花巧裝飾
(唔似得而家d 大樓咁千篇一律)

首先佢同當時既豪華西方建築一樣,講究對稱美,成棟無論係從東、西定係南、北方向睇都係對稱

另外佢既部分牆身用上咗紅白間條既結構彩繪效果

窗身採用愛德華時期既吉布斯飾邊

正門就有文藝復興時期既塔斯卡尼柱式

更加難得既係,西港城亦都同唔少殖民地建築一樣,加入中式元素嚟一個crossover

屋頂係中式、外牆既紅磚採用廣東紅磚同廈門紅磚

不過西港城變到一個好沒趣嘅地方,外邊睇落有feel,入面就......
留名 等緊大館開番

不過西港城變到一個好沒趣嘅地方,外邊睇落有feel,入面就......

冇咩好行
會唔會講下尖沙咀個舊水警總署,即係而家個1881
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞