測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
乜L記真係咁差咩?咁w字頭果間又點?
L記感覺上請人請得好濫,有空缺而又有人apply就多數請
聽聞對面海R字頭請人嚴謹好多
考唔到牌既bs 宜家做緊咩
想穩定咪做政府so
想搵錢咪做contractor
做consultant/業主side無牌都去到4X-5XK 既,不過時間耐d
想穩定咪做政府so
做consultant/業主side無牌都去到4X-5XK 既,不過時間耐d

無牌都有40k
無牌點去到4X K呀
政府SO個人工都夠洗
大把
想請教下, 我其實非相關DEGREE畢業 (BBA Degree), 誤打誤撞都入左sub仔做QS
都叫做有幾年經驗
但我自己想更進一步, 想問下如果我想考牌係咪應該先搵間main con 搵人寫簿?

定去讀UCEM 的 msc 先?? (其實讀左有冇大幫助?)

Email 去HKIS 又冇回覆
點解我有牌都咁低人工
想穩定咪做政府so

無牌都有40k
點解我有牌都咁低人工

巴打 介唔介意講下做左幾耐同幾多人工
有冇巴打比D意見, 我check過非相關degree都可以考HKIS,但係咪一定要搵人開logbbook
先考到?
另外如果想補番個degree我見有UCEM 同CPE, 問過UCEM佢話我有degree 叫我直接
讀master ...... 但我知佢無堂上,都唔知咁讀考唔考到, 有冇巴打知 UCEM同 CPE認受
性如何?
想趁份工都仲可以準時收工的時候去增值下自己, 起碼唔洗touchwood 第時間公司執左
都冇工開 , 感謝巴打們
請教下邊度無牌bs會有4x - 5x k?
Fresh grad qs如果除左最top果兩間,入其他consultant對考牌有冇咁大幫助?
想穩定咪做政府so
請教下邊度無牌bs會有4x - 5x k?

同問asso bs 做3-4年可以去到幾多
咪講左consultant 或者業主side. 當然你要跳一兩次槽加無牌都要升到職,唔通ABS 做足10年會有40k咩
根據HKIS份QSD APC Rules and Guides (自己上HKIS download), other graduate degree (Category C) 係可以報apc, 你有幾年相關經驗我諗唔洗讀多個master / undergraduate 都可以報, 佢份野寫 Prior to admission to HKIS as Probationer 要 minimum 12-month full time engagement in quantity surveying services

報考APC一定要搵一個最少係MHKIS+5年嘅人做你嘅supervisor同counsellor, 姐係幫你開簿同簽簿

然後成功申請交埋會費同考試費就過多1年考part 1, 再過多兩年考part 2, pass哂過埋個professional interview就正式係MHKIS

條路大約係咁, 你睇下你間sub仔有冇人幫你簽到簿啦, 有啲sub仔嘅老細其實都係有牌QS黎

至於讀書, 我個人唔prefer有degree去再讀多個degree, UCEM master個名感覺好過CPE, 成日聽CPE係學店, 雖然UCEM應該唔差得遠, 但根據以前舊同事講UCEM master啲subject都幾難

我自己就CEM undergrad (嗰陣仲未改名, 仲係University of Reading出cert )
之前考牌行Category A (cognate degree)
今年qsd apc Part 2 好似低passing rate
多謝巴打回得咁詳細,我之所以點解考慮讀degree
而唔係master,係因為無讀書都好耐,加上本身又唔係工程底,只係做過sub 驚handle唔黎。另外我都有睇過HKIS 個邊,都知報得,但真係差個人開簿,所以先諗住讀完轉工,感覺機會大D,如果唔係好難轉去MC。唉依家2頭唔到岸咁,BTW都真係多謝你答我
我見好多人pass ge
same,識既好多人pass..
有冇bs狗講下自己平均收工時間

利申:準時收工搏炒
今年qsd apc Part 2 好似低passing rate
我見好多人pass ge
same,識既好多人pass..

Part 1 passing rate 低就真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞