測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
bs識成個新project既野咩
同埋hkie accredit應該無hkis咁易?
喺,以我所知interview 個passing rate 都會較上年低。

不過幾低都喺一車車人入去再考過架啦
仲以為卷低,面試會高
bs technical根底夠考hkie咩?
想問下 QS前路如何 好唔好景? 想長遠發展 而家有做緊相關工作但未學足哂...

利申 : 讀緊Vtc pt hd surveying
agree and no assessor is expecting you to get everything 100% correct, just keep your answer reasonable.
CIOB都叫正常可以考到
HKIE(Building)要design temp works要計數
正常BS/QS邊識計
而且我未聽過surveying degree可以考HKIE
有無bs巴打留個tg傾下 前路茫茫

https://t.me/catsaregood

mine 真心想問下師兄師姐一d問題

連登有愛
有咩唔可以係度問,有唔少BS 連TG係咩都唔知

學生哥year2 求指點
The rate for every year is quite low. Not just this year.
上年好似特別高
degree fg aqs 宜家係咩價?如果要填expected salary大家會點填?
請問interview係拉curve定係absolute grading
今年grad 諗住讀hku QS master 轉行 有冇人讀過可以分享下

本人science 底
想做APC assessor可以點?

我唔知邊度apply同有咩要求。

屌,當年我Asso BS FG得$8k。
呢度嘅標準答案係 唔好入行🤣
收都唔一定收 前境又唔係好 打把其他選擇
見到有人提CIOB 同 HKIE (BUILDING),想搭嗲問下
英國有冇BUILDING 既CHARTER ENG 考(有冇學會收BUILDING ENGINEER) 定其實得HKIE?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞