測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
學術研究, 今日見到張reinforcement 則王,
但寫個T.A.L 係下面咁既

咁點知 知用邊隻?

之前d project 都係下面咁樣

應該係high yield steel bar 同 mild steel round bar 的分別?

fy 250N/mm2 = mild steel bars (denoted by R or M)
fy 460N/mm2 = high tensile steel bars (denoted by T or Y)

題外話, 改左COP好耐喇喎, 依家Y鐵全部都Grade 500B, 洗唔洗叫RSE睇睇
定係你做緊d好耐之前嘅project嘅vo

又題外話, 第二張圖TAL同CLL同一樣長度我都係第一次見
或者你可以睇返則王跟邊份COP for Structural Use of Concrete (如果係2013 你可以睇table 8.4 同 clause 8.7.3)
依家有d structural engineer直頭懶到連表都費事打, 直接叫你睇COP
利申: 今日先搵完

Thanks 巴打
上面果幅 係幾年前上手留返落離d 屎

下面果張係 ASD 個網搵離做ref 的. 之前有單AEXXX 做SE 既都好似 係咁

題外話, TAL 定CLL 張鐵圖會 show埋出離既?

利申: 之前做開fitting out, 而家要做埋 New building, d rebar measurement 真係唔係好識.. (以前讀書果d 都唔 記得晒 )

唔show deem as TAL/TLL, 因為compression lap RSE會mark邊d位係
以前讀書有教度鐵咁好?
我都係起consultant慢慢學睇鐵則先識

有engine底轉去civil/structural好過做surveyor啦

我未做過呢行
咩都唔識
未來qs hd畢業
已經決定做bim
係否不智

有engine底轉去civil/structural好過做surveyor啦

我未做過呢行
咩都唔識

咁點解要入行
又唔係特別好做

我未做過呢行
咩都唔識

咁點解要入行
又唔係特別好做

人工可以升得高

我未做過呢行
咩都唔識

咁點解要入行
又唔係特別好做

人工可以升得高

邊到聽番黎你覺得高?

我未做過呢行
咩都唔識

咁點解要入行
又唔係特別好做

人工可以升得高

邊到聽番黎你覺得高?

巴打可以講下起薪幾多 同埋做夠3年又可以上到幾多

我未做過呢行
咩都唔識

咁點解要入行
又唔係特別好做

人工可以升得高

邊到聽番黎你覺得高?

公廁行業。連你唔係讀qs,都可以做既行業,人人都可以做既行業,你覺得有幾多?
同埋你聽人地講人工唔錯,咁你聽返黎既人工係幾多?

我fd話有張degree可以叫到15-6k
過2年應該上到20k
有冇人知asd/housing 既so(quantity)
好唔好做同難唔難入?
今年asd好似冇開到請人

好唔好做唔智, 不過一定難入
政府工一定大把人爭, 佢開位我都apply啦

我未做過呢行
咩都唔識

咁點解要入行
又唔係特別好做

人工可以升得高

邊到聽番黎你覺得高?

自己google啦 點解想轉都up唔出

我未做過呢行
咩都唔識

咁點解要入行
又唔係特別好做

人工可以升得高

邊到聽番黎你覺得高?

公廁行業。連你唔係讀qs,都可以做既行業,人人都可以做既行業,你覺得有幾多?

過2年應該上到20k

係相關degree? 有都唔出奇
2年經驗係可以叫20k, 不過都要睇際遇同你個人醒唔醒
好唔好做同難唔難入?

好唔好做同難唔難入?

點解你會覺得係蝕左, 你有牌就話遮
degree而家真係唔值錢
利申: 未有degree
好唔好做同難唔難入?

因為佢入職條件係唔洗大學學歷
好唔好做同難唔難入?

因為佢入職條件係唔洗大學學歷

考牌都唔駛相關學歷啦
你會唔會覺得有相關學歷考牌係蝕左?

咁點解要入行
又唔係特別好做

人工可以升得高

邊到聽番黎你覺得高?

過2年應該上到20k

機械可以?
如果唔算醒條路又會點

邊到聽番黎你覺得高?

過2年應該上到20k

機械可以?
如果唔算醒條路又會點

Mech就去做bse啦
大把bse讀mech。
不過你讀得mech,冇同學做bse咩

所以想問下bse條路點

機械同結構係兩回事黎

過2年應該上到20k

機械可以?
如果唔算醒條路又會點

Mech就去做bse啦
大把bse讀mech。

所以想問下bse條路點

bse 同 bs 唔一樣啵

過2年應該上到20k

機械可以?
如果唔算醒條路又會點

Mech就去做bse啦
大把bse讀mech。

所以想問下bse條路點

巴打可唔可以講下2者分別

過2年應該上到20k

機械可以?
如果唔算醒條路又會點

Mech就去做bse啦
大把bse讀mech。

所以想問下bse條路點

巴打可唔可以講下2者分別

google la diu
同埋係咪真係做過野架 應該大把同學撈bse啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞