測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike

Qs consultant 有手有腳就請

而家冇呢得咁啦

都唔係,乾收銀而家都等fresh grad洗,係沒以前咁餓啫

ching 心水清

一寸師兄我好掛住你

唔洗咁客氣wor

真心掛住舊登, Smart sir 嗰啲都冇乜上水了。

SmartW巴
係 有牌果班bs潛哂水
想問都無得問

比啲升學擇業低質問題搞到無心機追post, 其實我係係度的
相思巴有冇去到qs bim conference

真心麻麻地conference

細個讀書可能覺得d topic好有用想識多d 人,去過幾次就知d 撚樣都喺跟ppt 讀。問好學同事攞番d handout 睇好過。

再講,BIM 對於QS 來講用途相對有限。喺未有專用SMM 底下,d 數都喺用來參考居多,喺冇人夠薑用的。

所以都喺留番日AL 暖肚好過。

利申:未做過BIM project

Developer 開始build in-house BIM team, 始終一個好既model 其實個作用遠可以好大,我既理解係QS 只可以順應BIM 既應用而改變一啲行業既practice(好似QTO咁),而唔係BIM for QS. BIM 係個大勢,改變唔到
想問如果做qs接觸多唔多數學
想讀返書如果數底差讀ive會唔會好吃力

AL撚讀緊IVE pt Surveying HD
CE Maths D讀Sem 1 Maths輕鬆拎A
係Sem 2 physics要稍為認真讀
上堂100%聽書就夠 唔需要額外睇其他數學書
Btw Sem 2學Principles of measurements(QS)都係用+-*/ only

但佢係咪會學埋chem physics
聽人講測量係文科野 英文中文我都還可以但數呢家真係 怕浪費錢去讀

Btw Sem 2學Principles of measurements(QS)都係用+-*/ only

聽人講測量係文科野 英文中文我都還可以但數呢家真係 怕浪費錢去讀

如果唔係向 commercial management 發展的話
QS 基本上識加減乘除就阿

如果唔係向 commercial management 發展的話
QS 基本上識加減乘除就

QS 基本上識加減乘除就阿

最多度數用埋sin cos tan
唔該咁多位巴打既解答
另外我想問如果qs考牌既話會唔會有好多數底野考

因為唔想再浪費錢同時間想諗長遠啲
如果唔岩真係操體能考紀律部隊算
唔該咁多位巴打既解答

Part 1 要度數
Part 2 cost plan 都要加減乘除,後面除左問variation外好少問數,都係合約野

Btw,如果對數字頭暈,或者數底差到有人解埋比你聽都唔明,建議真係⋯

雖然話QS都係加減乘除,度數
但到payment, forecast時個表既數可以飛黎飛走,又要搞好多野滿足上頭/業主要求,有時有d同事轉數慢,有人解釋埋都可以唔明
唔該咁多位巴打既解答

Part 1 要度數
Part 2 cost plan 都要加減乘除,後面除左問variation外好少問數,都係合約野

Btw,如果對數字頭暈,或者數底差到有人解埋比你聽都唔明,建議真係⋯

雖然話QS都係加減乘除,度數
但到payment, forecast時個表既數可以飛黎飛走,又要搞好多野滿足上頭/業主要求,有時有d同事轉數慢,有人解釋埋都可以唔明

唔該
有冇人有去今日關於land supply嘅免費cpd
civil底想轉測量留名學野
有冇巴打講下aecom依家係咪好少job
見佢都冇請qs

average黎講civil短期長期人工都好過QS啦
講就話civil有得轉
但根本無意思

講就話civil有得轉
但根本無意思

興趣使然

講就話civil有得轉
但根本無意思

興趣使然

極少聽有人對咁測量係有興趣

講就話civil有得轉
但根本無意思

興趣使然

極少聽有人對咁測量係有興趣

走既人就多
興趣無聽過

準備唔撈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞