測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
大把
如金融
你讀緊個課程剩係可以選qs?
唔係呀,普通八大surveying degree
Final year 但仲諗緊未來方向
轉行喇 大把選擇
咁就更加前路茫茫
師兄岩聽 轉行啦
唔好再入黎qs
你生不逢時啫

以前我畢業嗰時,D人用"搶人"來形容個市道,基本上有手有腳讀surveying出身就一定有人請,未畢業3月咁上下時間D同學就揾晒工,袋住個offer等考final.

但近幾年喺學會大力吹谷宣傳之下,越來越多人入行,狗屎垃圾都做測量師

個市根本冇咁多job 去養班人,之前去澳門揾食嘅都返晒來,大型基建都近尾聲,來緊測量界只會越做越爛,供多於求,人工唔方高得去邊。

你本科畢業揾份工我諗唔難,但就唔好期望咁高囉

學樓上話濟,拎住個degree 去考紀律部隊可能仲好

我係行業開始收皮果件畢業
工難搵 人工低左
好多普通科人工都去到15 16k
未見過一份好似qs咁撚辛苦既工
你地畢業都唔好黎做qs la
咁gp bs qs 你鐘意乜?
i大收太多人 有高汁 不過更多係勁低汁
夾過都知 可一不可再
嚟緊呢屆應該仲難搵工
特別係asso hd果堆
咁就更加前路茫茫
你生不逢時啫

以前我畢業嗰時,D人用"搶人"來形容個市道,基本上有手有腳讀surveying出身就一定有人請,未畢業3月咁上下時間D同學就揾晒工,袋住個offer等考final.

但近幾年喺學會大力吹谷宣傳之下,越來越多人入行,狗屎垃圾都做測量師

個市根本冇咁多job 去養班人,之前去澳門揾食嘅都返晒來,大型基建都近尾聲,來緊測量界只會越做越爛,供多於求,人工唔方高得去邊。

你本科畢業揾份工我諗唔難,但就唔好期望咁高囉

學樓上話濟,拎住個degree 去考紀律部隊可能仲好

我係行業開始收皮果件畢業
工難搵 人工低左
好多普通科人工都去到15 16k
未見過一份好似qs咁撚辛苦既工
ive已經低見12000

city asso 11000 only
多數話chur 下唔緊要既人 都未真正chur 過
當你星期六日都番工 連陪老母飲茶都無時間
當你去旅行都收到奪命call
當你打算陪條女出街都無時間
當你ot 到3點 仲有好q 多未做

你自己諗下係咪真係chur 都無所謂
sad but true
根本計返時薪就仲低過最低工資
無咩特別話鍾意邊個呀,始終接觸得唔多
認真講, final yr 要有d 方向俾自己....

讀左surveying degree 唔做返好似有d浪費.... 好多人話qs 差,咁你可以試下睇下bs gp o岩唔o岩你...

Gp 前景唔差,但目標係一定要考到牌先...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞