測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
正確 你有牌,成村人覺得你萬能
有冇poly人知1st hon gpa幾多
政府未必好似私人公司咁多APC training比人考牌,而且兩年後如果想轉返做私人市場可能有困難,consultant/contractor見你剩係做過政府野可能覺得你經驗唔夠全面
我識好多都考到
你咁講無意思,正如contractor都有人可以兩年1 take pass
人地係問fresh grad做政府有無唔好
大家係咪報得part2就即刻報?
雖然做左2年 但好多野都好似未接觸過 唔識
定淨係靠溫書都夠合格
又喺度吹捧consultant
好憎乾收銀 不過考牌前入都ok既
當學好手勢
何止pass exam,做consultant直頭得永生tim,好似係
根本睇條人自己做野or唔organised
喺邊做關乜事 大把consultant都fail啦,基數大pass既人數自然大
咁簡單既common sense都無 仲成日話自己係咩估算既專家 想笑撚死人咩
認同呀 喺consultant 做野跟本冇人教 冇人同你review 返 錯左一係比client 丙 一係就胡混過關 有咩好手勢 大家都亂黎
QS來講,做consultant基本上係慘過做雞

做雞都叫做多勞多得,接多幾個客個收入都多D,

但做QS consultant你OT到半晚三更,返埋星期六日紅日假期,絕大部分consultant firm每個月都係多幾舊水allowance

最仆街嘅係,consultant D所謂老細寧願年年拎成大舊錢去sponsor學會搞埋D 19 annual dinner, 都唔願去俾多小小OT錢/人工俾自己D員工

不過講就咁講,年年都成村人入去做consultant做,諗住自己做2 年都一take pass
其實都唔係好多間有ot allowance,一係就雞碎咁多做到半夜都唔夠比的士錢
最鳩既pm都未提
而家好似成個建築界D人都冇乜專業操守可言,
連D建築師FHKIA, 工程師學會前學長都懷疑僭建

D QS consultant為咗r生意,間間都爭住幫業主含撚
的士錢都自己出埋

咁同貼埋大床嫁女有咩分別

駛唔駛幫公司交埋OT 期間D電費??
你唔係諗下佢地講既係咪事實既
做政府野經驗唔夠全面?邊個講 你做過
做人無critical thinking,去做consultant做老闆隻狗啦 岩晒你
業主話乜就乜 唔敢出聲 出左聲下次無佢份做
做野又唔專業 仲要口口聲聲話自己professinal
每次聽到都忍唔到笑
咁其實政府,consultant 同contractor依三樣各有咩特點呢? 例如適合啲咩目標既人去做 諸如此類
有無聽人講野 成行都唔撚好撈呀
未入行仲鐘個頭埋嚟
咁讀緊麻 有咩好撈呀咁!!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞