[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
咁係用咩嚟整複製品
係咪額外整啲ACGT再用嚟砌?

nucleotides 係整出嚟

但整既過程我唔識

就咁單一粒nucleotides唔難整,成本唔高
primer係由PCR以外的方法整的,一定係訂製的,成本相對較高
你想複製咩DNA﹐就會訂製合適的DNA primer
咁係用咩嚟整複製品
係咪額外整啲ACGT再用嚟砌?

nucleotides 係整出嚟

但整既過程我唔識

就咁單一粒nucleotides唔難整,成本唔高
primer係由PCR以外的方法整的,一定係訂製的,成本相對較高
你想複製咩DNA﹐就會訂製合適的DNA primer

學到嘢了
用結構去講
nucleotides由三部分組成

磷酸 - 糖 - (A / T / C / G)

就咁用酶駁埋就ok
PCR 技術一般唔會用嚟複製成條DNA
費時失事
法證方面只需要搵出人類DNA 裏面,唔同人之間存在重大差異既部份
並且針對性咁喺果d 位切開並且加以複製

依d 針對性既位置叫做STRs
(Short Tandem Repeats)
每一組STR 都好短,只有3到7對既核鹼基

咁現時美國FBI 就定義咗20組STRs
(上網/搵書睇既都會話你聽係得13組,咁係因為其餘7組都係2017年啱啱新加)

每一組STR 都有若干數目既型態,老豆老母各自決定一半,而每一個型態既機會率都係已知既
喺講解兩條DNA 唔同既機會率之前,首先要講下拋銀仔

「公係我贏,字係你輸」

咁擲到公同字既機會率都係0.5

如果係擲兩次,由於兩次投擲係互無關係

4個可能性
公、公
公、字
字、公
字、字

咁出現公公,字字既機會率係 0.5 既二次方,即係0.25
之但係 「一公一字」機會率就係 2x0.5x0.5 即係0.5

好,而家個case 再複雜少少:
兩個銀仔 各擲兩次

咁其實個計法都係好簡單: 先計銀仔一號,再單獨咁計銀仔二號
然後再將兩者既機會率相乘

舉個例:
出現
銀仔1號 公公
銀仔2號 一公一字

機會率係 0.25 x 0.5 = 0.125
要留意由於我將銀仔編咗號,所以調返轉
銀仔1號 一公一字
銀仔2號 公公
就已經係另一回事,唔會計入個機會率度
用結構去講
nucleotides由三部分組成

磷酸 - 糖 - (A / T / C / G)

就咁用酶駁埋就ok

砌積木咁逐個砌上去
有無人爹兩句
見到pcr諗返起dse bio嘅痛苦回憶

dse 已經讀pcr?

dse 已經讀pcr?

有呀,選修部分有生物科技野
我而家就係做教育工作
前面講既雙胞胎mix 埋係叫異卵雙胞胎嵌合體

d case 好似幾得意
前面講既雙胞胎mix 埋係叫異卵雙胞胎嵌合體

d case 好似幾得意

wiki的形容:
鑲嵌現象是指從單一受精卵發育而成的同一個體的細胞有不同的遺傳組成、染色體結構或染色體數目的現象。鑲嵌現象可以和嵌合體相對比,在嵌合體的胚胎發育早期,多個受精卵相融合而導致同一個體中不同基因型的出現。

呢個世界有好多神奇的事
老老實實,以你既中文文筆,再淺都睇唔落眼

咁走啦你老母臭閪
老老實實,以你既中文文筆,再淺都睇唔落眼

咁走啦你老母臭閪

事實表達方面我仲有改進空間

開得post就預咗受巴絲鞭撻先會有進步

dse 已經讀pcr?

有呀,選修部分有生物科技野
我而家就係做教育工作

苦了莘莘學子
咁講返DNA,果20組STRs 其實就可以當係20個有編號既銀仔,只不過依個「銀仔」係可以有好多面(即係不同形態既DNA),而且擲中每面既機會並唔均等

每一組 STR 當中,遺傳自老豆既成份代表擲第一次;老母就代表擲第二次

咁一組 STR 當中,每個特定組合(正確叫genotype) 既機會率計法係:

先假設p 同q 都係 擲到某一面既已知機會率

兩個投擲到同一面(父母遺傳同樣既基因,homozygous)
p^2

兩次投擲到不同面(父母遺傳不同既基因,heterozygous)
2pq

最後將每一組STR所得既機會率乘埋,就可以知道當案發現場同疑犯既DNA序列吻合果陣,案發現場DNA唔係屬於疑犯既機會率

最理想既情況下,依個機會率可以係天文數字
約為
3.8後15個零 份之 1

但係始終蒐集所得既現場DNA有機會已經局部腐敗,所以最後求得既機會率會係若干百萬份之一
去到依個階段係咪可以end
應該夠啦
想睇你講多d唔同地方取證的野,我呢d lab人永遠都係接收處理好哂的sample﹐所以我都唔知現場係咩環境
以前d lecture又訓左大半
應該夠啦
想睇你講多d唔同地方取證的野,我呢d lab人永遠都係接收處理好哂的sample﹐所以我都唔知現場係咩環境
以前d lecture又訓左大半

ok 我下個課題講大範圍d
如果有人中左槍死
咁搵個更大既傷口COVER左佢個槍傷
係咪就CHECK唔到佢因為中槍死?

有D戲講帶手套會冇指紋
跟住拎張 有另一個人既 指紋膠紙出黎
再放上去個証物到 屈佢
又係咪做到?
DNA無乜現場環境可以講

唯一要求係要用空氣流通既容器裝走,防止變壞
如果有人中左槍死
咁搵個更大既傷口COVER左佢個槍傷
係咪就CHECK唔到佢因為中槍死?

有D戲講帶手套會冇指紋
跟住拎張 有另一個人既 指紋膠紙出黎
再放上去個証物到 屈佢
又係咪做到?

1. check唔到中槍死基本要做到三樣:
a. 移除殘留喺死者身上既火藥
b. 死者子彈入口同出口成個軋跡既痕跡都要處理
c. 子彈穿出後如有擊打其他物件/跌落地,相關痕跡亦需處理

而執行a b c都只會令更多疑犯既生物痕跡遺留

我覺得移除子彈等佢做唔到槍械比對已經足夠,睇唔出隱藏槍殺有咩用

2. 指紋係一個好有指向性既證據,但前提係另一人指紋喺膠紙都貼得好緊既話,未必甩到好多

就算有,旁邊同指紋上面亦一定會有膠紙漬
咁究竟香港18 係唔係真屎

我之前用各種途徑問蘋果佢都唔理我

不過係唔係都唔會食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞