測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
咩叫2大 笑死人咩
3間搵工差唔多姐
Hku叫做易搵d suv以外或政府工啦
poly聽講百幾人grad 咩stream都唔方易搵工啦
city就先真正有教qs野
poly真係做爛市,本科加BD加埋差唔多成百人
yes, 不過city都係做爛市

依家連ou都有surveying hd 讀,其實hkis 真係好L仆街

果個唔認可的
不過老實行行都係咁 而家n展咪又係開到成行成市
我做得耐工程 不太受影響 苦既只會係日後既學生

engine 可以返大陸做ma, bs 返毛毛meh
3間搵工差唔多姐

依家連ou都有surveying hd 讀,其實hkis 真係好L仆街

果個唔認可的

而家好多國家都plan緊投資/改善基建 唔介意去果d做都未嘗唔係出路
澳洲好多都plan緊 不過bs就擇洗d 始終到到例都不一樣

係咪去到speed 再轉major好d 😧
咩叫2大 笑死人咩
3間搵工差唔多姐

果個唔認可的

ou再搏thei,speed lor,反正有豬仔低pay,老細就請ga la
講講下無論係gp bs定qs都係死
surveying本身就係個伏

果個唔認可的

而家好多國家都plan緊投資/改善基建 唔介意去果d做都未嘗唔係出路

我勸你讀好d大入大學報其他科好過
做左工程咁耐 睇住班QS來得最快走得最快 留得但既人唔多 比你做到qs 頂得到三年再返黎講野吧

有諗住再報nursing hd ,入唔返u 都有en 做 btw nursing hd係咪難升番上u?
有無發現最叻果班最後都唔係做qs
點都會轉行
可以轉咩行
project management

果個唔認可的

我勸你讀好d大入大學報其他科好過
做左工程咁耐 睇住班QS來得最快走得最快 留得但既人唔多 比你做到qs 頂得到三年再返黎講野吧

有諗住再報nursing hd ,入唔返u 都有en 做 btw nursing hd係咪難升番上u?
點知你...中文科有冇讀過敬業與樂業。。
有既自己諗吓曾文正講過咩說話

ching 你做緊工程?見你開nursing post 以為你有研究tim haha
竟然返大陸做都係個賣點,我反而覺我做Surveyor/BS 做local market 都仲頂到先係個優點
伏唔伏見仁見智啦
搵兩餐都唔錯既,但唔係外界吹奏既筍工囉
3間搵工差唔多姐

果個唔認可的

竟然返大陸做都係個賣點,我反而覺我做Surveyor/BS 做local market 都仲頂到先係個優點

依家大陸人工福利都唔算差,如果唔係伏左入黎我都想轉讀engine 😂
想問下咁多位前輩
如果揀stream揀qs
cgpa/wgpa先得果2.5左右 會唔會令到搵工收皮咁濟?
year3 揀左qs了
咁既情況咁多位知唔知係咪無希望?
純粹想知係咪得番政府工一條路(入境呀果類)
唔該晒
老實講回報低左 自然少人想學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞