測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
L 記真係勁on9
當全世界諗緊有冇花紅

條蕃茄話少9 手足 走火警 唔行樓梯 塔lift 真係吹漲

大佬呀 你條route行足37/38層呀
跟你條route 走火警唔燒撚死 都重傷半死

鬼佬日日開p

真係轉過r 記算 渣打左人工同r記差成4千 5千 真係做一個月蝕一個月

聽講L記同R記有簽合同,唔會請啱啱辭職嘅員工。 係咪真?

Qs地底泥 去邊到都係咁

不如講返A記 好亂

沙田都好似有間A記喎

唔識 連登不嬲剩係講大firm

真係轉過r 記算 渣打左人工同r記差成4千 5千 真係做一個月蝕一個月

聽講L記同R記有簽合同,唔會請啱啱辭職嘅員工。 係咪真?

Qs地底泥 去邊到都係咁

不如講返A記 好亂

沙田都好似有間A記喎

唔識 連登不嬲剩係講大firm

講緊Aecom啊,全球最大

少聽呢間qs 有冇師兄講下 training人工待遇等等
宜家BS 係咪多數請人都係做ASD inspection,想搵下A&A,run project都好似冇乜
宜家BS 係咪多數請人都係做ASD inspection,想搵下A&A,run project都好似冇乜

唔係
RVD請好多

唔係

smart哥,我見親都係做report
2. X + TAL
Technically speaking, depends on 你跟邊個bending schedule,
BS4466就用code 37, 應該係 X + TAL - 1/2r - d
BS8666就用code 11, 應該係 X + TAL - 0.5r - d

r同d可以睇返兩份BS個definition代表緊咩figure, 同你個bar diameter有關

如果你直接用scale rule度Y同Z會唔準, TAL係跟bar diameter同concrete grade而變, 而structural engineer d typical details好多時都係NTS

所以鐵則大部份時間下都唔洗用scale rule度

rebar measurement template 應該好多consultant firm都會有
有無人知今年QS 考part 2, 幾時知結果?
聽聞挖親都係有牌既
AE應該好多謝L記幫手TRAIN人
日本麥當勞起死回生 社長:因幫員工加薪
https://lihkg.com/thread/509213/page/1
咁岩睇到上面呢個POST, 真係諷刺
好多係L記做既同學都走哂咁濟
睇黎L記既QS們轉去日本M記做仲好
正常既, 挖得人就要升職又加薪
我舊年(即係今年 )係1月9號知結果

1月21日final interview

你預出年一月頭左右會知啦
唔洗, 同個shape code計法都係冇分別
A打TAL, B打你X個長度就OK
shape code只係用黎判斷你條鐵轉幾多個彎
對於度數黎講唔洗一定要跟足條鐵個樣入exactly嗰個figure, 但對於地盤開鐵嘅師傅黎講就唔得
簡單啲黎講度數你睇返你條鐵轉幾多次, 再配返相應嘅shape code, 然後分返開打入ABCDEF呢幾個column度就ok
當然啦, 度數最好consist同埋唔好亂打啦, 如果唔係你senior會睇到火都黎

至於圖2, 我意思係如果detail有dimensions就跟dimensions
通常detail都會有標dimensions, 但當然唔排除有例外
冇就點都要拍尺落framing plan度架啦

圖2A嗰度5T25係伸到去C3X(睇唔到係咩, 似36?) 嘅右手邊, 而有多一條25 dia. 鐵係起C3X開始
所以嗰個位會標6T25

圖2B你條咪想問slab撞落beam位係咪跟TAL?
你嗰張應該係slab schedule出o既typical details, 要睇返則王嘅typical slab details先知
而你寫嗰條TM嘅式係啱嘅

btw, 唔識點解唔問senior要走上黎連登問 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞