測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
SAFETY SUPERVISOR張CERT真係咩人都讀得WO?
即係咩degree先?
Construction related 定係business /其他?
不過你有surveying asso 應該唔難搵工
On 27 to 28 September 2004, 497 candidates attempted the Practice Problem of the
QSD. The papers were each moderated by three assessors and 56 candidates (11.3%)
passed. Professional interview for 56 candidates were conducted and 47 (84%) were
found satisfactory.

舊時有D年份真係可以得返1x%
嗰時仲要係真係surv. degree 先考得,真係爭餐死

而家年年都3x%,passing rate, 咁多考生之中,其實好水份,應該有1~2成係轉行過來。

喺測量界個專業試個試場度,分分鍾坐你隔離條友喺讀BBA出身,後面條友係material engeering出身
由第一個post開始追都未見過師兄 見師兄好似好有經驗 介唔介意講下做緊咩
好啊 我想讀嚟留返拜山用啊 咁可以點做啊? 點解唔可以由低讀起一定要睇死人? 我可能最後都係loser 堅持唔到而放棄 357年時間唔係問題 只係想問第一步可以點做 應該讀書(high dip)定就咁白紙去見低級職位 我就係唔熟識呢行先問 如果有咩得罪地方多多包涵
呢位巴/絲打,介唔介意透露下你今年幾歲?我覺得都會影響到你既決定
二十中 我知道自己起步可能遲 未必考到牌 但希望讀返個叫做「專業」少少嘅嘢 當然你地條路一定比我地外行人想像中難好多 亦好易失敗 但我覺得與其自己怨自己一世讀文商科無用 點解唔試吓另一條路 就算失敗咗 我最多做返文員仔過一世 但我起碼試過 我知道你地專業所以就探吓口風 都係果句 如果有咩得罪當我經驗淺唔識世界 還請多多包涵

假如有surveying asso,之後先再有個non related top up degree , 仲入唔入得番bs?
即係咩degree先?
Construction related 定係business /其他?
不過你有surveying asso 應該唔難搵工

依家讀緊asso,已經有speed offer,但假如有ugc 其他19degree 都想accept,始終想有ulife, 係想問下假如19degree grad 完先入bs 有無人請,畢竟放低左asso bs 知識成2-4年
想轉行做nursing
25歲先讀,讀完當你好命搵到正常工做aqs, 同年的本科生大多已坐正做qs 帶新手,你接唔接受到比個年紀細過你的點你做野,有d唔好老脾 識做野唔識教人的做你senior, 你真係咩尊嚴都冇仲要帶埋老母返工,試用期未過比人玩走
charter完叫做Professional都唔夠人地fg岩岩上手既nurse人工高
其實係頹頹地, 工作上辛苦係唔同形式咁解
你講我入去睇下咪呢種情況
可能fg仲柒柒下要人教要人帶, 但人工可以高過有牌archi engine survey
nurse雖然係厭惡性行業,但叫做幫到人,

反而做QS真係冇乜job satisfactory

無奈而家洗濕咗個頭
*job satisfaction
鬼叫以前唔努力讀書入神科做真專業人士
推到post6
新post第一頁
加d野比外行人睇啦
推到post6
新post第一頁
加d野比外行人睇啦

一句搞掂

外行人請上一頁
Correct, they will invite if you attained the seniority.
Not fun at all, a lot of responsibility.
你呢度同TG都問咗唔少問題啦
有無gp 可以分享下 career path 入左行做valuer 唔知自己想點
考vs 應該係最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞