測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
點解Construction Contract就有VO同EOT,但consultancy agreement就乜撚都無?

點解你會覺得一定無

則師遲出圖,但client要幾時出tender,結果乜撚deadline都無郁過,咁叫有eot?
各位有咩辦法可以改善做assessment質素
Project surveyor 得rics都做得,es 就一定要有Hkis
遲出圖咪addendum先改番
讀緊gp
想問下如果想做tenant mix呀,整商場portfolio果啲可以去邊間
同埋如果唔想做value係咪一定得返agent跑數
筆試果到係麻煩既,可能係咁

所以面試果到冇咁手緊
之前識人係JLL到做類似既野

建議你都係入lands做G仔或者四大行既trainee先

你新入行點都會學左VALUE打個底先
唔做去做 等陣出唔返黎
遲咗出 Tender 或者因為自己睇漏嘢搞到要出 Addendum,會唔會主動扣 fee ?
有邊間唔係鬼
Developer leasing team... mall 姐咁
賠咪賠 consultancy fee又唔係入我袋
我份contract又無賠償機制
遲左出tender咪返標之後食返tender analysis段期...
睇漏野要出addendum睇業主想點啦,唔想影響返標個期就post tender addendum/經tq出返... 有野睇漏都要出聲搞返掂業主多數比
(以上適用於私人job)
我同十幾個同事份 bonus 就真係比呀頭揸住生殺大權
JLL video interview問咩?唔知點準備
我仲以為C+5
JLL問埋啲奇怪問題,有冇巴打成功入過?
因為做consultant 仲命賤過 contractor 囉
d consultant賤價搶job
乜差嘢都包晒
老細: 你做唔晒呀?咪ot 留低做囉
Remember you are a professional. Your task is to get the job done in the specified time.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞