測量(GP,BS,QS)討論區5

1001 回覆
9 Like 5 Dislike
聽公司老板同2個大粒講係好悶唔好做
你應該咁諗,你係值既幫公司搵到錢既,呢間公司比唔起你心目中個價都有大把公司爭住請你

而唔係驚呢樣驚個樣,你咁只係對自己無信心
即係到時到候HKIS會send電郵叫我做?

有時覺得而家d人返工心態好有問題
成日諗咩好做 要去到咩位 點知真係落場野都未做掂係到諗上位 搵大錢

大長唔QUOTE曬。

其實做邊行都好,EVEN果行前景幾好都好啦,每個人入行後都會有自己際遇,同會受自己性格決定命運,唔通我撈得掂你將我條ROUTE COPY AND PASTE就成功咩。
純粹想試下揸住生殺大權嘅感覺。
請問各位如果有一個文商科degree 然後想在公餘讀part-time 測量(gp/qs) 係咪只可以由high dip 讀起?
依個時勢唔建議特登讀書入行
怕你用晒錢讀書後搵唔到工
又或者搵到份工 但同你幻想的差天共地
到時跳樓都唔掂
心理夠變態
用做assessor既潛質
已經有心理準備 只係想多一個技能傍身
就算自己做緊果行唔掂都可以試吓轉field(當然唔一定得啦)
如果你唔係有興趣唔係enjoy做construction 純粹為咗個所謂技能(老實講唔覺surveying係一種技能) 就不如揀過第二樣專啲出路好啲嘅進修
做人唔好咁犯賤明知有咁大個伏位仲踪埋去
呢個討論區只係for做緊/已經讀緊surveying嘅慘慘豬入嚟呻吓同講下喺咁差嘅field可以點繼續掙扎求存
你假膠定認真?
測量(QS)
起碼要浸 357年 先叫做可以handle 到project 唔洗babysitter
你以為讀完個爛鳩課程 = 你識左QS, 有左QS依個技能??
你快D返出去, 唔好再問QS野
你無知到好恐怖
做QS讀書只不過係滿足學會/老闆, 對你工作0幫助
如果大家都係QS白紙, 有讀書同無讀書係0分別

你真係快D返出去, 唔好再入黎
你個技能留返比你拜山用啦
好mean
Sad but true
我覺得學會應該取消非相關學位都可以考APC 囉
成日聽到阿豬阿狗做唔掂就想轉過黎做測量
當測量界水泡咩
測量界其實同工程師/則師一樣咁專業,
唔係你地諗到門外漢求其讀個COURSE就入行叫自己做測量師囉

出面D學店仲要不停咁加開COURSE , 為求賺錢
害死唔知幾多人
本身叫測量師好似好威威好有優越感 近呢幾年啊豬啊狗都係咁話白紙入行轉行 hkis又係咁力捧呢行咩fresh grad 20k 三十歲輕鬆50k咁 引哂啲唔夠水平嘅人入嚟 又ive又vtc又hd又asso no offence但係你入得去呢啲又唔努力追唔上degree 一堆堆出嚟叫自己做測量師咪搞到個名cheap哂 唔否認degree都有呢啲人但比較少
利申純粹呻下 唔會同佢地比較 係有少少覺得唔抵
既然取消得RICS , 點解唔取消埋 非相關學位APC 依條路
比返個專業街外人睇
測量唔係水泡
幾時會同大陸互認
就架啦
qs =工料測量師 =造價工程師
互認左有好一段時間
諗番起好景個陣我都有幾個外行朋友叫我介紹佢地入行,仲話只要考牌1 take pass 考牌就乜都掂哂

其實聽完佢地咁講我都明白人有目標同志氣係好,不過我都唔知係佢地太有自信定太輕視測量呢行專業

佢地最後都入到行,不過都好快又轉番行
連HKie building 都可以吹奉
成個construction 最無用嘅牌

利申building Eng final year 行已轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞