測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
請教QS一個問題

BQ一面有個item A Qty係100M2

TA有份 Omission and Addition Bill有item A
item A omission Qty. 寫(100M2), 而Addition Qty.寫200M2

咁即係咩意思

The quantity of item A is amended to 200m2

唔該晒

你地由100改到200, 係會減100再加200, 唔係直接加100

this would allow the tenderer to consider to re rate this item due to the change in quantities. the increment (or reduction) altered the basis of price in original tender. a common pratice in the industry. good question.

welcome to discuss.

睇心情啦
請假日子唔穩定可信性高D

請SL 去旅行
就黎考HKIS oral o既GP 加油喇....

睇心情啦
請假日子唔穩定可信性高D

請SL 去旅行

一個月請一日算唔算過份
想問下 做bs 唔打算考牌係咪應該轉行
果d咩轉制master抵唔抵讀

例如?

成日係Google都見到果d廣告
但咩名就唔記得了

Ucem啊。qs master唔會教基本野,例如measurement, technology

ucem bs master 感覺好似好廢咁
其實對考牌有無用??

https://www.ucem.ac.uk/study-with-ucem/postgraduate/

MSc conversion programmes
Our accredited MSc conversion programmes are particularly suitable for those who wish to qualify in the property and construction professions, but have a degree from a different discipline (non-cognate).

辣殺課程比辣殺仔讀

BS無牌慘過食屎,人工至少差一倍,你參考下bd入面so 同bs差幾遠
GP 報到

BS無牌慘過食屎,人工至少差一倍,你參考下bd入面so 同bs差幾遠

咁無牌 人工係咪真係好低?

其實BS考牌除左做G仔有全面D Training 出面好難考

其實BS考牌除左做G仔有全面D Training 出面好難考

無知一問 g仔係咪政府

所以先問 整係做死一世檢樓 係咪應該早d轉行

政府邊有得咁比 engine 同TO個point 咪又係standard

但so max pt. 有4萬心足已
好彩上到sso又多皮幾洗唔算差吧
其實bs唔考牌 轉去做contractor pc見識下仲好啦
其實bs唔考牌 轉去做contractor pc見識下仲好啦

何出此言

見有部份pc只須要中5畢業

見有部份pc只須要中5畢業

咁唔考牌做pc好過做無牌bs la
始終經驗仲豐富過bs(係run project 上)

要跳十幾年, 做工程十幾年exp唔止既
同埋sso唔係多好多, 又要管多幾條友

要跳十幾年, 做工程十幾年exp唔止既
同埋sso唔係多好多, 又要管多幾條友

入唔到bd 係私人公司係咪聽收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞