測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
聽過有公司開10k
自己in過11k返5.5日
咁就更加前路茫茫
你生不逢時啫

以前我畢業嗰時,D人用"搶人"來形容個市道,基本上有手有腳讀surveying出身就一定有人請,未畢業3月咁上下時間D同學就揾晒工,袋住個offer等考final.

但近幾年喺學會大力吹谷宣傳之下,越來越多人入行,狗屎垃圾都做測量師

個市根本冇咁多job 去養班人,之前去澳門揾食嘅都返晒來,大型基建都近尾聲,來緊測量界只會越做越爛,供多於求,人工唔方高得去邊。

你本科畢業揾份工我諗唔難,但就唔好期望咁高囉

學樓上話濟,拎住個degree 去考紀律部隊可能仲好

我係行業開始收皮果件畢業
工難搵 人工低左
好多普通科人工都去到15 16k
未見過一份好似qs咁撚辛苦既工
ive已經低見12000

city asso 11000 only
8K
聽過有公司開10k
自己in過11k返5.5日

做狗
Main Con/ consultant?
你咪試下扮份測量既工做住先,睇下岩唔岩自己
唔岩先再找其他行業既工。始終讀左四年學位,唔好浪費。
鳩搵就唔係路既
但可以試政府officer,MT,紀錄部隊
應該未踩得咁深而走
到時就會話做左一兩年野考埋牌唔好浪費
越踩越深
咁易考到咩 officer mt 咁難考
大學讀得surveying dse al成績好勁有限
都唔到我地揀 自從入咗呢利degree就註定要chur
利申返 半工讀開 試過日日返學返八半 五點落堂返工返到凌晨 第二日又返八半 六日就返full day
有咩工 半工讀可以比你番學番830至500全日

你5點番到凌晨咪又係8-10個鐘 正常office hour time
師兄們想問問bim呢行有無得諗?
見好似推得幾勁
依家讀緊qs,但機原巧合去bim公司做實習。見識到好多bim呢方面既野,但真係落手做仲未識同真係好難,又見佢地經常性ot。所以想問問。thx
IT公司嚟
contractor qs多數坐site啦
唔會,一個月一兩次左右
OT睇你咩project喎,Civil咪唔駛,有d仲差唔多夠鐘就趕你走添,building實要OT架啦,睇下多定少,housing project咪少d囉,私人project可以O得好勁
想要多啲人工少啲workload就contractor 想做狗學嘢考牌就consultant?
Contractor qs 有咩做
Payment , vo
冇了
Claims both time and quantum. Management of full commercial aspects of sub-contractors. Advise on contract and supplementary agreement. Preparation of final account. Site measurement.
知道大師兄知好多qs apc嘅嘢
main con唔似consultant成日掂contract 但係contract喺apc好似都佔幾大部分 所以做mc去考係咪冇咁着數?
many thanks
唔入行最好
有無bs巴打留個tg傾下 前路茫茫
有無bs巴打留個tg傾下 前路茫茫

https://t.me/catsaregood

mine 真心想問下師兄師姐一d問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞