[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
其實早喺1994年11月23,尖沙咀水警總部已經被列為法定古蹟,但係水警撤出之後,建築群一直空置,直到2003年5月,長實集團以3.5億投得地段發展權,將果度活化成為文物酒店,即係而家既1881 heritage

活化之後,樓下變哂名店,除咗主建築之外其他野都拆哂
主樓屬於酒店範圍唔會畀人入
一般人都人到既地方就得返主樓前面既花園,同主樓附設一個有昔日模型、播片既房間可以畀公眾入(星期日特登親身入去睇完

所以1881既活化成果都係最受到爭議

拆咗咩 唔係剩係擋土牆同樹林冇咗咩

馬廊已經拆咗

冇拆,留底做餐廳

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

唉,80年代班死港燦真係冇諗過向英國爭取保留,嗰個年代嘅香港人真係落十八層地獄都未夠贖罪

果陣港豬淨係識搵錢

物質主義上腦 1990年之前出世嗰班他日一定要誅殺之
其實有無其他方法記錄下呢啲歷史建築物,唔好實體保留,保育重要但發展同樣重要

而且古蹟大部分時候都係wfc,搞左好多活法都使用率低,好多古蹟都唔知有無10份1香港人去過,香港人人口裏說保育,身體卻很誠實,根本唔係真心。

發展重要
講到歐洲發展之餘冇保育過咁,歐洲正在會起翻拆咗嘅建築(eg普魯士人民大會堂)
最撚憎聽到班港豬講發展發展 咁樣發展有閪用咩

屌 要發展咪搵新既地發展囉
新界大把地 古蹟拆一棟無一棟
講呢啲野既人究竟有冇腦

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

唉,80年代班死港燦真係冇諗過向英國爭取保留,嗰個年代嘅香港人真係落十八層地獄都未夠贖罪

仲有大堂個天花板好似用馬賽克砌
又係好撚靚

得翻隔離中國銀行可以緬懷
其實有無其他方法記錄下呢啲歷史建築物,唔好實體保留,保育重要但發展同樣重要

而且古蹟大部分時候都係wfc,搞左好多活法都使用率低,好多古蹟都唔知有無10份1香港人去過,香港人人口裏說保育,身體卻很誠實,根本唔係真心。

發展重要
講到歐洲發展之餘冇保育過咁,歐洲正在會起翻拆咗嘅建築(eg普魯士人民大會堂)
最撚憎聽到班港豬講發展發展 咁樣發展有閪用咩

屌 要發展咪搵新既地發展囉
新界大把地 古蹟拆一棟無一棟
講呢啲野既人究竟有冇腦

新市鎮又唔見佢拎嚟發展
填海地又擺嚟曬太陽
發展 社會要進步

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

其實保留古蹟一直有人爭取

九廣鐵路尖沙咀站都係有太多人請願

英女皇先至願意拆淨鐘樓
btw希望樓主黎緊會講多D中上環一帶建築同街道,每次去中西區半山一帶漫步都感受到寧靜舒暢又富有香港味嘅氣氛,同外面行色匆匆既環境好大對比

放心,會,但返工忙只可以應承每日一景點

留名
中上環淨係講城市結構都有排講

舊匯豐真係無撚得輸
芝加哥學派

其實保留古蹟一直有人爭取

九廣鐵路尖沙咀站都係有太多人請願

英女皇先至願意拆淨鐘樓

得萬幾人爭取
其實早喺1994年11月23,尖沙咀水警總部已經被列為法定古蹟,但係水警撤出之後,建築群一直空置,直到2003年5月,長實集團以3.5億投得地段發展權,將果度活化成為文物酒店,即係而家既1881 heritage

一般人都人到既地方就得返主樓前面既花園,同主樓附設一個有昔日模型、播片既房間可以畀公眾入(星期日特登親身入去睇完

馬廊已經拆咗

冇拆,留底做餐廳

應該算係個位改建咗

但同原貌已經完全兩回事
二級歷史建築到返過工留名

邊棟

頭先睇返已經升左一級
如果樓主會講再補充

估唔到
今年我記得剩係升咗永和堂做一級歷史建築

Sorry原來我記錯左,好早變左一級,中西區
可能記憶太痛苦 太陰風陣陣

唔歪樓主樓,請繼續

舊英軍醫院 ?

馬廊已經拆咗

冇拆,留底做餐廳

應該算係個位改建咗

但同原貌已經完全兩回事

係咩
下次去太和文武廟認真入去詳細參觀下先
之前兩次都係去完鐵路博物館行落去穿過富善街市集,經過個唔起眼嘅廟仔無入到去
果條海味市集賣既野同普通濕貨/乾貨街市係有啲分別,幾有特色
下次去太和文武廟認真入去詳細參觀下先
之前兩次都係去完鐵路博物館行落去穿過富善街市集,經過個唔起眼嘅廟仔無入到去
果條海味市集賣既野同普通濕貨/乾貨街市係有啲分別,幾有特色

富善街本身都有啲歷史
我諗起香港會所,同已拆卸嘅舊消防局,齋睇相已經被建築物彪悍嘅氣派震懾到無野講
我諗起香港會所,同已拆卸嘅舊消防局,齋睇相已經被建築物彪悍嘅氣派震懾到無野講

他日必須重建

他日必須重建

sry....講錯,係舊郵政局,呢個真係癲

他日必須重建

其實第一代大會堂都好正,至於太子行、皇后行同皇帝行都應該要保留
不過可惜都係1969年左右就拆咗...

他日必須重建

郵政總局以前叫驛站大樓

他日必須重建

其實第一代大會堂都好正,至於太子行、皇后行同皇帝行都應該要保留
不過可惜都係1969年左右就拆咗...

日後必須重建
btw 同預期既一樣

好似之前我開既法證post咁

低質資訊引嚟高質討論

反而係我學到野
開始認真回返諸位巴絲
最靚果啲已經拆晒 sosad

https://lihkg.com/thread/330412/page/1

左面香港黎? 立下眼同歐洲一樣
最靚果啲已經拆晒 sosad

https://lihkg.com/thread/330412/page/1

左面香港黎? 立下眼同歐洲一樣

呢張痴L線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞