測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
真定假啊!我當年平均分得65都升返 我同事讀ive civil得60幾分 都升返poly ft 而家牌都考埋啦wo。
以前survey係city三寶其中一寶,因為係成間大學收最低分既一科。自從梁生做左特首,Kong u survey收分拍得住dental

但cy係gp d人變左推QS
不過我睇cy profile 打工仔黎講佢都幾堅 咁後生做partner
加上,多左人讀建築相關既sub degree。以前i大得一間分校開兩班ft surveying共80人。
宜家i大有兩間分校搞surveying,每一間分校都開5班。
仲未計讀ive又有part time, part time day。港專,CPE, 開大又搞測量。building studies construction management既人又走埋黎讀surveying top up
仲要上年thei搞埋surveying,依幾年top up都多左幾間,外國升學都多左人選擇surveying,又有distance learning。每年畢業生比十年前多十倍都唔止
近年仲有好多馬拉華僑黎賤價搵食
呢幾年真係多左好多學店,其他行業既又成日問點樣轉行做測量
證明hkis宣傳做得好成功

未來有得做既。。做buliding 唔會死人 好新市鎮前期都批左。起大樓只係遲早既事 除非又突然黎個08 97
不過容唔容納到咁多人同埋後生仔肯唔肯係呢行捱幾年就好難講。。

起樓都少關bs事,證明qs才是皇道
啟導

過往師友啟導計劃的對象多為修讀相關課程的本科生,但我們希望擴闊計劃的對象,包括測量界的畢業生和本科生,以及中學生,甚至是修讀其他專科的本科生。有別於過往純學術或專業性質的啟導模式。今後計劃將傾向職業生涯規劃,相信全新的「師友同行計劃」,將吸納更多新血入行,推廣測量專業,促進行業持續發展。預期新計劃經理事會同意後最快可於明年展開。

發展

來年的另一工作目標,是加強學會各方面的持續發展。我們將會檢視並調整學會的專業評核試和考試課程,從而提升年輕測量師的質素,期望更全面的課程內容可吸引更多有潛質的人士投考。對外方面,我們期望透過合作、互認和聯繫等方式,與其他組織和專業人士建立更緊密聯繫。這方面的工作將不會受地理所限,學會將致力探索本地及國際間的各種合作機遇。我們已和多個海外組織簽訂互認協議,就專業資格互認達成共識。我亦鼓勵尚未與海內外組織建立合作關係的專業組別積極探索機會。此舉除有助提升學會在國際社會上的影響力及地位,亦有助學會吸納更多測量以外的專業人士,壯大業界力量。

屌佢老母,通街測量師啦
越做越仆街, 直頭頂爛市

但cy係gp d人變左推QS
不過我睇cy profile 打工仔黎講佢都幾堅 咁後生做partner
加上,多左人讀建築相關既sub degree。以前i大得一間分校開兩班ft surveying共80人。
宜家i大有兩間分校搞surveying,每一間分校都開5班。
仲未計讀ive又有part time, part time day。港專,CPE, 開大又搞測量。building studies construction management既人又走埋黎讀surveying top up
仲要上年thei搞埋surveying,依幾年top up都多左幾間,外國升學都多左人選擇surveying,又有distance learning。每年畢業生比十年前多十倍都唔止
近年仲有好多馬拉華僑黎賤價搵食
呢幾年真係多左好多學店,其他行業既又成日問點樣轉行做測量
證明hkis宣傳做得好成功

咪仆街lor, 壓低哂d人工
學會話係人手短缺要吸引新血入行
啟導

過往師友啟導計劃的對象多為修讀相關課程的本科生,但我們希望擴闊計劃的對象,包括測量界的畢業生和本科生,以及中學生,甚至是修讀其他專科的本科生。有別於過往純學術或專業性質的啟導模式。今後計劃將傾向職業生涯規劃,相信全新的「師友同行計劃」,將吸納更多新血入行,推廣測量專業,促進行業持續發展。預期新計劃經理事會同意後最快可於明年展開。

發展

來年的另一工作目標,是加強學會各方面的持續發展。我們將會檢視並調整學會的專業評核試和考試課程,從而提升年輕測量師的質素,期望更全面的課程內容可吸引更多有潛質的人士投考。對外方面,我們期望透過合作、互認和聯繫等方式,與其他組織和專業人士建立更緊密聯繫。這方面的工作將不會受地理所限,學會將致力探索本地及國際間的各種合作機遇。我們已和多個海外組織簽訂互認協議,就專業資格互認達成共識。我亦鼓勵尚未與海內外組織建立合作關係的專業組別積極探索機會。此舉除有助提升學會在國際社會上的影響力及地位,亦有助學會吸納更多測量以外的專業人士,壯大業界力量。

屌佢老母,通街測量師啦
越做越仆街, 直頭頂爛市

壓低人工,得益就係老闆 班Fellow 九成都係老闆
大家一齊仆街
唔好諗住有牌會無事
俾咁多九唔搭八嘅人入行,乜都唔識,
做出來嘅嘢質素自然底

其他人見到你地班測量狗做出來嘅嘢咁流,
自自然然唔會當你地係專業人士,到時咪搞到成個業界俾人睇底囉

-----

其實俾其實人入行真係唔係咩問題,以前建築界好多老一輩都係紅褲仔由學徒做起架,咪一樣揾到食。

但問題而家好多都係揾快錢心態,一味問點樣揸住個BBA degree考牌入政府

----

個仆街學會D人咁得閒,不如正視吓業界工時長,有返工冇放工,人工又小,星期六日返工冇補水嘅問題好過啦
仲未出bonus
有冇巴打講下做claims consultant點?
例如前景發展個d
floor plan? 我讀poly都冇喎, 你psycho點解唔讀醫療科呢?
工程搵快錢都唔係講緊正財啦
睇你做咩位,好似ws/cow 就多啲
跟岩老總 pc 都可以好油
睇佢講嘅野應該係未知qs做咩。。。
就算上面有人講起Revit, qs嘅角色頂多係take數, 都唔會係去到畫圖啦

你見d friend畫圖, 都只係交功課姐, 出黎邊會係qs畫圖。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞