測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
有冇人有去今日關於land supply嘅免費cpd

我有去......
想問下如果想學下d basic而piratical measurement有咩途徑?學校教到到喉唔到肺,等你地知有SMM4衣樣野就當教左measurement
MHKIS留名
想問下如果想學下d basic而piratical measurement有咩途徑?學校教到到喉唔到肺,等你地知有SMM4衣樣野就當教左measurement

返下part time / intern ....
MHKIS留名

咩division ?
MHKIS留名

咩division ?

BS
MHKIS留名

咩division ?

BS

請教ching其實有牌後有咩出路,係咪得bd asd 同housing 做bs / ms 先叫ok?
留名.
Archit HD出身 做咗年幾則樓
想問各位師兄 等條路應該可以點行
好迷惘 對哩行好似仲唔係好熟識咁
留名.

Architects 同surveying 雖然都係同起樓有關,但工作性質同概念都好唔同....2樣野黎架bor....

建議可以搵下cityu同ive measurement note學下基本measurement rule

請教ching其實有牌後有咩出路,係咪得bd asd 同housing 做bs / ms 先叫ok?

我考完牌無轉工
自己唔鍾意政府工, 暫時唔會考慮HA同BD
留名.

Architects 同surveying 雖然都係同起樓有關,但工作性質同概念都好唔同....2樣野黎架bor....

其實bs接A&A job做就差不多係半個室內architect ??
留名.

我見大多數讀archit出黎
一係就繼續行archit 一係就轉去bs咁
Bs唔係都係讀building regulation個啲咩?
其實係咪多數都係哩兩條路?

利申:今年都有幫手做helper考surveying
留名.

我見大多數讀archit出黎
一係就繼續行archit 一係就轉去bs咁
Bs唔係都係讀building regulation個啲咩?
其實係咪多數都係哩兩條路?

利申:今年都有幫手做helper考surveying

archi.咁勁揪咁大枝野做咩都得啦
請教QS一個問題

BQ一面有個item A Qty係100M2

TA有份 Omission and Addition Bill有item A
item A omission Qty. 寫(100M2), 而Addition Qty.寫200M2

咁即係咩意思
請教QS一個問題

TA有份 Omission and Addition Bill有item A
item A omission Qty. 寫(100M2), 而Addition Qty.寫200M2

咁即係咩意思

BQ description有冇改到? 定係exactly the same wording?
請教QS一個問題

咁即係咩意思

The quantity of item A is amended to 200m2
請教QS一個問題

咁即係咩意思

BQ description有冇改到? 定係exactly the same wording?

原來佢BQ mark低左佢原本個BQ item no. 完全一樣
請教QS一個問題

咁即係咩意思

The quantity of item A is amended to 200m2

唔該晒
請教QS一個問題

咁即係咩意思

唔該晒

你地由100改到200, 係會減100再加200, 唔係直接加100
果d咩轉制master抵唔抵讀

例如?

成日係Google都見到果d廣告
但咩名就唔記得了

Ucem啊。qs master唔會教基本野,例如measurement, technology

ucem bs master 感覺好似好廢咁
其實對考牌有無用??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞