[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦

咪係 英國佬又唔諗下西敏宮拆剩鐘樓會點

除左香港 仲有冇地方會以"拆淨少少野保留"既形式做保育?
高街精神病院 尖沙咀火車站 灣仔街市
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦

正確黎講係“拆淨少少當保育左”
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦

以後應該會少D灣仔街市同高街精神病院式的保育方式,會多D PMQ,大館個一種方式,盡量保留原有建築,唔夠用就加新建築,外國好似Tate Modern London同Reichstag的形式。
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦

以後應該會少D灣仔街市同高街精神病院式的保育方式,會多D PMQ,大館個一種方式,盡量保留原有建築,唔夠用就加新建築,外國好似Tate Modern London同Reichstag的形式。

因為都拆曬

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦

因為都拆曬

都因為俾人屌得多??
見到火車站就嬲

根本就應該全座保留

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦

高街有啲似死後被肢解得身首異處,然後個頭俾人掛上去示眾

變咗做jelly

其實保留座鐘樓有咩意思
一係就拆曬佢啦

話時話點解高街鬼屋隔離嗰棟美沙筒中心冇人郁佢?

佐治尼亞式建築 有種工業革命時代陰陰濕濕嘅風味,少數齋望都好易代入返去19世紀嘅感覺 唔郁佢我諗應該係因為佢一直仲用梗,高街鬼屋自從青山開咗之後就一直荒廢,之後仲發生過火災。俾著而家,我諗高街鬼屋未必會拆,仲可能真係行PMQ保育路線咁全棟保留做旅遊景點
btw 對唔住大家

今朝發燒無打文,連post都無點覆
工都無返
btw 對唔住大家

工都無返

btw 對唔住大家

工都無返

保重
又涼返
我想問下點解尖沙咀車站保唔保留要問英女皇嘅允許?

同問

港督係英國派來既官員

英國政府先係老闆
呢個騎樓都靚呀

土瓜灣-漆咸道北與馬頭圍道交匯,望紅磡方向
呢棟近幾年拆,好靚,可惜

佐敦道志和街唐樓

港督係英國派來既官員

英國政府先係老闆

Heritage Society 寫信俾英女皇,希望用Royal Decision 去overturn 政府個決定

佐敦道志和街唐樓

好可惜
其實係我心目中,香港既建築特色應該係有港英既西式建築同埋香港既唐樓混合

佐敦道志和街唐樓

見親呢d都覺得,有業主肯翻新同維修(當然實好多錢啦)
做hostel冇得頂

港督係英國派來既官員

英國政府先係老闆

Heritage Society 寫信俾英女皇,希望用Royal Decision 去overturn 政府個決定

可惜,如果唔係一定係hk而家其中一個最靚既景點

佐敦道志和街唐樓

做hostel冇得頂

中上環仲有呢一段有騎樓,不過...感覺保養得唔太好

佐敦道志和街唐樓

好可惜
其實係我心目中,香港既建築特色應該係有港英既西式建築同埋香港既唐樓混合

呢種adaptation可算係民間智慧!

另外而家全球化盛行,以新型現代建築黎講,風格唔知能唔能夠話趨向相同呢?至少無以前咁樣,唔同國家、文化有自己獨特嘅建築風格

好鍾意以前舊中環,圖入面既年代太子行、皇后行仲係到
我個人認為睇落去好舒服,因為最高法院大樓後面有一堆草地,而遮打花園...我個人唔太識欣賞,水泥地而又唔見有咩特色。
寧願佢簡簡單單一塊草地,創造一D空間感仲好

佐敦道志和街唐樓

好可惜

呢種adaptation可算係民間智慧!

另外而家全球化盛行,以新型現代建築黎講,風格唔知能唔能夠話趨向相同呢?至少無以前咁樣,唔同國家、文化有自己獨特嘅建築風格

中國玩既就係千城一貌,香港本身有條件創造出自己既特色
一個城巿需要有自己既性格同風味,要吸引高消費同高端遊客就係靠呢樣

佐敦道志和街唐樓

做hostel冇得頂

中上環仲有呢一段有騎樓,不過...感覺保養得唔太好

哈,呢個好例子
騎樓、露台有特色,但比四周摩登建築包圍令佢只成為一塊歷史碎片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞