[考古]講 下 香 港 既 歷 史 建 築

986 回覆
289 Like 4 Dislike
留名學野
會唔會港大啲歷史建築 日日返學都覺得好靚

以前仲靚 唔少靚嘢都拆咗

HKU呢個網都有唔少資料
https://www.estates.hku.hk/campus-information/hku-buildings-and-developments

羅富國科學大樓

學生會大樓

化學大樓

呢種工業風現代建築要古典建築襯托先靚,不過都正過而家嗰啲

50年後我哋下一代睇相會唔會對住我地而家新型建築物讚嘆不已?
想問下,油尖旺有咩歴史建築?

利申:有台灣fd黎香港,想令佢地覺得香港唔係一式一樣

大把之前我都介紹過

舊火車站鐘樓、英童、1881

油:
天后廟

不過你想介紹fd認識下香港既,行開一定要睇埋駿發花園講重建、油麻地警署、新填地街之類

我想嘗試幫手帶下,實習下睇下可唔可以令遊客覺得有趣

唔該巴打,其實我諗過先帶佢地去美都,用食物吸引左佢地,食飽夠力就慢慢行同去介紹影相

講起美都

依種角位騎樓設計上真係一流

天然採光同通風一定好過現代d 四方樓

可惜之前部古董收銀機已經畀老闆扔咗

btw個蝦多士唔錯

好貴啲野食
同埋我會帶佢地瀝源邨行下,感受下香港生活既味道

識貨
旺中又有靜
走入去邨內睇下啲老嘢一個二個漫無目的係到訓晏覺,會覺得時間突然凝住咁,會睇到同上面商場行色匆匆嘅氣氛有鮮明對比
樓主如果有空閒可以帶fd去象山邨quick visit一下,果度呢種氣氛更加強烈
見到火車站真係好感嘆 香港真係要參考德國重建柏林城市宮嘅經驗,呢楝建築嘅歷史意義實在太大

之前討論過重建成忽area咁?
我覺得隻planet coaster真係可以一試
見過有大神將一隻game內嘅城市幾乎全還原
最緊要係可以用入場遊客身份嘅視點睇建築
sorry
見到火車站真係好感嘆 香港真係要參考德國重建柏林城市宮嘅經驗,呢楝建築嘅歷史意義實在太大

之前討論過重建成忽area咁?
我覺得隻planet coaster真係可以一試
見過有大神將一隻game內嘅城市幾乎全還原
最緊要係可以用入場遊客身份嘅視點睇建築
sorry

幾好
會唔會港大啲歷史建築 日日返學都覺得好靚

以前仲靚 唔少靚嘢都拆咗

HKU呢個網都有唔少資料
https://www.estates.hku.hk/campus-information/hku-buildings-and-developments

羅富國科學大樓

學生會大樓

化學大樓

呢種工業風現代建築要古典建築襯托先靚,不過都正過而家嗰啲

50年後我哋下一代睇相會唔會對住我地而家新型建築物讚嘆不已?

唔會,冇人會鐘意一棟棟刺針咁密不透風嘅屏風樓
街坊福利會都喺後面起成咗新既大樓使用之後,亦喺1991年遷出
但係已經搞到唔似原來既外貌

古物古蹟辦事處就用咗依度嚟做office,並且做咗一個徹底既復修,希望可以回復昔日既外觀

首先,拆哂後期先加建既部分
之後還原同復修返課室既壁爐同木地板
外牆變返以前既紅磚
但當時紅磚都少不了要靠油漆冚上去

正如樓上巴打話齋,太新淨無咗浸古舊味道
文物復修除咗要翻新,有一個大原則係:「修舊如舊

於是2014年就終於採用先進既脫漆技術,能夠將磚塊上既現代油漆完全去除之餘,又可以唔對磚塊構成損害

但係一咁做,本身已經有既裂縫即刻現形,於是復修人員可以做既都係逐塊修補/更換,最後d磚就變成而家咁既樣

白雪雪嘅

香港好多古蹟復修都白雪雪咁,睇上嚟好似石灰咁

識貨
旺中又有靜
走入去邨內睇下啲老嘢一個二個漫無目的係到訓晏覺,會覺得時間突然凝住咁,會睇到同上面商場行色匆匆嘅氣氛有鮮明對比
樓主如果有空閒可以帶fd去象山邨quick visit一下,果度呢種氣氛更加強烈

btw象山邨真係一個非常有特色嘅屋邨,佢既地理環境配置同邨內居民(大部分為長者)一樣都同外面位置隔離左咁
可惜建築上既野我唔熟,難以言喻
諾士佛台
好靚

張愛玲都住過諾士佛臺架

張愛玲有嚟過九龍住咩
至於真正屬於火車站既大鐘,要去到1921年3月22日先至正式啟用

依個鐘就有一噸重,而且係兼容到四面鐘
(即係無論從東、南、西、北方望向鐘樓,都可以睇到個鐘面同時間)

只不過以當年既技術,四面鐘面所顯示既時間點都係會有些微誤差,做唔到一致;即使九廣鐵路公司幫依四面鐘各自安裝摩打推動機件,依然解決唔到依個問題

喺日治時期,日軍為咗避開盟軍既攻擊,曾經將鐘樓同尖沙咀火車站大樓牆身改做淺灰/深灰保護色(建築物既迷彩),一路去到二戰結束先還原

去到1960年代,終於有一個比較消極既辦法,就係每日都搵專人去調教一次四面鐘既時間,令到四個之間既誤差減少

至於60年代後期,九龍既交通問題浮現,港英政府考慮到當時既尖沙咀火車站未能應付日益增加既客運需求

唉,還掂都打算起紅隧,不如就索性喺紅磡起一個更大既火車站,配合疏導交通,紅磡新總站喺1975年11月30落成,尖沙咀火車站正式收皮

港英政府原本打算成個尖沙咀站拆哂,但依個決定即時激起公憤,當時尖沙咀市民同街坊組織都撐到行,向政府表達訴求

最後連港英政府都同意,寫信畀英女皇請求保留車站,可惜女皇ban咗,只願意保存鐘樓,期望鐘樓融入即將新建既太空館同香港文化中心當中

另外火車站都保留咗原有門廊既六條花崗岩石柱,1983年重新豎立喺尖沙咀東部廣場

至於鐘樓既時間顯示問題要一路拖到去到90年代,有輕巧同先進既機件先至解決到;舊有既大銅鐘最後輾轉去咗火炭既鐵路大樓
諾士佛台
好靚

張愛玲都住過諾士佛臺架

張愛玲有嚟過九龍住咩

sorrr
應該係蕭紅,唔係張愛玲,我mix up左
自隊

識貨
旺中又有靜

btw象山邨真係一個非常有特色嘅屋邨,佢既地理環境配置同邨內居民(大部分為長者)一樣都同外面位置隔離左咁

佢要講香港人既無奈一定係逸東
至於真正屬於火車站既大鐘,要去到1921年3月22日先至正式啟用

依個鐘就有一噸重,而且係兼容到四面鐘
(即係無論從東、南、西、北方望向鐘樓,都可以睇到個鐘面同時間)

只不過以當年既技術,四面鐘面所顯示既時間點都係會有些微誤差,做唔到一致;即使九廣鐵路公司幫依四面鐘各自安裝摩打推動機件,依然解決唔到依個問題

喺日治時期,日軍為咗避開盟軍既攻擊,曾經將鐘樓同尖沙咀火車站大樓牆身改做淺灰/深灰保護色(建築物既迷彩),一路去到二戰結束先還原

去到1960年代,終於有一個比較消極既辦法,就係每日都搵專人去調教一次四面鐘既時間,令到四個之間既誤差減少

至於60年代後期,九龍既交通問題浮現,港英政府考慮到當時既尖沙咀火車站未能應付日益增加既客運需求

唉,還掂都打算起紅隧,不如就索性喺紅磡起一個更大既火車站,配合疏導交通,紅磡新總站喺1975年11月30落成,尖沙咀火車站正式收皮

港英政府原本打算成個尖沙咀站拆哂,但依個決定即時激起公憤,當時尖沙咀市民同街坊組織都撐到行,向政府表達訴求

最後連港英政府都同意,寫信畀英女皇請求保留車站,可惜女皇ban咗,只願意保存鐘樓,期望鐘樓融入即將新建既太空館同香港文化中心當中

另外火車站都保留咗原有門廊既六條花崗岩石柱,1983年重新豎立喺尖沙咀東部廣場

至於鐘樓既時間顯示問題要一路拖到去到90年代,有輕巧同先進既機件先至解決到;舊有既大銅鐘最後輾轉去咗火炭既鐵路大樓

英女王老巫婆 叫中國人去拆咗你座大笨鐘
HKU - Morrison Hall

HKU - University Hall (Douglas Castle)

靚到癲
HKU - Faculty of Law (started at a former Police Headquarters at Caine Road )

HKU - Alberose

靚撚到癲

識貨
旺中又有靜

建築就係井字型
係咪廣州式騎樓??

九龍城 (1950s) - 從今馬頭圍道的宋皇臺遊樂場往北望,可見亞皆老街及太子道交界。相片中的巴士站為今世運公園的所在地

係咪廣州式騎樓??

九龍城 (1950s) - 從今馬頭圍道的宋皇臺遊樂場往北望,可見亞皆老街及太子道交界。相片中的巴士站為今世運公園的所在地

呢棟個騎樓仔都幾特別咁

呢度喺獅子石道(1977),原來以前咁多露天攤檔
呢棟個騎樓仔都幾特別咁

咁得意嘅 邊到嚟
呢棟個騎樓仔都幾特別咁

咁得意嘅 邊到嚟

拆左㗎啦(都係近幾年嘅事)
前身國際百貨、國際戲院 (九龍城衙前圍道、獅子石道交界)
喺以前九龍城大地主嘅產業
呢棟個騎樓仔都幾特別咁

咁得意嘅 邊到嚟

拆左㗎啦(都係近幾年嘅事)
前身國際百貨、國際戲院 (九龍城衙前圍道、獅子石道交界)
喺以前九龍城大地主嘅產業

新拆㗎原來
個人對八文樓果種氣勢同味道情有獨鍾

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞