[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike

醫療用途,本身就有大把血液係多左的
我比個例子,一個人去醫院抽血,抽3支,通常係因為有3種野需要化驗

3個lab各有各做,因為有可能係送去不同醫院集中做化驗
但其實如果老實咁計,一支血本身已經可以驗到超級多野
一支血10mL,離心機fing 完的血清都有幾mL,驗抗原抗體果d,好多時0.2mL已經足夠,但抽血果邊一定係10mL做單位咁計
血根本多到日日都掉唔少

捐血唔同,捐血係紅十字會,雖然我lab以前都有接過佢地外判order驗抗原

我自己以前一路都係醫院做,私人lab應該唔需要咁做
因為lab的世界,咩都有得賣,所有你數得出的野都有商品,就算真係要買test人血的kit,都好容易

真係唔貴,當然你唔可能買到一支支的血,香港買血係犯法
係如果係實驗室訂野/醫療上,真係咩都有
頭先check左次,一大支人血 (quality可以用黎做reference) 價錢係180 USD (實際多數可以有折頭),發達國家唔準的野,咪去其他地方生產,再ship去發達國家

以前我係lab都成日叫雪櫃入面果d肝組織做人潤啦
果時個fd呢頭做完大腸癌手術,果頭又去食豬大腸
見得多就冇感覺

醫療/研究相關係合法的,香港出單ok﹐under醫療機構 / 大學名義,好多野都訂到

例如哥羅芳街外好難買到,我係lab多到沖涼都得
仲未計大量毒藥 / 病毒樣本之類

介唔介意講你你見過最驚訝or最罕見有d咩

以前試過離心機fing支血,分返血清出黎
嘩屌,見到有支血入面有薄薄的一層油係道
原來肥佬血入面真係有咁多油,多到分到成層油出黎

咁樣算唔算?

驚訝野又冇咩,因為黎到lab的樣本都執靚哂,睇住個ID number (冇人名) 又唔會知佢係唔係名人
不外乎係條友血入面病毒量爆哂標,竟然咁都拖左幾年都未死
個樣正正常常(聽抽血員講)﹐性病差唔多食哂全餐

成層油真•血脂
動脈果幅好過癮
樓主 有興趣想買本書睇
有無介紹?最好一本簡單d 一木深入d
動脈果幅好過癮

樓主 有興趣想買本書睇
有無介紹?最好一本簡單d 一木深入d

入門既睇依本
Forensic Science: The basics /Jay A.

另一本要有一定science基礎,講得稍微深入d
Forensic Science: modern methods of solving crime / Max Mouck
今日就講下濫藥啦
正確d 講其實就應該叫做物質濫用(substance abuse)

咁主要就會分3種:
1. 服用合法既物質,但唔係用於果樣野設計既用途,例如無咳既人大量飲咳水

2. 服用非法既物質,海洛英、可卡因之類

3. 服用合法既物質,而且係用於設計既用途,不過用喺唔合適既時候;例如酒後駕駛、運動員食類固醇之類既禁藥

講得法證,我當然就只會著眼於非法既物質(illicit drugs)

喺香港,未經許可販運、製造、管有喺「危險藥物條例」所包括既藥物都係犯法既

咁從藥品既影響去講下

2007年醫學期刊The Lancet 就有篇文,講有人建立咗一個比例圖,按照「依賴性」同「對身體既害處」去比較返一堆有害物質
差3個正皮就1000
差3個正皮就1000

比左第1000個正皮
A level 年代讀過chem bio
勾返起好多回憶
支持
照你幅圖睇其實都只係一半半
實際都係睇條友點用
實際都係睇條友點用

只要過左量,所有野都可以有毒
(詳情可以Google LD50)
藥理學一個重要concept就係有幾多%會入到血,做到野 (bioavailability)
由血/其他體液入面的藥物/其代謝的廢料濃度,可以推算返佢幾時食,同埋食左幾多
當然,不同的攝取方式(打針定口服,藥丸定藥粉) 都可以有影響
最好當然係加埋法醫的報告
冇的話好難有提向性的報告
我用大家都熟悉的必理痛做例
普通版同特強必理痛的分別,其實好大程度上係粒藥溶解速度的分別
(當然讀書做lab玩過,特強好似15min溶哂啦)
份量都係相同,500mg (0.5g)
另外佢有隻傷風感冒熱飲,好多人都話掂,但其實份量上佢得333mg (0.333g)﹐比好多人平時一次過食兩粒藥丸(1g) 相差3倍份量
但點解佢咁快見效,就係因為佢係粉,溶得快吸得快
(你頂到果陣味的,普通版磨粉都一樣得)

再講落去就會變藥劑野

相同的諗法係毒藥上一樣有,因為屍體的血係固定位置,化驗唔同身體位置(最好有埋胃內部的樣本啦,做少好多野)
真係可以推測到攝取方式同埋份量(例如揾唔揾到整藥片果d成分)
不過前提係有屍體係手,冇的頂多可以話佢有攝取過,好難講係唔係過量
實際都係睇條友點用

巴打講得啱

毒理學一個重要概念:dosage makes the poison

水飲得太多都會中毒

要比較physical harm 一定係相同劑量先可以客觀
案發現場搵到懷疑係毒品既物質,首先要睇下係咩性質先決定帶走既形式

如果係成棵植物/植物既一部份咁搵到
例如大麻乾葉
可以係用透氣既膠袋入好(不透氣會變壞/腐爛)

如果係粉末狀既,搵張紙包住,按圖示既方法對摺,就唔會漏粉
r
(摺法個名叫druggist fold)
最後都係用膠袋入住

如果係液體狀既
就要用一個密封容器入住
防止裏面既有效成份揮發走

所有懷疑毒品入lab 之後都要用準確既電子磅秤重

重量好緊要,因為一般牽涉既毒品越多,最後就會判得越重

如果係搜獲大量既毒品(例如以公斤計算),因為做實驗分析只係用得著以克計既樣辦,所以全部毒品都用嚟做實驗並唔現實

對住一大批毒品,可以因應佢既狀態,喺唔同既方位都各自抽取少少,結合成為一個可以代表整體既樣辦

毒品檢測最難既地方,在於毒品既種類千變萬化
要快既話最好就可以得到警方既資訊(相關線報)同知道當時發現high 野既人既病徵(迷迷糊糊、自言自語之類)

無既話都仲有辦法既,依然可以用顯微鏡去搵到毒品既類型

好多毒品雖然都係一堆白色粉,但當佢地混入氯化汞既水溶液,喺顯微鏡下都會呈現唔同既結晶

咁人與人之間既DNA就因為都有99%以上相似,所以喺1983年以前係需要大量既DNA樣本先至可以做比對,對於案發現場極少量既疑犯DNA嚟講,比對係「現實上不可能」

另一方面,咁其實DNA雖然係相對頑強既生物組織,但都抵不住微生物既侵蝕同酵素既降解,所以往往法證喺現場攞到既DNA樣本都唔係完整既DNA分子,而係提取到零碎DNA既「其中一段」

而Dr. Kary Mullis 就喺1983年 發明咗用於複製DNA 既PCR技術 (Polymerase Chain Reaction)
咁佢整咗一部喺唔同時間識得調節到唔同溫度,叫thermal cycler 既儀器出嚟

依度我有興趣詳細少少講下
成個過程睇住個圖示會方便d 理解
(利申:幼稚園級畫功)

[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/29/174544_7318d89f17ee670ef268a919b2016246.jpg[/img[/url]

首先係升到94度,原本扭埋既DNA 就會變返做兩條長條,自由地喺溶液中飄下飄下

之後就降溫到55度,令到長條靠近(但唔會扭返埋)

跟住就重新加熱到72度,DNA 會分返開,同時營造一個合適既複製「工作環境」

好啦,咁其實溶液裏面仲有三樣野
1. Primer: 好似玩砌圖要先從4個角位入手咁,依個就係DNA 既第一塊「砌圖」,佢會喺55度果陣插入去兩條DNA既邊邊

2. 零碎既G, T, A, C 組件:72度果陣順住Primer 、跟住另一半既圍爐原則咁逐塊逐塊砌落去

3. DNA Polymerase:專用酵素,催化複製合成既過程

以前讀molecular biology 就係靠記溫度拎多左幾分
實際都係睇條友點用

藥理學一個重要concept就係有幾多%會入到血,做到野 (bioavailability)
由血/其他體液入面的藥物/其代謝的廢料濃度,可以推算返佢幾時食,同埋食左幾多
當然,不同的攝取方式(打針定口服,藥丸定藥粉) 都可以有影響

咁有冇方法fake到法醫 佢唔係死於drug abuse?
十級好睇 正皮
實際都係睇條友點用

咁有冇方法fake到法醫 佢唔係死於drug abuse?

有屍係手,難度極高
攝取得藥物就一定會成條路線都check到有野,因為死左血會停係同一個位
有心要check一定知,最可行就係令佢唔會向drug abuse方向考慮
不如話用drug abuse整死佢,之後係高速公路掉出去,撞到散哂就真係難check

真係唔貴,當然你唔可能買到一支支的血,香港買血係犯法
係如果係實驗室訂野/醫療上,真係咩都有
頭先check左次,一大支人血 (quality可以用黎做reference) 價錢係180 USD (實際多數可以有折頭),發達國家唔準的野,咪去其他地方生產,再ship去發達國家

以前我係lab都成日叫雪櫃入面果d肝組織做人潤啦
果時個fd呢頭做完大腸癌手術,果頭又去食豬大腸
見得多就冇感覺

醫療/研究相關係合法的,香港出單ok﹐under醫療機構 / 大學名義,好多野都訂到

例如哥羅芳街外好難買到,我係lab多到沖涼都得
仲未計大量毒藥 / 病毒樣本之類

介唔介意講你你見過最驚訝or最罕見有d咩

以前試過離心機fing支血,分返血清出黎
嘩屌,見到有支血入面有薄薄的一層油係道
原來肥佬血入面真係有咁多油,多到分到成層油出黎

咁樣算唔算?

驚訝野又冇咩,因為黎到lab的樣本都執靚哂,睇住個ID number (冇人名) 又唔會知佢係唔係名人
不外乎係條友血入面病毒量爆哂標,竟然咁都拖左幾年都未死
個樣正正常常(聽抽血員講)﹐性病差唔多食哂全餐

買唔買到人丁?

買黎做咩
我諗解剖學果邊班人真係有機會有
果時上病理,佢地好隨意拎左唔少cancer死的各種人類內臟做講解,可能有陰莖/睪丸癌的樣本掛

死左都要比人切丁丁
真係慘
咁嘅話真係買咩都唔難

佢係點銷?
有屍係手,難度極高
攝取得藥物就一定會成條路線都check到有野,因為死左血會停係同一個位
有心要check一定知,最可行就係令佢唔會向drug abuse方向考慮
不如話用drug abuse整死佢,之後係高速公路掉出去,撞到散哂就真係難check

思路合理

不過香港人口密度太高
技術上好難
要考慮帶出公路、拋屍過程留下更多痕跡甚至有閉路影到

有時做太多反而會弄巧反拙
有屍係手,難度極高

思路合理

不過香港人口密度太高
技術上好難

所以我諗真係想殺人,首先要令佢死得似自然死亡,自然死亡唔會點詳情去查死因
例如係佢生活入面加入致癌物,搏佢cancer死
唔令警方開files就唔會有咁多化驗野,咁容易出事

佢係點銷?

有屍係手,難度極高

思路合理

不過香港人口密度太高
技術上好難

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞