[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
講少少技術野
如果DNA樣本夠純,就算濃度勁低都真係有方法靠PCR copy到足夠檢測用的量
例如我用過一d高純度(濃度唔高) 的合成DNA樣本,真係將支針頭 (其實係pipette tip) 浸入去攪幾下,只係靠黏上去果少少DNA都做到
提純DNA方面,而家有好多工具都係針對低濃度樣本,其中一個方法(我用過) 就係加入大量垃圾tRNA(你當係DNA的類似物,身體入面都有的,功能唔同)﹐將你想要的DNA的比例降低,所以當提純果時,損失的DNA (一定有的)入面係你果d重要DNA的比例都會降低
簡單咁講,揾D垃圾tRNA做替死鬼,犧牲高濃度DNA黎換取減少損失
再靠高精確度的PCR去推返高想檢測果part的濃度

又學到野
sacrificial protection

但之後點分離返DNA 出嚟?
用Gel electrophoresis?

btw 你果d 應該係純淨既standard solution 先做到?

而頭髮、皮屑果d 都係好污糟既sample

題外話
其實run gel 真係可以用黎分離想要既DNA
係跟果個figment 既size 黎分
要用一隻high resolution 既gel 黎 run
DNA之間既size 就算只係差幾個 base pair 都分到
個technique 叫做gel purification (無記錯既話)
係DNA cloning同埋multiplex PCR 入面經常用
⋯⋯不過好似唔關forensic 事

我睇書都係話用gel electrophoresis 分DNA

係可以咁做,不過應該係research用途居多
用高%gel去分DNA﹐之後係UV燈箱上面cut返果個純的fragment (通常係PCR product)﹐之後提純DNA﹐再拎去定序 (sequencing)
想再準d咪用PAGE (打直果種gel)﹐ 不過應該唔可以cut返個product出黎

學到野
undergrad 表示唔知可以用PAGE黎run dna
利申淨係用PAGE run 過protein

頭先check左,PAGE原來都可以拎返DNA出黎,不過我都未試過咁做
同埋PAGE可以分到細過100bp的DNA添,不過實驗的step就麻煩好多,可以唔用就唔想用佢

法證史我有鑽研過

但見到就咁講下中國古代已經畀人gut我拖同入題太遲

有興趣知既tg我算

講少少技術野
如果DNA樣本夠純,就算濃度勁低都真係有方法靠PCR copy到足夠檢測用的量
例如我用過一d高純度(濃度唔高) 的合成DNA樣本,真係將支針頭 (其實係pipette tip) 浸入去攪幾下,只係靠黏上去果少少DNA都做到
提純DNA方面,而家有好多工具都係針對低濃度樣本,其中一個方法(我用過) 就係加入大量垃圾tRNA(你當係DNA的類似物,身體入面都有的,功能唔同)﹐將你想要的DNA的比例降低,所以當提純果時,損失的DNA (一定有的)入面係你果d重要DNA的比例都會降低
簡單咁講,揾D垃圾tRNA做替死鬼,犧牲高濃度DNA黎換取減少損失
再靠高精確度的PCR去推返高想檢測果part的濃度

又學到野
sacrificial protection

但之後點分離返DNA 出嚟?
用Gel electrophoresis?

btw 你果d 應該係純淨既standard solution 先做到?

而頭髮、皮屑果d 都係好污糟既sample

題外話
其實run gel 真係可以用黎分離想要既DNA
係跟果個figment 既size 黎分
要用一隻high resolution 既gel 黎 run
DNA之間既size 就算只係差幾個 base pair 都分到
個technique 叫做gel purification (無記錯既話)
係DNA cloning同埋multiplex PCR 入面經常用
⋯⋯不過好似唔關forensic 事

我睇書都係話用gel electrophoresis 分DNA

係可以咁做,不過應該係research用途居多
用高%gel去分DNA﹐之後係UV燈箱上面cut返果個純的fragment (通常係PCR product)﹐之後提純DNA﹐再拎去定序 (sequencing)
想再準d咪用PAGE (打直果種gel)﹐ 不過應該唔可以cut返個product出黎

學到野
undergrad 表示唔知可以用PAGE黎run dna
利申淨係用PAGE run 過protein

係biomed research lab都淨係試過做western用
喺班biochem人面前講serology

收收皮先
喺班biochem人面前講serology

收收皮先

唔會囉,我都唔識現場野,永遠都係冷氣房等人速遞樣本黎
你問我邊個牌子的kit好用,我應該熟過點樣拎樣本
你講到話有請人專登餵兔仔
咁即係隻兔仔係一次性用完就會瓜/棄置???
你講到話有請人專登餵兔仔
咁即係隻兔仔係一次性用完就會瓜/棄置???

請既叫laboratory assistant
唔係淨係餵咁爽
仲要負責容器消毒、清潔之類
答漏下面,咁梗係唔會用一次就算

有咗抗體,繼續養,繼續抽
其實除咗傳統既AB+抗原之外

紅血球仲會有其他抗原,MN,Lewis之類
對於指向個人有一定既作用

不過依d 同Rh 因子都有重大缺點
就係血一旦乾咗,就會受到破壞

而往往喺案發現場搵到既血漬都已經乾涸
即係「嘥~氣」

咁所以又有一個好d 既方法
就係去睇下血裏面有d 咩酶存在
咁有一種酶就被歸類為polymorphic enzyme

顧名思義,就係依d 酶喺唔同人身上有唔同既形態,即係如果睇多幾款都吻合的話,係可以有限度咁指向個人

更加重要既係,即使血已經乾涸,佢地都仲可以存活一段長時間

不過同毛髮顯微鏡比對一樣,指向 就唔等於絕對

喺1984年開始用DNA做法證工作之前,血液抗原測試同polymorphic enzyme 都被視為最有效既方式

所以後來用DNA覆檢亦都發現當中有唔少寃案
咁講埋精液先,今晚先打血濺分析

精液就係性高潮之後所噴出嚟既白濁液體

而一個正常既男人喺每次fapfapfap之後,會噴出大概5mL 既精液,當中已經含有1億精子大軍

性罪行有一個好特別既地方,就係受害人往往都羞於啟齒,或者係受到侵犯之後因為驚得滯而無即時報警

所以往往調查人員喺現場/女仔既衣物度都只會搵到精斑(即係精液乾透之後所形成淡黃既色斑)

另外套取個女仔既陰道分泌物,係可以搵到疑犯既精子同陰道黏膜細胞同時存在

咁都講下點去證明面前既係精液啦
精液有大量既酶,叫做seminal acid phosphate(SAP)
咁要檢測佢既存在,可以用簡單既變色測試
(Brentamine Fast Blue B)
如果SAP係存在既話,2分鐘之內就會出現紫色

不過當發現既時候已經係精斑,以上既方法就未必適用,咁就要用顯微鏡去睇精子細胞

不過睇之前,要先用染色法幫d 精子上色
用兩隻顏料(picroindigocarmine 同 nuclear fast red)
可以染到d 精紅頭綠尾,就好似聖誕樹咁

有d 人就有病導致佢既精液裏面係無精子,咁可以點算?
仲可以搵前列腺抗原 p30
p30係由前列腺分泌到精液既一隻抗原,可以用嚟測定面前既係唔係精液
點解佢係都會幫我del 咗d 空格

大家撳quote就會睇得返

介紹返 全形空格 倉頡碼zxaa

多謝巴打

不過電話倉頡打唔到空格,要用其他方法

其實好多時都係用完一次就算,因為兔仔細隻,要抽哂全身的血先夠用
反正人血唔貴,打幾針落另一隻兔仔道就有
我以前係lab記得訂製一隻抗體(即係由我地提供抗原,佢分幾次打針,再抽哂所有血拎抗體)﹐都好平
聽落係好冇人性,但lab的世界就係咁,實驗動物就係咁使用

哦 嚇死以為d兔係用完即棄

其實好多時都係用完一次就算,因為兔仔細隻,要抽哂全身的血先夠用
我以前係lab記得訂製一隻抗體(即係由我地提供抗原,佢分幾次打針,再抽哂所有血拎抗體)﹐都好平

醫療用途,本身就有大把血液係多左的
我比個例子,一個人去醫院抽血,抽3支,通常係因為有3種野需要化驗

柒咗

純粹諗到抗體係一直存在依樣野

下次都係只講我肯定既野

醫療用途,本身就有大把血液係多左的
我比個例子,一個人去醫院抽血,抽3支,通常係因為有3種野需要化驗

3個lab各有各做,因為有可能係送去不同醫院集中做化驗
但其實如果老實咁計,一支血本身已經可以驗到超級多野
一支血10mL,離心機fing 完的血清都有幾mL,驗抗原抗體果d,好多時0.2mL已經足夠,但抽血果邊一定係10mL做單位咁計
血根本多到日日都掉唔少

捐血唔同,捐血係紅十字會,雖然我lab以前都有接過佢地外判order驗抗原

我自己以前一路都係醫院做,私人lab應該唔需要咁做
因為lab的世界,咩都有得賣,所有你數得出的野都有商品,就算真係要買test人血的kit,都好容易

柒咗

純粹諗到抗體係一直存在依樣野

下次都係只講我肯定既野

你的諗法正常,不過咁做唔符合成本效益
每次拎少少血拎得少少抗體,不如直接抽乾佢
反正實驗動物唔值錢,打入去的抗原成本仲貴過佢
既然打得針就要拎到盡

如果係解蛇毒用的馬血清,就有可能唔駛殺,因為馬夠大隻,唔殺可能都夠
利申,呢part香港冇,我都冇見過實物,所以唔sure需唔需要抽乾所有馬血
點樣可以無痛抽血
驗精驗頭髮驗唔驗到血型?

技術上睇,應該有可能,不過成本相差太多,冇人會咁做
因為拎你身體其他細胞的DNA,理論上都check到血型,不過有冇人會用貴咁多的方法去check係一個問題
所以唔認為有現成的kit可以做到呢個

不過直接用血黎check血型,需求量太大,所以大把kit,成本都好低

現實lab都係睇成本效益,技術上做到唔代表有人做
15歲少女指控堂舅父強姦 全男班陪審團未能達大比數裁決遭解散

https://lihkg.com/thread/443031/page/1

依單野,我覺得裁決唔到個重點係受害人無即時喺泰國報警

無得攞陰道分泌物、陰毛交換證據

只能夠依靠底褲內既精液作為證據
而且處女膜未穿

唔夠力話舅父有插
講漏咗

無論係血、精、陰道分泌物、口水、汗水

喺現代要指向個人

唯一最有力既辦法都係check DNA
點樣可以無痛抽血

因為拎你身體其他細胞的DNA,理論上都check到血型,不過有冇人會用貴咁多的方法去check係一個問題

不過直接用血黎check血型,需求量太大,所以大把kit,成本都好低

試過做用cheek cell做既ABO genotyping
點樣可以無痛抽血

試過做用cheek cell做既ABO genotyping

如果冇血樣本,咁做係正常,例如鑑證科取證的樣本
上面佢問的應該係唔想抽血check血型,係普通化驗lab應該冇咁樣的做法,會比人屌到上天花板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞