測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
樓市好同差, 關valuation 咩事?
樓市跌就等於valuation 唔掂?
樓市仲要係講緊住宅樓為主
valuation 估地, office, retail, industrial, residential, 什至rental都得
你個問題好似已經fail左

普通val要幾多人呀
一個人快快手一日幾十單Val都不在話下

岩呀, 你咁諗咪岩做呢種technician 計數

岩呀 所以我唔係做GP
其實pfm 有咩用
宜家做緊物管
純文科背景

啱啱報左hku MSc Real Estate
想入行做GP
純文考試會唔會讀得好辛苦

PS如果入到讀完應該先24歲
宜家做緊物管
純文科背景

想入行做GP

聽人講都幾難入下
1年pro. man.經驗
無咩推薦既話
應該唔收
辛唔辛苦就見仁見智,但大多數辛苦唔係來自課程
宜家做緊物管
純文科背景

想入行做GP

聽人講都幾難入下
1年pro. man.經驗
無咩推薦既話
應該唔收
辛唔辛苦就見仁見智,但大多數辛苦唔係來自課程

本身ChinU文科 成績中間
報多幾間先
QS 巴打 學術研究

如果 用Lump Sum fixed price contract,
Consultant 出BQ 時出漏左 item, 而spec 或 drawing 有呢幾個items

咁contractor 是咪entitled to claim 返呢d item 做vo?

你DWG and spec 定bq 呀
各位巴打,而家我身在海外(比家人叫去讀日文) ,下年準備返香港開始做gp 相關既野,本身得一個垃圾ucem degree會唔會比人感覺好差??

另外想問gp 除左valuation 同prop man,重有邊幾個stream?? 想諗清楚之後條路點行,暫時重係好迷惘
QS 巴打 學術研究

如果 用Lump Sum fixed price contract,
Consultant 出BQ 時出漏左 item, 而spec 或 drawing 有呢幾個items

咁contractor 是咪entitled to claim 返呢d item 做vo?

It is a deemed variation. See RICS standard form clause 12(2)
做qs既大家覺得civil前景如何
小弟係Aexxx公司做左4年
真心冇乜野學到
而家先黎轉返building會唔會太遲
真心冇乜野學到

On site qs?
真心冇乜野學到

On site qs?

係, 做緊呢單仲要唔係re-measurement
再做落去都係晒時間
各位巴打,而家我身在海外(比家人叫去讀日文) ,下年準備返香港開始做gp 相關既野,本身得一個垃圾ucem degree會唔會比人感覺好差??

另外想問gp 除左valuation 同prop man,重有邊幾個stream?? 想諗清楚之後條路點行,暫時重係好迷惘

cem 係垃圾 cem 係當年D大粒(今時今日40尾60頭至有影響力果班)讀完polyu hd 再讀上去既degree,出名難讀,認受性好高 ,係無堂上又難所以而家先少左人讀 。BTW 出黎做野通常只係第一份工睇你邊到出黎,之後都係睇你工作經驗多。
QS 巴打 學術研究

當你lump sum contract with drawing and spec, 圖紙所有野判頭係要包, SOR 只作參考
真心冇乜野學到

On site qs?

再做落去都係晒時間

Civil onsite-QS 應該日常都係做 VO, 上糧, cert糧
同building on-site qs 應該差唔多 je

但除左payment真係冇其他野做
真係返工坐到放工
而且過幾年都唔知仲有冇得做
QS 巴打 學術研究

你DWG and spec 定bq 呀

Lump sum fixed price with firm qty BQ
如果係 lump sum based on Dav and spec , 結果會係點?

Case 1 firm qty bq, 有
Case 2, dwg and spec. 冇

Gp 仲有 land matters, 另外agent 有leasing, capital markets 等....

Valuation 本身都有分一般香港job, mortgage, 同大陸job....

唔覺唔覺係呢QS呢行都做左5年...
真係好快
無追到post 小弟今年poly grad 想問下BS consultant fg人工幾多. 有無巴打聽過prudential surveyor 呢間公司
真心冇乜野學到

On site qs?

再做落去都係晒時間

Civil onsite-QS 應該日常都係做 VO, 上糧, cert糧
同building on-site qs 應該差唔多 je

但除左payment真係冇其他野做
真係返工坐到放工
而且過幾年都唔知仲有冇得做

我見佢請人仲諗住去做 巴打可唔可以問你關於呢間公司嘅嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞