[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
高質post留名
lm
hku 有科common core係教呢d
有興趣 但我嫌workload大無揀
法外看,是對~~是錯,公理將透視結果
留名
Lm
留名
又打一篇先

咁就因為尋晚都講過

任何唔關事既人
進入案發現場都會有機會

1. 帶走現場既物質(破壞證據)
2. 自身既物質遺留現場(製造干擾)

所以喺確定現場環境安全(查火災成因之前都要救熄咗d 火先啦)

兼送咗現場既傷者去醫院之後

一定要封鎖現場

至於入去搜證既方式要視乎返環境而定

唔可以一概而論,但一定要係仔細
而且搜證既人越少就越好

常見既 喺密閉既小房間可以係一個Officer 搜證就夠

1. 向内螺旋:由房間既外圍開始,以弧形轉向中心

2. 向外螺旋,即係掉返轉

但係如果現場環境空間係比較大既,無辦法,需要用到多d 人去搜證

3. 平行線
每人負責一個位置,大家平行咁向住同一個方向前進

對於1d 開放空間,例如喺座山上面發生兇案

搜證既範圍同所需要既人力都可以好龐大

可以考慮將搜索範圍分成不同區域,再各自細分派員搜索

讀過 仲要爛grade
Lm 學嘢
留名學嘢
入正題未?
巴打係自己上網睇定係大學讀開
利申係大學讀過一個介紹法證嘅course
Assignment係揾偵探片入面嘅破案手法有咩錯
留名學野

我自己目前就為興趣睇咗兩大本書

書睇唔明既野就再上網針對咁搵下

另外小弟未聽說過大學開相關學科

大學開既一個半個法證course 都係依附喺science faculty 搵d chem lecturer 教返

走馬看花之餘太過側重於化學方面既理論

詳細既探討講嚟講去都係得毒理法證、濫藥、DNA之類

真係要學多d 「偏門」既就自己睇先實際

香港冇得讀
反而外國真係有major forensic science
好想讀
法外看,是對~~是錯,公理將透視結果

其實所謂公理

即係普通法嚟講「毫無合理疑點」

只係建基於當時既技術、常識去睇

之後講到頭髮鑑證,我亦都會講下因爲當時技術限制造成既寃案

正如而家個個都認為 性交法事 係荒謬、抵坐

話唔定30年之後,真係有科學證明到做完係可以轉運既話,到時就變成寃案

讀過 仲要爛grade

可唔可以send d course material 畀小弟睇下

大概望一望依個course 教乜

tg:
https://t.me/lihkgforensic
高汁留名

讀過 仲要爛grade

可唔可以send d course material 畀小弟睇下

tg:

無tg email得唔得
留名

讀過 仲要爛grade

tg:

cyberjusticelihkg@gmail.com

讀過 仲要爛grade

tg:

cyberjusticelihkg@gmail.com

ok 一陣有wifi就send
入正題未?
巴打係自己上網睇定係大學讀開
利申係大學讀過一個介紹法證嘅course
Assignment係揾偵探片入面嘅破案手法有咩錯
留名學野

我自己目前就為興趣睇咗兩大本書

書睇唔明既野就再上網針對咁搵下

另外小弟未聽說過大學開相關學科

大學開既一個半個法證course 都係依附喺science faculty 搵d chem lecturer 教返

走馬看花之餘太過側重於化學方面既理論

詳細既探討講嚟講去都係得毒理法證、濫藥、DNA之類

真係要學多d 「偏門」既就自己睇先實際

香港冇得讀
反而外國真係有major forensic science
好想讀

其實都係市場供求問題

香港人口有幾多?

個人認為香港好似美國咁開依類major

會好似城大核子工程咁有前景
留名學野
bkmark做my favourite 先

多謝支持

不過巴打唔帶套小心做爸爸
今晚再打兩篇
幾好睇 留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞