測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
考完牌嘅qs路過
諗緊自己下一條路想點,做咗六年 consultant qs開始有啲覺得呢行生存唔到
讀master 再考 mediator/arbitrator/adjudicator (香港有冇呢個post? ) 做 dispute resolution?
讀LLB再搏入PCLL做律師?
做project manager?
定其他?
不過淨係做過consultant好似代表唔到啲咩
有冇人有其他career path可以諗諗?
btw有冇人13號會去polyu master 個info seminar?
巴打點睇E&M QS?
讀building出身係咪好難專攻E&M?

engine 可以返大陸做ma, bs 返毛毛meh

而家好多國家都plan緊投資/改善基建 唔介意去果d做都未嘗唔係出路
澳洲好多都plan緊 不過bs就擇洗d 始終到到例都不一樣

係咪去到speed 再轉major好d 😧

我勸你讀好d大入大學報其他科好過
做左工程咁耐 睇住班QS來得最快走得最快 留得但既人唔多 比你做到qs 頂得到三年再返黎講野吧
有無發現最叻果班最後都唔係做qs
點都會轉行
你單論人既質素黎講精英果班佢地自然大把選擇
我都見過勁既QS contract , building, 上claims知識樣樣掂既QS我都見過

以前做過個盤有呢D人 老闆好錫的
而家就少見D 入行黎混吉既人居多, 不如話整體建築業黎混吉既人都多左, 工程佬質素都比以前差左 老實講 我唔見得QS係一個好似大家講到咁鳩既職業 做得呢行人人都辛苦架啦 以前我同個on-site QS 仔仔都算熟。。。得閒聽下佢up都學到吓野
老實講回報低左 自然少人想學

ive 班傻狗低學歷頂爛市,受害既就係city poly asso hd jai, degree jai就唔大影響
我都見過勁既QS contract , building, 上claims知識樣樣掂既QS我都見過

而家就少見D 入行黎混吉既人居多, 不如話整體建築業黎混吉既人都多左, 工程佬質素都比以前差左 老實講 我唔見得QS係一個好似大家講到咁鳩既職業 做得呢行人人都辛苦架啦 以前我同個on-site QS 仔仔都算熟。。。得閒聽下佢up都學到吓野
考完牌嘅qs路過
諗緊自己下一條路想點,做咗六年 consultant qs開始有啲覺得呢行生存唔到
讀master 再考 mediator/arbitrator/adjudicator (香港有冇呢個post? ) 做 dispute resolution?
定其他?
btw有冇人13號會去polyu master 個info seminar?
點解咁笨做咁耐consultant ..
client / main con 都係唔同既生態黎

至於做dispute / claims .. 做到既人都唔簡單 一單job 3000/hr 已經比人叫做收得賤價
其實雖則現今PM archi為多
但QS background 都有唔少 但唔知點解QS PM特別惡
可能同判頭拗得多練返黎

project manager 唔係bs做多咩?

考完牌嘅qs路過
定其他?

至於做dispute / claims .. 做到既人都唔簡單 一單job 3000/hr 已經比人叫做收得賤價
但QS background 都有唔少 但唔知點解QS PM特別惡
可能同判頭拗得多練返黎

in general
Archi 最多

我指surveying
考完牌嘅qs路過
定其他?

可能同判頭拗得多練返黎

in general
Archi 最多

我指surveying
點樣得出呢個講法?

聽lecturer,ching講
岩,Surveying 黎講做PM最多應該係BS. 好多時developer PM department 有QS, 但唔代表QS就係做PM野(雖然title 可能都係PM)
其實間間大學1st honor gpa都唔同, 咁hr係點樣睇成績?
世界上唔係first hon 就包生仔
成績好唔代表能力好
高分低能 我都見唔少
我知,但hr見到1st,都screen走2nd up, qs gp邊個對成績要求高啲?
有冇人知Poly surveying 1st hon gpa要幾多?
有冇人知Poly surveying 1st hon gpa要幾多?

poly jai 連上返poly 網都廢尻事?
年年唔同,想知有冇Poly畢業生知, poly網冇寫

係咪去到speed 再轉major好d 😧

我勸你讀好d大入大學報其他科好過
做左工程咁耐 睇住班QS來得最快走得最快 留得但既人唔多 比你做到qs 頂得到三年再返黎講野吧
有無發現最叻果班最後都唔係做qs
點都會轉行

老實講回報低左 自然少人想學

ive 班傻狗低學歷頂爛市,受害既就係city poly asso hd jai, degree jai就唔大影響
Ive 同 city poly asso hd 一樣學歷咋wo

ive 收幾分,poly city 收幾分? 雖然今年city 衰到11分都收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞