測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
想問問QS intern 問題

我係外國讀緊construction related 嘅科, 想係12月至2月搵份intern, 已經Apply 左好多間公司, 但都冇回音, 大家知唔知咩公司會有Winter internship program/ 有大D 機會會請Winter intern?

唔該曬
Qs hd完入行做咗就黎3年main con
讀緊top up

宜家想轉

揀返main con 約21k人工

定係入個sub仔做
生意都有5億到
同埋佢入面冇qs
因為佢係我個盤而我做得好佢份糧 姐係都跟緊d咁
佢都幾睇得起我
但係就要盡心盡力同埋難甩身
唔知遲d如果轉返main con 掂唔掂
我又怕10幾20年之後出返黎main con做個pqs都搵唔到咁

好睇咩trade
介唔介意講嚟聽下
Qs hd完入行做咗就黎3年main con
讀緊top up

宜家想轉

揀返main con 約21k人工

定係入個sub仔做
生意都有5億到
同埋佢入面冇qs
因為佢係我個盤而我做得好佢份糧 姐係都跟緊d咁
佢都幾睇得起我
但係就要盡心盡力同埋難甩身
唔知遲d如果轉返main con 掂唔掂
我又怕10幾20年之後出返黎main con做個pqs都搵唔到咁

好睇咩trade
介唔介意講嚟聽下

MISC
究竟應唔應該做g?
QS入consultant好定做g好?
BS consultant 好唔好?
如果aim 考牌,應唔應該做consultant?
今年有幫人考牌,好似好多g都fail
有冇人講下passing rate?
究竟應唔應該做g?

有冇爬文
我由第一個post開始追 你問呢啲一定講哂
究竟應唔應該做g?

Qs正路考牌consultant, 搵$contractor
Bs consultant 正路係D人無得做G,入唔到swire 先至局住入,因為好大機會做survey report machine
今年只可以話多G 肥,唔係G 仲多人肥
想問下如果讀完hd 想補個degree, 應該揀個快既定揀個2個學會認曬既,而家諗緊讀speed,rmit construction management, 定cpe or shape 年半個個

利申唔會揀cem,對於冇得上堂總係冇乜安全感
考牌睇自己做化姐
人地passing rate唔等於自己會pass到架ma

突破盲點

intern 都要?

intern多數係

Intern 要學校推薦,但未做過r記intern 都無所謂,grad job 就請好多個

R記做過intern grad job 9成都會請返

Qs consultant 有手有腳就請

而家冇呢得咁啦

都唔係,乾收銀而家都等fresh grad洗,係沒以前咁餓啫

ching 心水清

intern多數係

Intern 要學校推薦,但未做過r記intern 都無所謂,grad job 就請好多個

而家冇呢得咁啦

都唔係,乾收銀而家都等fresh grad洗,係沒以前咁餓啫

ching 心水清

一寸師兄我好掛住你
想問問關於GP嘅問題

巴打們點睇Leasing 呢行?會唔會話跑數壓力好大?同埋知唔知5大行 Office / Retail Leasing FG人工大概幾多到

我理解其實 consultant o既 leasing 大部份唔係GP人....基本上都係agent, 係人都做得....部分人之後會考GP牌......唔同公司唔同文化, 有d內部競爭大d....

landlord 做retail leasing , 即developer 睇商場(即mall 姐角色), 反而我知有唔少GP人.....會唔會你想做呢樣多d? 人工我就唔知...

至於跑數, valuation 其實係 consultant都要跑, 反而係性格o岩唔o岩做agent 先係重點....

回應返.....咁任何私人公司都要賺錢, Valuation 一樣係要講搵錢的....生意唔會係無啦啦有.....一開始valuer唔駛跑, 做耐左升級, 要睇住盤生意, 都要有數養到自己同員工.....當然, 個跑法唔同agent...但一樣有競爭....

感謝巴打 想問問5大行之間 有冇話比間做Agent薪酬待遇最好?
想問問關於GP嘅問題

巴打們點睇Leasing 呢行?會唔會話跑數壓力好大?同埋知唔知5大行 Office / Retail Leasing FG人工大概幾多到

我理解其實 consultant o既 leasing 大部份唔係GP人....基本上都係agent, 係人都做得....部分人之後會考GP牌......唔同公司唔同文化, 有d內部競爭大d....

landlord 做retail leasing , 即developer 睇商場(即mall 姐角色), 反而我知有唔少GP人.....會唔會你想做呢樣多d? 人工我就唔知...

至於跑數, valuation 其實係 consultant都要跑, 反而係性格o岩唔o岩做agent 先係重點....

回應返.....咁任何私人公司都要賺錢, Valuation 一樣係要講搵錢的....生意唔會係無啦啦有.....一開始valuer唔駛跑, 做耐左升級, 要睇住盤生意, 都要有數養到自己同員工.....當然, 個跑法唔同agent...但一樣有競爭....

感謝巴打 想問問5大行之間 有冇話比間做Agent薪酬待遇最好?

仲記唔錯,公司氣氛都好d,又有人帶住
想問問關於GP嘅問題

仲記唔錯,公司氣氛都好d,又有人帶住

係啦, JLL 整體黎講算好,聽聞cb 內部競爭就大d....

而家冇呢得咁啦

ching 心水清

一寸師兄我好掛住你

唔洗咁客氣wor

真心掛住舊登, Smart sir 嗰啲都冇乜上水了。

而家冇呢得咁啦

ching 心水清

一寸師兄我好掛住你

唔洗咁客氣wor

而家冇呢得咁啦

ching 心水清

一寸師兄我好掛住你

唔洗咁客氣wor

而家冇呢得咁啦

ching 心水清

一寸師兄我好掛住你

唔洗咁客氣wor

屌sor 手殘岀左幾廿次reply

而家冇呢得咁啦

ching 心水清

一寸師兄我好掛住你

唔洗咁客氣wor

但有一部分人仲係到嘛,我由未讀書到宜家讀返書都仲追緊尼個post
有幾多老細肯喺讀pt degree就幫你簽log bk

要有degree 先開得 , sub degree本 logbk係考AMhkis

本身讀building eng.既廢柴垃圾做緊bs
仲讀唔讀速大degree好

building eng.係degree

你想要D咩?正常人工做pc 唔差過(可以話好過尤其係未考到牌MHKIS )bs,如果唔計入到政府 professional grade果班bs 。
speed 答你唔到 學費加4年係一個唔細既付出,你諗清楚好D。BTW 有degree hkis 就開3年logbk都考得。但江湖傳閒班 panel 見你唔係 surveying 出身會問深D同RICS 開唔到logbk。不如你睇下speed 有冇credits 比你 transfer ?

而家冇呢得咁啦

ching 心水清

一寸師兄我好掛住你

唔洗咁客氣wor

SmartW巴
係 有牌果班bs潛哂水
想問都無得問
想問下如果讀完hd 想補個degree, 應該揀個快既定揀個2個學會認曬既,而家諗緊讀speed,rmit construction management, 定cpe or shape 年半個個

利申唔會揀cem,對於冇得上堂總係冇乜安全感

pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞