測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
咩係vs google 唔到 好迷茫 最初驚搵唔到工 搵到又驚 上唔到
GP 最緊要考牌,最好係hkis.... 考到做多兩年就考政府...ES / VS .... 暫時睇政府應該仲不斷要人....

剛剛housing ES 出post, 一定多人爭...

私人行各consultants 其實都會請人.... developer 就好似靜d.....半公營如mtr, link 亦會請人....

睇你想做乜
Vs 即差餉署測量師 ,es 即地政總署測量師
thanks 開簿其實應該揀多野做樣樣都做下 人工低既細公司開 定大公司做細野
依家每日都估樓價 做報告 聽日仲要自己去影相其實岩唔岩開簿
你做Mortgage?
多數係 銀行信貸果啲比樓我地估 report 就收樓同上庭用 係咪應該quit
其實又唔駛quit, 成日做到val 算好.....有d做leasing 都去考牌啦....不過有機會可以睇下公司有無得做下site valuation... 會有d幫助....
姐係gp 要上位要搵site 做 ?剩係做property valuation 無乜幫助?
原因係考牌多數會問site valuation 野多....包括planning, 點砌hypothetical development, 做過會熟d...

但本身做property valuation 本身又唔係有問題...最緊要覺得o岩自己......
做property valuation 為主 site valuation 真係應該無乜機會。。es 定vs 多機會接觸site value 多啲 好想開簿考牌 但驚開廢簿寫廢野考唔到牌
anyway 唔該哂巴打 問公司啲人又太odd 好似比人知我想走咁 問同學又無人識答 lecturer 又無聯絡
咁你要知多基本野啦喎.....ES 係地政, 咁地政做乜? VS係估差餉, 差餉又係乜? 咁當然ES 接觸site value 多啲啦.......
Es 同vs 都係要有牌先考得
推到post6
你呢度同TG都問咗唔少問題啦

其實都係 感謝各位巴打
有唔少巴打真係比我煩左好耐 唔好意思
可能我之前可以整合下我收到既建議 再post返出黎

主要想之後既人有post追下
至少d學生哥睇post一定學好多 但要麻煩各位師兄proofread下了
點解Construction Contract就有VO同EOT,但consultancy agreement就乜撚都無?
開簿寫咩assessor9成係唔會睇的,
總之你fullfill到佢training hour既要求就可以考試
想學site val可以借人地d report睇下,或者上網搵court case睇下人地點砌個development

近年gp既apc係容易考左既
你份野冇錯同埋考試答野make sense就pass到
如果揀左bs/qs但畢業個陣去in gp jobs有冇機
點解你會覺得一定無
留意返如果係hkis 係有筆試,4份卷都算麻煩.....過左先再考oral.... 整體黎講唔算易左....

考rics 得oral 當然易d, 但政府未必睇rics....
講起考CHARTERSHIP, 之前係唔係有人提過ICES?
我如果CIOB 搞得掂,之後可能做烈士試下考

ching 禁快放棄 😢 你叫師弟我點算好
反而我想知邊間乾收銀做得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞