[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
咁毒品除咗可以用實物做檢測之外
如果要睇一個人有無吸毒,仲可以喺人體度做檢測
雖然話喺香港吸毒係唔直接犯法
(只不過吸得毒就即係藏有)
但喺某d情況之下都要被判進行戒毒

咁現行針對活人既檢測就有
血液驗毒、尿液驗毒同頭髮驗毒

血係毒品進入人體內既第一站,無論毒品係經吸入、進食定注射,首先都係會入血

所以三種方法之中,驗血係攝入毒品之後最快可以檢測到毒品既方法,通常進食後2個鐘後(時間需視乎毒品種類同吸收位置)就可以睇到

透過分析血液既毒品濃度、並且考慮抽血距離攝入既時間、攝入既形式,可能大約估算實際攝入既劑量

一個重點,就係分析之前,要先用離心機將血清分出嚟,先至可以針對血清做分析

咁講下尿液
尿液裏面既毒品就需要等到血液流經腎臟先至有機會被排出,所以所需要既時間會耐d(8小時打後)

與此同時喺尿度又可以睇到佢喺幾日內有無吸毒,相對持久

不過由於經尿液排出毒素既比率因人而異,同人亦唔係固定速率
驗尿只可以得出一個人喺若干時間內有無吸過某隻毒品依個結論
但唔會知道佢實際攝取咗幾多

講到頭髮
血液既毒素會喺毛囊細胞既空間之內積聚,亦都因為咁會經毛囊隨著頭髮生長過程當中進入頭髮內
要喺頭髮內檢測到毒品一般都要一星期之後(但個持久性更長,可睇到一個人3個月內既吸毒史)

人既頭髮係會生長,毒素會隨住頭髮既生長被帶到頭髮更出既位置

如果喺近頭皮位置既頭髮發現毒品,即係話頭髮擁有人最近攝入過毒品;遠離頭皮位置都有,即係佢長時間都有食;只在遠離頭皮位置發現,即係佢最近已經無食
諗起玩Mass Spectrometer同X-ray crystallography都已經十幾年前⋯
留名
諗起玩Mass Spectrometer同X-ray crystallography都已經十幾年前⋯

expert講下x Ray crystallography
咁我就約略講下少少利用chromatography 喺一杯溶液當中分離唔同既概念

想像一下一班男人同一時間行入去一間房,房裏面唔同位置都有好多靚女相

然後一齊向住出口行
A: 得道高僧,不好女色,直接行去出口
B: 靚仔、事業有成,淨係會對明星級既稍稍駐足觀賞,第二個行出門口
C: 普通人,見靚女都會𥄫,行下停下,第三個行出門口
D: 毒男,唔理好醜求奇就手,流連忘返,最後一個出去

咁其實喺chromatography都係同一個概念,唔同既物質喺同一時間被推入一個叫column既空間,並且有其他物質(mobile phase)喺後面keep住一路畀度力將佢地推向出口

而佢地因應分子結構、極性、大小等一籃子因素,喺前進過程同本身喺column 上面既物質有唔同程度既牽引,牽引會導致整體既前進速度變慢

同一種物質,都理應有相若既速度
亦會喺同一時間出嚟
只要喺出口度連接感測器,就可以度到喺開波後某個特定時間段(retention time)到達出口既物質,從而做到將唔同既物質分離並且逐一做檢測

而家一般都係駁質譜儀(Mass Spectrometer),因為佢所提供既質譜圖都可以對照返library睇係咩物質,而且仲可以提供濃度分析

幫手補充少少,多謝而家的電腦cloud service愈來愈勁
好多時收左data之後,買機的公司都開始有埋online library幫人比對你的樣本係咩物質
就算係混合物,如果比較常見的都有機會知係咩
lab人愈來愈做得少野,咩都電腦做哂
咁我就約略講下少少利用chromatography 喺一杯溶液當中分離唔同既概念

想像一下一班男人同一時間行入去一間房,房裏面唔同位置都有好多靚女相

然後一齊向住出口行
B: 靚仔、事業有成,淨係會對明星級既稍稍駐足觀賞,第二個行出門口

咁其實喺chromatography都係同一個概念,唔同既物質喺同一時間被推入一個叫column既空間,並且有其他物質(mobile phase)喺後面keep住一路畀度力將佢地推向出口

而佢地因應分子結構、極性、大小等一籃子因素,喺前進過程同本身喺column 上面既物質有唔同程度既牽引,牽引會導致整體既前進速度變慢

亦會喺同一時間出嚟
只要喺出口度連接感測器,就可以度到喺開波後某個特定時間段(retention time)到達出口既物質,從而做到將唔同既物質分離並且逐一做檢測

而家一般都係駁質譜儀(Mass Spectrometer),因為佢所提供既質譜圖都可以對照返library睇係咩物質,而且仲可以提供濃度分析

幫手補充少少,多謝而家的電腦cloud service愈來愈勁

expert講下x Ray crystallography

講起就慚愧… 我係中學時係中大玩…
大學讀左文科,間中撞去朋友個lab混吉

然後一齊向住出口行

亦會喺同一時間出嚟

有冇牌都係做果d野,個牌係用黎簽report同揹鑊
之前港豬澳石屎有問題,咪有個化驗師比人推出去祭旗
係香港就算做鑑證,都唔敢話一定公正
佢係under警務處,唔係獨立機構,而黑警做野有幾公正,大家都明
做假data唔會的應該,不過會唔會講哂事實的全部就另一回事
佢係under警務處,唔係獨立機構,而黑警做野有幾公正,大家都明

唔好以為唔係簽名果個就唔駛問責

數據出錯果d 就係公司追究返簽名果個

但一涉及刑事就會查埋實際邊個落手、approve、邊個明知都照去

石屎單野係上至經理、下至tech 仔
牽連廿幾條友

唔好以為唔係簽名果個就唔駛問責

數據出錯果d 就係公司追究返簽名果個

但一涉及刑事就會查埋實際邊個落手、approve、邊個明知都照去

石屎單野係上至經理、下至tech 仔
牽連廿幾條友

比人祭旗點會唔拉哂全部人陪葬
簽名果part包括埋佢check過data冇錯, 程序冇錯之類
所以tech仔可以賴三賴四, 話自己做錯野
上面阿ger可以話太過信任下面的人, 但簽字果個冇位可以推

之前鉛水果野, 咪又係推哂去水喉匠果道
香港有好多所謂的專業人士, 個牌就係用黎揹鑊用的
比人祭旗點會唔拉哂全部人陪葬
簽名果part包括埋佢check過data冇錯, 程序冇錯之類
所以tech仔可以賴三賴四, 話自己做錯野
上面阿ger可以話太過信任下面的人, 但簽字果個冇位可以推

之前鉛水果野, 咪又係推哂去水喉匠果道
香港有好多所謂的專業人士, 個牌就係用黎揹鑊用的

補充:港珠澳單野係廉記拉人
去到刑事真係已經唔單止關邊個簽名事

21個都被控涉貪,收咗錢就要一鑊熟
btw, 果單tech 仔有落手就無得賴做錯

因為查到係人為刻意調教日子
法證果度應該都講得差唔多,大路野都講完
論指甲既重要性

唔願意既抓傷佢既咪唔會有懷疑囉

仲要係一個人上人屋企,好難唔畀連登仔覺得係屈人

被男友問是否處女始自稱曾被姦 女教師庭上嚎哭否認誣告
https://lihkg.com/thread/456043/page/1
無留指甲既絲打

用牙咬雖然男方既生物痕跡會被oral fluid 所沖淡

但一樣可以做牙印比對
果單野其實好矛盾

「姦」完2年之後報案

法證既角度就唔信,因為難以搵指向性證據

社會學角度傾向相信,理解性侵受害人羞於啟齒,未必願意即時同人講
果單野其實好矛盾

「姦」完2年之後報案

法證既角度就唔信,因為難以搵指向性證據

社會學角度傾向相信,理解性侵受害人羞於啟齒,未必願意即時同人講

我都覺得單案條女越講越多疑點
我都覺得單案條女越講越多疑點

講少少個現實

唔同既研究都表示

即使係開放如美國
都因為驚受到指責、羞於啟齒、驚影響人際關係
(大部份既性罪犯都係揀認識既人作案,喺街搵陌生人既佔極少數)

性罪行既受害人好多都選擇啞忍
導致high under-reported rate

所以司法上為咗鼓勵受害人報告
會傾向相信受害人嚟 balance 返

即使受害人當時無報警,都會理解佢地當時太驚/心情未平伏

亦會鼓勵佢地喺任何時候鼓起勇氣報警,以免日後有更多受害人

尤其是小朋友講被侵犯幾乎信硬
基本上有少少表證成立既話都會拉咗人先
夜晚又傾下計

大家點睇推行全港校園強制頭髮驗毒?

警務處鑑證科只係負責好少部份既範疇
(現場影相、指紋鑑證、軍械、IT)

其餘大部分會牽涉到法證工作既都係食衛局,獨立於警隊,目的就係為咗確保工作不受影響

政府化驗所(一切DNA、毒理、材質、火災事故)
衛生署法醫科
而家先知溝玻璃粉原來為左破壞微絲血管好吸收d

正正因為咁,好易overdose

警務處鑑證科只係負責好少部份既範疇
(現場影相、指紋鑑證、軍械、IT)

其餘大部分會牽涉到法證工作既都係食衛局,獨立於警隊,目的就係為咗確保工作不受影響

政府化驗所(一切DNA、毒理、材質、火災事故)
衛生署法醫科

當年有舊朋友的朋友,做左幾年鑑證都唔做
佢果時只係話唔會再做呢類工,都唔敢問原因,之後轉哂行去銀行
LM
見到正評多咗

又想講下其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞