測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
CABE我唔要好過
睇黎真係冇ENGINEERING COUNCIL既學會有BUILDING既DISCIPLINE
指點啲咩先?你唔係expect個社會會有人無條件將自己做野咁多年累積既社會經驗打晒出黎同你分享下嘛

唔夠膽話指點,但出黎做野,最起碼要學識點樣問問題。要sensible
謝偉全又出黎選,唔通個位又要比返建制
有無bs巴打留個tg傾下 前路茫茫

https://t.me/catsaregood

mine 真心想問下師兄師姐一d問題

連登有愛
有咩唔可以係度問,有唔少BS 連TG係咩都唔知

學生哥year2 求指點
指點啲咩先?你唔係expect個社會會有人無條件將自己做野咁多年累積既社會經驗打晒出黎同你分享下嘛

唔夠膽話指點,但出黎做野,最起碼要學識點樣問問題。要sensible

阿sir 想請教下轉行做contractor 會唔會好唔穩定 分分鐘中年失業被人炒
同埋contractor 又分new build,mains,A&a
好迷茫...
做業主,consultant 都會比人炒。見唔少pm係成team比人剁

contractor 我又唔見特別唔穩定,除非無job啦,但我見都唔難轉工
degree fg aqs 宜家係咩價?如果要填expected salary大家會點填?

on9肯定無
年年都有成30% passing rate. 咁都低
Both are incorrect. We discuss the performance and consider whether the knowledge displayed by the candidate during the interview is worthwhile to be a surveyor and decide accordingly.
You cannot apply, this is strictly invitational by the institute.

https://t.me/catsaregood

mine 真心想問下師兄師姐一d問題

連登有愛

阿sir 想請教下轉行做contractor 會唔會好唔穩定 分分鐘中年失業被人炒
同埋contractor 又分new build,mains,A&a
好迷茫...
做業主,consultant 都會比人炒。見唔少pm係成team比人剁

contractor 我又唔見特別唔穩定,除非無job啦,但我見都唔難轉工

感謝smart sir,
有追個post 見你建議跟興趣揀做邊範
Contractor 好似興趣大d 因為起碼起野感覺無咁悶,但係驚付出收穫唔成正比
又見qs /bs 人工加得快 prospect 好似好d

唔係怕辛苦,只係想了解多d 唔同stream既模式,揀個適合自己既
Contractor 要識埋堆,收獲自然同付出不成正比,因為收獲>>>>>付出 (唔係講緊contractor QS)
5月Pratical Task for retaker是咪真?
bs

好迷茫...

Contractor 好似興趣大d 因為起碼起野感覺無咁悶,但係驚付出收穫唔成正比

唔係怕辛苦,只係想了解多d 唔同stream既模式,揀個適合自己既
Contractor 要識埋堆,收獲自然同付出不成正比,因為收獲>>>>>付出 (唔係講緊contractor QS)

New build, A&a/fit out 新仔做邊範會較好
如果你瓣瓣都未做過,你想點斷定邊瓣較好?
人工?

好迷茫...

New build, A&a/fit out 新仔做邊範會較好
如果你瓣瓣都未做過,你想點斷定邊瓣較好?
人工?

長遠發展 (新樓係咪無盤即炒?)
可以升到咩荀位
Surv. 有政府prof. Grade
想知contractor 除左做老細 可以去到幾高
埋堆要求高唔高
你呢啲問題我睇唔出new build/a&a/fitout 有咩分別。 contractor 你條team無job 接job 自然要cut 人,但我睇到既大contractor 都係靠自然流失為主既。你可以講A&A/fitout 因為大有大做細有細做,容易啲接到新job, 貨如輪轉。

可以升到咩荀位去到幾高真係唔想答,幾高既位都有人去到,你依家入行唔應該睇呢啲,而係應該睇你能力興趣性格,係邊瓣有更大發揮既機會(即係你所講既上位),至於上到幾高,好多時有其他更大既因素影響,預計唔到嫁。唔通我同你講做GP可以做到特首而你又on99入行咩

埋堆要求高唔高就....唔識答
就快有公佈
係都幾好
一黎夠人手分配helper同學會assessor
二黎未夠酲既可以多一次機會儲經驗
btw Smart巴
乾收就做夠兩年 想走 盤算緊出路
明白 因為唔知點排興趣 錢途 工作環境etc.
好多時都跟風揀 話說今年揀bs 同學多過qs
我了解無興趣係好難做得出色
我迷茫地方係 會唔會有時係一行升左 錢途都同其他行業差一大截
極端少少e.g. 做餐廳升做店長可能都講緊2-3皮左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞