測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
明白 唔該哂咁多位
qs 基本上係垃圾工
咩狗屎垃圾都做得
唔知咩係city cem, 即係city定cem?
如果cem應該係睇overseas果份架喎
qs
師兄邊一屆?今年yr3 定yr4
做左2年半MC AQS, 眼見年年一大批新人入行
連白紙都入行做QS, 我係咪應該會考返個HKIS或者RICS
唔明啲人話測量高人工狗衝入黎係咩心態
你覺得你白紙入黎要幾耐先挨到其他人果4年學嘅野。
啲人去讀完個hku master就以為無問題,點知做到狗咁,其本野乜都唔識。
仲差過ive
degree讀四年其實都唔係學得好多,學埋好多無謂野
master得一年貨仔更加唔洗講
考完牌嘅師兄覺得考完有冇咩大分別?人工待遇有冇合理啲唔使做狗
我覺得city poly質素都幾好 起碼識基本野
master收人真係冇要求有錢就得
考左牌係做一隻多左少少人工,更多工作量嘅狗
Sorry, 遲咗覆, around 10 years, >$40k
lm
考唔到牌既bs 宜家做緊咩
想穩定咪做政府so
想搵錢咪做contractor
做consultant/業主side無牌都去到4X-5XK 既,不過時間耐d

無牌都有40k
點解我有牌都咁低人工

巴打 介唔介意講下做左幾耐同幾多人工
Sorry, 遲咗覆, around 10 years, >$40k

點解仲未有牌
垃圾ive仔做左2年已經唔想做
巴打咁問好似有D embarrassing
Bs要求比較全面 考牌 主要有2關 1.practical task 2.final interview 前面仲可以自己溫,後面真係要掂過下各類project,又過到interview 先得。

但問題在於,9 成 9consultant 都會做政府D bill ubw, water leakage, Asd maintenance 果D 。而freshgard 通常番工大部份時閘做survey,report ,跟project 既時閘比較少,好依賴自己温書。所以造就左d freshgard 爭入 g 仔同 swire ,因為佢地真係拎正牌番工training 考牌。但consultant 就係同公司搵$。2年1take pass 唔易架,3年真係閒閒地

final interview 果到好睇你跟過D project夠唔夠多同闊真係講經驗,又係要時間浸,仲要睇下運氣跟到D咩project。過左就係full member, 唔會鬆比你

前會長檔野個director kongu 出黎都好似要成6年幾先考到full member ,另一檔某director 考左6,7次 practical task 先過到,人地而家都好地地搵到啖飯食,際遇差D耐少少有乜問題

D人話BS個牌難考係有原因
幅圖證明唔到D咩姐
會員數目係唔同行業中又唔同
QS practitioner一定多好多, 講個member/probationer個比例又差唔多
係GP易D
sorry 太長打漏左。係想同GP 比。
聽D做QS 既fd 講,略知一二QS都有佢既難處,唔易考。
但我主要想帶出呢行真係要浸,唔係好似學會學校咁講2年考牌咁易,更唔係鬥慘
大把人咩q 都唔識 靠溫書考到
所以做qs 英文根本就係最重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞